想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

ivf_bb 發表於 19-3-6 10:35
你好堅強呀,加油,希望大家都可以報喜

你如果年紀不太大,未必一定需要pgs

大宅

yhyeung 發表於 19-3-6 11:03

經過一次失敗之後,我覺得無論年紀大定細,做左pgs 都係好事⋯⋯

大宅

Dalkishan 發表於 19-3-6 12:02
經過一次失敗之後,我覺得無論年紀大定細,做左pgs 都係好事⋯⋯

我同意pgs 係好嘅
不過我自己卵少胚少,如果我唔係超高齡,未必會做pgs。因為唔係高齡基因無咁易異常。可能因為咁, 診所先建議樓主唔洗pgs

大宅

就算年紀唔太,但精子差,我覺得做pgs好d, 但又有d人話放左入母體,有機會修復到異常,所以睇你想用身體試定金錢試。

大宅

yhyeung 發表於 19-3-6 14:26
我同意pgs 係好嘅
不過我自己卵少胚少,如果我唔係超高齡,未必會做pgs。因為唔係高齡基因無咁易異常。可 ...

我年紀吾大,卵少,所以第一次醫生都無叫我pgs,到結果出黎淺著床,化學懷孕左~
而家睇返,我寧願當初做左pgs 佢

大宅

Choimiu 發表於 19-3-6 14:36
就算年紀唔太,但精子差,我覺得做pgs好d, 但又有d人話放左入母體,有機會修復到異常,所以睇你想用身體試 ...

無錯!好認同!

大宅

Choimiu 發表於 19-3-6 14:36
就算年紀唔太,但精子差,我覺得做pgs好d, 但又有d人話放左入母體,有機會修復到異常,所以睇你想用身體試 ...

年輕我會用身體試,因為成功機會大,失敗了休息半年調理下。年紀大,個乜時間剩 就梗係唔用身體試,成功機會低,胎停小產又耽誤一年半載。年紀大最後一次ivf, 我會用番身體試,因為pass pgs 機會少,咪搏埋睇下身體收唔收復到。

大宅

yhyeung 發表於 19-3-6 11:03

我其實32,但因c6精子差所以先想做pgs

大宅

ivf_bb 發表於 19-3-6 18:56

我唔係覺得pgs 無用,我係希望你唔好咁擔心,胚少之餘無得做ivf。

通常女人年紀大卵子質素差係胚胎細胞發育中易出現異常,所以醫生通常建議35 以上做pgs。咁如果係醫生因為精子問題建議你做,咁就係有需要了。不過因為做ivf 如果女方無問題,純粹男精子差,女方較容易成功,因為可用icsi or pisci 等方法揀選一些精蟲。診所叫停你唔好做pgs 唔知係咪因為咁樣。因為pgs 要切細胞,風險不高但始終有可能有損毀率。

另外,要有一定的胚胎質素,才可捱到day 5。所以你不要太擔心,你年輕卵靚,可能1/2 個就bingo。加油!

大宅

講漏咗,其實抽得卵太多有可能針藥谷得唔平均所以唔係好多卵有用,但亦唔代表你成到胚胎的質素也差。所以比d 信心自己。心情好影響結果。加油

大宅

為你打打氣!要抱有希望呀

我都係得2粒day 5, 而家30週啦,一日未放胎都唔知會點,可能成功呢

大宅

For 你參考,我大你一年,做ivf 原因係精子差,用左picsi + icsi , pgs 5粒得1粒pass。當中有2粒係唔止1條染色體異常。

大宅

yhyeung 發表於 19-3-6 19:15
講漏咗,其實抽得卵太多有可能針藥谷得唔平均所以唔係好多卵有用,但亦唔代表你成到胚胎的質素也差。所以 ...

好詳細呀,我而家都唔唸咁多,決定左唔做pgs唯有等上天安排

大宅

Choimiu 發表於 19-3-6 20:12
For 你參考,我大你一年,做ivf 原因係精子差,用左picsi + icsi , pgs 5粒得1粒pass。當中有2粒係唔止1條 ...

我都用左picsi了,得2粒真係唔想連一個機會都唔試,唯有等上天安排

大宅

RisaRisa 發表於 19-3-6 19:15
為你打打氣!要抱有希望呀

我都係得2粒day 5, 而家30週啦,一日未放胎都唔知會點,可能成功呢

謝謝你,剛發覺自己中左OHSS又中埋針藥既副作用,咩難關都能解決,相信咩野都一定有機會既

大宅

ivf_bb 發表於 19-3-7 01:10
我都用左picsi了,得2粒真係唔想連一個機會都唔試,唯有等上天安排

關關難過關關過!祝好孕!

複式洋房

ivf_bb 發表於 19-3-5 20:47
今次係我第二次做ivf,本身多囊加免疫問題,c6精子型態少於1,兩個已經食左3個月supplement,開頭抽卵時都 ...

我抽左31 粒 但怪自己抽之前冇好好調理 最後捱到去day3 只有三粒, 我都好大打擊 , 到最後放左兩個 , 浄返個個都養唔到day5 , 但都ok 呀 , 我老公話有一個好過0 , 唔洗灰心

大宅

Mc! 發表於 19-3-8 17:30
我抽左31 粒 但怪自己抽之前冇好好調理 最後捱到去day3 只有三粒, 我都好大打擊 , 到最後放左兩個 , 浄返 ...

好西利呀你,恭喜你,你抽咁多有無中左ohss?

複式洋房

ivf_bb 發表於 19-3-8 23:19
好西利呀你,恭喜你,你抽咁多有無中左ohss?

我抽蛋冇 反而之前打排卵針食藥然後自然行埋就中ohss , 其實day 3 既杯胎亦唔會比day5 差 , grading 亦唔係太重要 , 子宮內膜環境好 着到床發育到就得

大宅

回覆樓主:

我得2個day 3, 會直接植入,唉

首頁

尾頁

跳至