論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190306/bkn-20190306000148209-0306_00822_001.html

條橋邊個諗,佢地有無請過外傭㗎?

男爵府

little_kid 發表於 19-3-6 04:18
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190306/bkn-20190306000148209-0306_00822_001.html

條橋邊個諗,佢地 ...

安老院唔易做。
這種錢不是人人賺得起。
你想想現在果班公主, 叫佢地日日同老人沖涼, 抹屎尿, 餵飯, 真的肯做?????
打安老院工不同打家庭工, 長期玩電話hea 懶駁啃是不可能了。有上司有管理人員, 公司式管理。班公主受得了?

入得安老院, 好多都無左行動力了。
班菲一聽到老人郁唔到, 個個 in 都唔 in 啦, 仲入安老院做...

大宅

Solarflare 發表於 19-3-6 07:26

安老院唔易做。

工主in5in 另說,香港政府咁嘅屎橋都諗得出,我睇完段新聞都著火

wcpcelia    發表於 19-3-6 10:52

男爵府

Cherryluilui 發表於 19-3-6 08:13
工主in5in 另說,香港政府咁嘅屎橋都諗得出,我睇完段新聞都著火

香港政府只會幫班唔交稅既工主, 幾時幫過我地?

複式洋房

回覆樓主:

真嬲

男爵府

Solarflare 發表於 19-3-6 07:26

安老院唔易做。

用3倍人工請佢地,佢地郁啲就唔做,hea 做,偷嘢,老人家財物無保障,失蹤,大肚仲大條道理唔使做淨袋人工,搏炒仲有成萬蚊收,臨走仲借一大筆財務先走。到頭來搞著老人家無人照顧。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都擔心佢地虐老/疏忽照顧的問題

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咪等佢地試吓啦, 偷, 黑面, 唔會, 煲電話, 勾D行得走得攪三攪四。 等佢地嘆吓。

公爵府

Solarflare 發表於 19-3-6 09:15
香港政府只會幫班唔交稅既工主, 幾時幫過我地?

同意,廢柴政府

大宅

垃圾政府 !!!

大宅

回覆樓主:

即是平價工人時代結束,我估變成4510只請到都是新手或生手,有能力的會跳曹,有錢的會自行加1-2千留有用的工人,所有工人都心思思想走,可憐了我們一班收入不高但又因返工要請工人的

複式洋房

fcmon2000 發表於 19-3-6 17:46
即是平價工人時代結束,我估變成4510只請到都是新手或生手,有能力的會跳曹,有錢的會自行加1-2千留有用的工 ...

獲院舍聘用的外傭收入將「三級跳」至逾萬元,勢連累香港僱主身陷請人難的窘境

者係最少要加8000-10000 先請到姐姐

複式洋房

回覆 Jamieoliver 的帖子

安老業爭外傭 僱主團體轟搶飯食--crazy idea

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

會唔會唔當係住家工,到時班政棍就有大條道理幫佢哋爭取居留權

男爵府

hohoho2013 發表於 19-3-6 20:04

嬲!

男爵府

hohoho2013 發表於 19-3-6 20:04

吓。咁呢樣就天理不容喎。
想留港食綜緩拎著數, 憑咩

別墅

Solarflare 發表於 19-3-6 20:40
吓。咁呢樣就天理不容喎。
想留港食綜緩拎著數, 憑咩
...

要入安老院做,想賺萬多元人工吖嗱,無咁筍!一於要她們交稅、供強積金、唔包食、唔包住、唔包交通費;只是working visa,絕對不會給予居留權!一旦被炒,立即遣返原居地,仲要自己俾機票錢!

垃圾政府只幫工主,妄顧僱主權益!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

堅離地

男爵府

仲要搶本地有6至8年經驗的,僱主教熟工人照顧老人家,工人走左去安老院做,邊個照顧家庭的老人家?又要僱主嘥一筆錢請過同教過?

政府擬放寬安老院舍聘外 傭 人工3級跳料首階段百人轉職

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190306&s=6996647&a=59338246

大宅

垃圾政府,真係好癈

首頁

尾頁

跳至