論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家︰
1.2個兒子,8歲6歲
2.2個大人
3.魚龜小鳥,一部車要洗

先講傭人優點︰
1.都算聽教聽話
2.做飯好吃
3.放假會做簡單家務才睡
4.有禮貌的

但不知道續約與否....
1.第1年睇牙醫,因嚴重蛀和太痛睇急症。去睇牙醫,杜牙根,但太貴,$1XXXX,所以工聯會整隻牙脫$500。
2.第2年腰骨痛,睇跌打3次,每次只可claim $100/次。
3.第3-4年,腰骨痛,常發燒(一轉天氣),去睇急症,3-4次
4.上兩個月,因急性腸胃炎,call白車,入醫院住了5天4夜,我請了大假睇佢,接佢出院。
5.上個月,懷疑荷爾蒙失調(不是有BB),經期來了20-30天,要睇急症,排專科。

6.個人衛生比較差,家居環境不算整潔,因種族問題,衛生意識沒有菲姐姐那麼好的。

她續約條件
1.不想例假放星期一(過往是放星期一,間中放星期日)
2.想要長期服務金(還有1年滿5年)

因今年5月上旬滿第2個約,我在想轉新姐姐還是照和她續約。
長期服務金,或放假日期,也不是大問題,但我和C6都要上班,她比較多病痛,我好像要照顧多一個女兒,真的有點累的......但她又做得不算差,但真的比較多病痛。

但我不是要求連普通傷風感冒都不能,我都會生病。但要去到住院我就真的有點吃力。

而且
排專科(婦科),在19年6月和20年6月,確疹是嚴重疾病的話,我重要擔心多一個.....有時大吉利是,我寧願病那個是自己.....唉.......

續約?「疊埋心水」再找另一個傭人?

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔續, 孭住個藥煲。 仲大病。

水晶宮

回覆樓主:

唔續! 原因:
1) 常病
2) 原居地太遠, 機票貴!

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-3-6 11:45
唔續, 孭住個藥煲。 仲大病。

是啊~~~多謝大家意見.....

男爵府

回覆樓主:

唔續啦... 留番啲錢請新菲印。

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

對啊!有意換印或菲。

伯爵府

唔好續啦

子爵府

唔會續!
但佢做得好, 完約都會比返少少bonus

男爵府

吾會啦,佢身體甘差成日病

侯爵府

peppycheng 發表於 19-3-6 11:38
我家︰
1.2個兒子,8歲6歲
2.2個大人

Never think Renew her,太麻煩

別墅

我家︰
1.2個兒子,8歲6歲
2.2個大人

N 唔咁多大病。唔好喇
開心d啦, 好快就一世啦

大宅

BK Milk勳章

我家︰
1.2個兒子,8歲6歲
2.2個大人

唔續,本身唔係好

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮換人

男爵府

一年病一次我可以接受,反而衛生唔好對我係一個問題。請個新人又要花時間建立信任,又唔知好唔好。如果對仔女鍾意姐姐,我會續。

PS,我個5年姐姐都係多病痛,上個月都入院,但係她好做得嘢,我好信任她。新來既姐姐無病痛,但係做嘢唔主動,唔係好同我仔玩。如果要簡,一定係第一個姐姐,都係一年煩幾日。新姐姐就一年可能無好多日係滿意既。

伯爵府

回覆樓主:

年纪愈大愈多病痛出現。我唔會考慮over 35歲。佢地體質即使同齡都比我地差d。最怕婦科病果d。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

no la

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

不會續

睇下呢單新聞, 點續.
https://hk.news.yahoo.com/%E6%82 ... 4%9F-223730333.html

伯爵府

一定唔續!二個小孩返小學全日會易搵工人好多,快d去搵過一個

首頁

尾頁

跳至