懷孕後期痛到行唔到

kawainnn
|
有無媽媽係屁股對落大脾上面骨痛,我都唔係好清楚個位叫咩,訓教轉身勁痛,行返相返無咁痛但都超痛,因為我要經常抱大囝唔知整傷左定懷孕後期痛,好擔心生完都咁...有無媽媽都類似咁樣痛?
Gugu2018
|
我宜家39 week. 37week 開始 大脾著underwear個位開始痛 我係一時時痛 做產檢時 助產使話正常. 如果樓主keep住好痛 最好向醫生查詢。 訓覺時 我用夾住枕頭訓 個盆骨保持平衡 我覺得無咁痛
aquaQ
|
kawainnn 發表於 19-3-6 12:07
有無媽媽係屁股對落大脾上面骨痛,我都唔係好清楚個位叫咩,訓教轉身勁痛,行返相返無咁痛但都超痛,因為我 ...

大部分媽媽都會咁痛,因為個 B.B. 壓住。我第二胎,中期已開始痛,早過第一胎。

如上面媽媽說,側瞓夾個枕頭係兩腿之間;得閒做下瑜咖。不過有個大 b, 係少咗時間休息及運動,所以都痛D。
肥虎虎
|
Gugu2018 發表於 19-3-7 09:48
我宜家39 week. 37week 開始 大脾著underwear個位開始痛 我係一時時痛 做產檢時 助產使話正常. 如果樓主ke ...

我中期個個位已經開始痛
Gugu2018
|
肥虎虎 發表於 19-3-7 10:10
我中期個個位已經開始痛

做下yoga 同拉筋都有幫忙~ 得閒可以試下 :)
chitung173173
|
有無媽媽係屁股對落大脾上面骨痛,我都唔係好清楚個位叫咩,訓教轉身勁痛,行返相返無咁痛但都超痛,因為我 ...

放心生完唔會痛,我第二胎同你情況一樣,痛到行步路都痛到喊,生完冇事的~~而家我第三胎了
moksamuel
|
有呀,個時後期真的要慢慢行,有時會「挌」一聲之後發軟蹄
haha748494
|
到懷孕後期,就唔好抱小朋友,驚整親小朋友又整親自己。
kawainnn
|
Gugu2018 發表於 19-3-7 09:48
我宜家39 week. 37week 開始 大脾著underwear個位開始痛 我係一時時痛 做產檢時 助產使話正常. 如果樓主ke ...

等我下星期返醫院問下先,我下星期都37週。
kawainnn
|
aquaQ 發表於 19-3-7 09:57
大部分媽媽都會咁痛,因為個 B.B. 壓住。我第二胎,中期已開始痛,早過第一胎。

如上面媽媽說,側瞓夾個 ...

第一胎健步如飛,點知第二胎痛到轉個身都難。
kawainnn
|
chitung173173 發表於 19-3-7 11:04
放心生完唔會痛,我第二胎同你情況一樣,痛到行步路都痛到喊,生完冇事的~~而家我第三胎了
...

咁就好啦,最驚生完都咁真係痛到半夜急都唔想起身
kawainnn
|
haha748494 發表於 19-3-7 16:00

我無計,大囝先一歲,唔扶住仲未識自己行。所以每日都一定要抱。同要睇到實一實
BB豬—果果
|

可以去睇吓脊醫,絕對安全架。
haha748494
|
回覆 kawainnn 的帖子

請屋企人幫手湊下,你可以系身邊陪伴。
我要做媽媽
|
你係咪恥骨痛亞?恥骨痛有D媽媽話仲痛過生仔
GCHK
|
haha748494 發表於 19-3-7 16:00

同意亞,我都係咁建議
Kim23456
|
唔好抱小朋友呀,好易整親...
kawainnn
|
BB豬—果果 發表於 19-3-7 16:10
可以去睇吓脊醫,絕對安全架。

未睇過依啲,等我研究下先。唔該你
kawainnn
|
haha748494 發表於 19-3-7 21:33
回覆 kawainnn 的帖子

請屋企人幫手湊下,你可以系身邊陪伴。

我全職照顧小朋友,媽咪都係幫得我下午,已經好感謝佢。平時早上,其他時間都只可以頂住上,無計,小朋友太細,又未識自己唔扶行,好多時仲要想人抱。唔到唔抱。所以下午屋企人幫手,我都訓係床到休息,但都係一日比一日痛,現時只希望唔好整到肚入面細個個,為有頂到生。只怕驚係整傷左生完都痛。
kawainnn
|
我要做媽媽 發表於 19-3-7 22:02
你係咪恥骨痛亞?恥骨痛有D媽媽話仲痛過生仔

我諗應該係,原來可以咁誇張,不過我都痛到蝸牛咁行得咁慢