產檢有無得驗自閉症?

sawanaca
|
鄉下表弟大仔有中度自閉,表弟婦剛驗到有第二胎,佢哋擔心第二胎都有事,想嚟香港做產檢,想問應該做邊類形檢查會驗到?

HOPEFORBB
|
回覆 sawanaca 的帖子

Puddingmman
|
Check唔到的。遺傳都有關係,可以留意下兩家人有無長輩有類似症狀
mommy2015
|
sawanaca 發表於 19-3-6 12:25
鄉下表弟大仔有中度自閉,表弟婦剛驗到有第二胎,佢哋擔心第二胎都有事,想嚟香港做產檢,想問應該做邊類形 ...

你可以做T21 FXS。脆性X綜合症(FXS)是常見的遺傳性智能發展疾病,亦是造成BB智力遲緩的第二大主因(emoji)。在認知與行為方面,除了智能障礙(平均IQ40)外,更會出現語言遲緩、過度活躍、自閉等。
但就算無FXS都唔代表100%無自閉。自閉可以自由其他生理因素形成,如神經機能發展、生化機能發展、遺傳因素或腦部受損所致。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sawanaca
|
Puddingmman 發表於 19-3-6 12:47
Check唔到的。遺傳都有關係,可以留意下兩家人有無長輩有類似症狀
兩個表弟嘅仔都有問題,一個中度自閉,一個嚴重,所以細表弟好驚今胎都有事,如果有檢查可以做,佢哋想嚟香港做。
sawanaca
|
mommy2015 發表於 19-3-6 12:53
你可以做T21 FSX,脆性X綜合症(FXS)是常見的遺傳性智能發展疾病,亦是造成BB智力遲緩的第二大主因(emoji ...
請問係咪任何婦產科醫生都有得做?
mommy2015
|
sawanaca 發表於 19-3-6 13:08
請問係咪任何婦產科醫生都有得做?

你去婦產科問下。
sawanaca
|
mommy2015 發表於 19-3-6 13:09
你去婦產科問下。
問多少少資料,懷孕幾多週可以做?
mommy2015
|
sawanaca 發表於 19-3-6 13:04
兩個表弟嘅仔都有問題,一個中度自閉,一個嚴重,所以細表弟好驚今胎都有事,如果有檢查可以做,佢哋想嚟香 ...

覺得你表弟小孩有自閉同遺傳好大關係。
mommy2015
|
sawanaca 發表於 19-3-6 13:12
問多少少資料,懷孕幾多週可以做?

T21已經可以10週做,如果係雙胞胎要13-14週做。FXS可以做T21一齊驗。
你可以問下可唔可以只驗FXS。
aikemty
|
鄉下表弟大仔有中度自閉,表弟婦剛驗到有第二胎,佢哋擔心第二胎都有事,想嚟香港做產檢,想問應該做邊類形 ...

可以做T21呀,最好一齊做埋FXS,都係一次過,你要問返婦科邊D醫生有得做,唔係個個都有
sawanaca
|
mommy2015 發表於 19-3-6 13:30
覺得你表弟小孩有自閉同遺傳好大關係。
細表弟個仔重有其他問題,已經勸過唔好再生。
sawanaca
|
mommy2015 發表於 19-3-6 13:35

T21已經可以10週做,如果係雙胞胎要13-14週做。FXS可以做T ...

表弟婦剛驗到懷孕,盡快幫佢約產檢先,相信一次過驗齊 T21 同 FXS,免得佢哋不停往來香港做檢查。
sawanaca
|
aikemty 發表於 19-3-6 14:25
可以做T21呀,最好一齊做埋FXS,都係一次過,你要問返婦科邊D醫生有得做,唔係個個都有
...
謝謝提供資料,會上網查近我或外家有做 T21 同 FXS 醫生名單。
mommy2015
|
sawanaca 發表於 19-3-7 09:03

如果做T21,建議做敎授版,唔做t21可以做nifty pro,但驗染色體 T18, T21同T13result準確度唔係100%只有99點幾。如果做T21,除咗驗染色體 T18, T21同T13,其它染色體result 準確度會底過99點幾。
你問返醫生建議。

ChansBB
|

自閉確診都要大約出世後3-4歲
ChansBB
|
sawanaca 發表於 19-3-7 09:03

我覺得對父母承擔到就ok

我大仔都有身體上既問題
我同老公都可以俾到佢快樂既生活
點解唔可以再生?
冇野係叫正唔正常ge
每樣生物都有生存權利嘛
haha748494
|
自閉天生同後天都有關係,暫時未有針對性產前檢查。
aikemty
|
sawanaca 發表於 19-3-7 09:08
謝謝提供資料,會上網查近我或外家有做 T21 同 FXS 醫生名單。

祝福你表弟婦
GCHK
|
唔係好清楚,不過覺得應該冇