懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mommy2015 發表於 19-3-8 14:13

Fragile X 唔係FXS咩?係咪有其它可以驗?我驗T21嗰時問過 ...

係呀 我知呀,FXS 係bb 智力遲緩第二大原因。
唔知係咪就係嗰位jm 講的嗰個test... 佢講到自閉check 到,但講緊check 既野又有d 似 FXS.

別墅

asukav6 發表於 19-3-8 14:24
點解會100%中咁勁

因為我個fd女仔本身係資優,話佢有個基因
其實佢有自閉個仔都係資優黎架
只係唔係太控制到d情緒,話可以經教育令佢適應社會,教得好仲會係天才
佢個醫生仲話有需要可以幫佢ivf下胎做囡
但我fd想順其自然,佢話佢經歷過第一個,會知道點教下一個(如果仔)
佢最後生左個囡

大宅

scmying2 發表於 19-3-8 15:17
只係唔係太控制到d情緒,話可以經 ...

我明了,因為佢2個x都有問題,所有生仔一定有自閉

大宅

點先可以check自己(大人)基因?有咩基因測試可以做?

大宅

回覆 sawanaca 的帖子

今日我見醫生, 問左, 的碓係抽血CHECK FXS (HK$3000幾左右), 要12週CHECK最好.

如果CHECK到係高危, 咁就要抽羊水, 咁就100%準確知道.

FXS仲包埋其他, 如過度活躍.

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

mommy2015 發表於 19-3-8 14:37

你咪嚇自己啦!你細表弟都未必有阿氏保加。但都好肯定你表 ...
細表弟係細舅父個仔,大舅父個孫仔係嚴重,相信同遺傳有關係。

大宅

好複雜

大宅

fbbs123 發表於 19-3-8 16:10

今日我見醫生, 問左, 的碓係抽血CHECK FXS (HK$3000幾左右), 要12週CHECK最好.
多謝你嘅資料,即係佢哋 10 週時驗 T21,12 週時驗 FXS,我微訊通知佢哋先。

大宅

10週可以CHECK, 但係醫生話12W-13W好D, 因為血濃度高D, 所以會準D.

不過有D醫生會話11-12W好D.

但10W有可能會血濃度唔高, 抽左去到LAB唔話得, 要叫你11W再返去抽多次.

大宅

sawanaca 發表於 19-3-8 16:18
多謝你嘅資料,即係佢哋 10 週時驗 T21,12 週時驗 FXS,我微訊通知佢哋先。
...

T21同FXS week11/12一齊驗,一齊抽血,唔洗分開做啦!
我自己week11驗T21同FXS㗎。

大宅

fbbs123 發表於 19-3-8 16:31

10週可以CHECK, 但係醫生話12W-13W好D, 因為血濃度高D, 所以會準D.
咁通知佢哋 12-13 週嚟香港檢查。

唔記得問 T21 同 FXS 兩份報告要幾多個工作日先有?

大宅

mommy2015 發表於 19-3-8 16:43

T21同FXS week11/12一齊驗,一齊抽血,唔洗分開做啦!
唔該你!

T21 同 FXS 出報告要幾多個工作日呢?

大宅

sawanaca 發表於 19-3-8 17:48
唔該你!

T21 同 FXS 出報告要幾多個工作日呢?

我一月尾做T21教授版同FXS, T21 report要7日工作天,診所先send份report比我。FXS要17日工作天(因為新年),診所先通知我。

大宅

sawanaca 發表於 19-3-6 12:25
鄉下表弟大仔有中度自閉,表弟婦剛驗到有第二胎,佢哋擔心第二胎都有事,想嚟香港做產檢,想問應該做邊類形 ...

你表弟可以參考以下YouTube片段,是關於FXS的。

https://youtu.be/-ld9wzVks6U

首頁

尾頁

跳至