懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

陪月要第二朝先黎, 咁我出院果晚應該準備d 咩呢? 我擔心唔識幫bb 沖涼洗臍帶。。。

水晶宮

Sherrybabyc 發表於 19-3-6 13:17
陪月要第二朝先黎, 咁我出院果晚應該準備d 咩呢? 我擔心唔識幫bb 沖涼洗臍帶。。。
...
我第一胎時冇請陪月,所以出院後都係自己幫BB沖同清潔臍帶。我嗰陣大肚時有上咗育嬰班先。
就算唔上育嬰班,你都可以去醫院講座,或者上衛生署網頁了解一下,嗰度有唔少育嬰videos。如果你喺政府醫院生,住院期間姑娘可能會叫你睇一次BB沖涼清潔。

其實清潔臍帶唔難,只係攞幼棉花棒同熟水抹,記住唔好重複來回抹,要一下一條。必要時出院嗰日可以唔沖涼,等第二日先。醫院話初生BB唔一定要日日沖涼的。我睇育嬰書都係咁寫。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-3-6 13:25
我第一胎時冇請陪月,所以出院後都係自己幫BB沖同清潔臍帶。我嗰陣大肚時有上咗育嬰班先。
就算唔上育嬰班 ...

明白哂, 唔該哂你呀

珍珠宮

Sherrybabyc 發表於 19-3-6 16:07
明白哂, 唔該哂你呀

上邊媽媽講得好清晰喇,加油亞

子爵府

...

我記得第一胎時第一晚好混亂
因為阿B唔肯食奶
洗臍帶番健康院會教
沖涼就開住youtube學

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁你就等陪月上班先幫佢洗啦,應該唔係得你一個係屋企掛?

複式洋房

我其實會開刀生, 番屋企會得番我同我老公所以先比較緊張。我老公更加咩都唔識, 所以我要諗定果晚點算。。 我最擔心整親bb臍帶咋。。。 我呢幾日都要睇多d video 學沖涼喇。。

男爵府

我B第一日出院已經旁晚丶沒沖涼,我的奶瓶不同醫院,B唔識飲,荒荒張張之後天光返醫院求助

複式洋房

Sherrybabyc 發表於 19-3-6 22:30
我其實會開刀生, 番屋企會得番我同我老公所以先比較緊張。我老公更加咩都唔識, 所以我要諗定果晚點算。。 ...

我都係開刀生。返屋企嗰晚冇同BB沖涼,因姑娘朝頭早已經幫佢洗過。但我個晚都好慌亂,因BB一路唔肯訓覺,係度勁喊,差唔多凌晨5點幾先訓

我諗你要預備好一罐奶粉,避免BB肚餓而喊。我當時一心諗住喂人奶,但又唔夠奶,搞到BB不停咁喊,我又唔知佢係因爲d咩先扭計,心情都好差好慌亂。而家諗起如果當時肯比奶粉比阿女,大家都會有覺好訓。

另外就係初生BB好易冇安全感,如果你擺佢係BB床而佢唔肯訓,咁都係要盡力抱著佢,等佢訓得好d。我當時又係唔知呢啲,佢一合埋眼我就將佢擺上BB床,佢又開始喊,我又再重複氹佢訓覺⋯

加油啊,雖然湊B好辛苦,但都會好快過去,BB好快就長大啦

別墅

...

出院前姑娘已經幫呀b沖涼..第一晚我訓死左連呀仔喊都聽吾到係老公起身抱同餵奶...我無請陪月..bb沖涼係我姨媽幫BB沖..晚上老公餵奶我可以休息

男爵府

...

你奶奶呢?唔幫手嗎

複式洋房

聽左大家既分享, 我而家都叫做安心d, 大概有心理準備知道會面對d 咩情況。 我會加油架喇, 多謝jm 們

男爵府

回覆樓主:

bb出院個晚我無幫bb沖涼,第2日泥到先沖呀,所以緊要預定奶粉1罐,奶樽最好預多一兩個其他牌子,因為醫院既水奶係nuk奶咀頭可能會食唔慣,你預第1晚唔洗訓,因為你會好驚bb焗親有無抖氣,成晚睇實佢

複式洋房

Sherrybabyc 發表於 19-3-6 22:30
我其實會開刀生, 番屋企會得番我同我老公所以先比較緊張。我老公更加咩都唔識, 所以我要諗定果晚點算。。 ...

我覺得第1晚唔沖都得,用暖水幫bb抹下身都ok,
陪月第2日都1早嚟,再沖都未遲。

複式洋房

奶粉丶物資我都準備好哂, 應該只係我個人未準備好。。好驚青 多謝jm 們分享❤️

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

出院前都有沖涼。我冇請陪月,同C6 99一齊研究。

別墅

我個陪月要係我出院後6日先返工,我覺得我最怕反而係bb返到屋企non stop 由8,9點喊到第二日6點。當時我無做呢個心理預備,覺得好驚好無助。我老公講笑話可唔可以漏夜送返ah b 返醫院。

加油(emoji)(emoji)

子爵府

呢個post擺出公海應該會有好多笑料。

我第一胎第一日出院番到屋企同bb沖涼前我同老公同工人姐姐都一齊坐定定睇番醫院送既BB沖涼DVD溫習下先敢動手。

第二胎好胸有成竹啦,點知出院先發覺買錯奶樽個咀,買左中SIZE BB食唔到唯有即刻出去永安買番個岩既。

複式洋房

我下星期就生喇, 等我之後都分享番我既出院第一晚既笑料比大家知先。 希望比其他好似我呢d咁驚青既媽媽知道we are not alone

首頁

尾頁

跳至