夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主,可以建立自己的家係好,但唔好俾年齡局限
50K嗰個就唔好喇,錢係搵多啲,但追你時已經唔係用最好的態度對你,結咗婚只有差落去,一定衰過依家,再者佢搵得多,唔代表會付出得多,你哋有無傾過?係夫妻情感呢版有好幾個JM分享過,家庭支出平分,變相佢有錢淨,你就使到$1都無淨。再者建立咗一個家庭之後,你同佢生活上要磨合,更加多機會為小事而嘈,到時你先發現唔適合,你就喊得一句句

20K嗰位,我就覺得”路遙知馬力”,畢竟你只係喺一齊七八個月,當時仲係熱戀期,未有足夠時間了解清楚

用戶要求終止服務

一個同自己價值觀唔同,你心裡對佢有不滿嘅人,根本好難一生一世,搵十萬我都唔會㨂
搵要搵自己鍾意,每日都想同佢一齊嘅人,你自己搵三萬,其實另一半有做嘢唔係懶懶閒,我覺得搵兩萬都可以,知足常樂

男爵府

我覺得要先有情,再同佢一齊搵麵包。如果2個人價值觀唔同而睇得出解決唔到,磨擦只會累積到愈來愈多,就算佢比一百個麵包,你都唔會開心,因你心靈上會唔滿足,一齊落去無意思。

大宅

KILW 發表於 19-3-6 23:13
我覺得要先有情,再同佢一齊搵麵包。如果2個人價值觀唔同而睇得出解決唔到,磨擦只會累積到愈來愈多,就算 ...

樓主30歲洗吾洗咁急住嫁呀?睇定啲先大把選擇?不要為結婚生仔以錯誤決定?贊一世痛苦難過三思?

大宅

WingKevin 發表於 19-3-6 15:57
自己30, 月入30K,現任有一個拍左7年既男朋友(~35+),對方收入45-50K,中間有分開過一段短時間,主要原因同對 ...

追你咩都得

大宅

mrandmrshappy 發表於 19-3-6 23:34
追你咩都得

呢句就千真萬確?上刀山落油鍋赴湯渡火在所不惜?天上月亮星星都採摘下給你?係未好熟的情節!

侯爵府

自己30, 月入30K,現任有一個拍左7年既男朋友(~35+),對方收入45-50K,中間有分開過一段短時間,主要原因同對 ...

面包自己可以搵,對方唔差太遠ok, 再講4, 50k 唔算好多,仲要睇佢肯付出幾多,第二個搵得少dd, 但都細幾年,追到3, 40k 唔係難事,愛你而且相處舒服比個10k, 8k 實在緊要得多了

別墅

樓主,錢真係買唔到快樂。
現任,唔好考慮喇。會痛苦一世... 到時生左小朋友... 你可能又會諗留底定離開。
至於個unknown,唔急既咪睇清楚左先囉。女人30都可以過得好好。

我就係簡左個好愛既人,愛人真係好痛苦...

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 19-3-6 21:35

其實2萬唔係真係咁差下嘛?樓主自己都有收入咖嘛。

係羅,香港中位先萬幾,樓主有份工
真係穩個三萬以上,首先你有無market
,你圈子,你樣子

我好多朋友老公,都係穩二萬左右,一樣幸福

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實個重點係50k個個你都話價值觀唔同,點結婚?價值觀唔同死路一條喎。。
同埋你話50k個個愛自己多過你,你又何嘗唔係?不如放生大家喇。既然大家都唔係咁愛對方,價值觀又唔同,真係結左婚都行唔到落去。。。

男爵府

stella^^ 發表於 19-3-6 23:41
呢句就千真萬確?上刀山落油鍋赴湯渡火在所不惜?天上月亮星星都採摘下給你?係未好熟的情節!
...

真係好熟既情節

我有個女親戚三十中,佢媽同佢都好急希望快D結婚,識到個細佢一年既男人,開頭對佢算好,會送佢搭車,出街幫佢遮太陽之類。

好啦,雙方家長一見面,個男人就露出本來面目,送佢搭車?無啦,在男人屋企食完飯,叫個女既你自己落巴士站等巴士啦。搞結婚要擺酒梗係多錢洗,雙方家長食飯時,男人個爸同個男人拍心口話俾曬,點知最後有說話聽,仲為禮金百幾蚊吵起上黎。

男爵府

c.hutchson 發表於 19-3-6 18:38
我會揀50k,20k果個你依加覺得對你好,難保係因為未溝到你,互flirt階段一定係好就你架啦!到到得到手又一 ...

正解

大宅

"愛自己多個愛你"

自私的人係唔會諗你感受

別墅

最重要自己愛邊個,你自己最清楚,揀左5好後悔就得 ,我同我老公雖然5係好似你揾禁多$,過得開心就是幸福。

瑪瑙宮

aztecs 發表於 19-3-7 10:10
"愛自己多個愛你"

自私的人係唔會諗你感受

第一个愛自己, 唔尊重娘家, 已經飛得. 重要價值觀唔同, 都唔知點解可以拍咁耐.

同埋另一半有共同興趣好重要. 佢對你做 ge 無興趣, 但佢願意陪你一齊做, 最好係咁.

子爵府

回覆樓主:

第一個跟本唔啱你,就算嫁咗都唔會開心。
第二個你可以睇耐d先決定,話哂而家仲有新鮮感,遲d可能現真章。
千祈唔好為嫁而嫁,一定後悔!!!

大宅

其實你都已選了, 就不要在心大心細了...
對你對兩位男性亦不好~

反正不會有十全十美, 只有最適合而已 ~

子爵府

如果吾急生仔,睇定D。但咁情況吾好諗生仔住,愛自己多D,分分中生完吾多理

子爵府

如果兩個都好愛你,唔洗諗,50k.
但而家50k 唔太愛你,其實你亦考慮緊佢果50k 而非只係50k 個人。既然係咁,我會唔考慮50k, 因為佢連5k 都未必比你。至於20k, 觀察吓先啦。30歲,話急不太急,兩個又未係最perfect, 可能遲d 會遇到個500k 呢。

子爵府

還原基本部,我地唔講收入,先講邊個對你真係好,唔係用口講個隻,係行動上個隻,因為就算佢賺好多,唔捨得俾你用、對你好,咁其實賺幾多唔關你事,如果收入2萬,但俾你同家庭支出已經超過6成,出去買野邊個俾,又唔會同你逐筆計,已經好好,當然人唔你計,咁自己都唔好計。

假設兩個都對你好,錢都唔計較,再睇下大家價值觀,唔一定聽晒你話就好,佢就算反對,係咪屬於理性個種?定自私個種?始終希望婚姻長久,搵個易溝通嘅,先可以共同過渡到人生嘅挫折。

首頁

尾頁

跳至