夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

你自己又唔係搵唔到錢,而愛你多D個男仔其實又唔係好差,比我揀依個

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20k好少咩,有時唔係淨係睇錢多定少黎決定喎

大宅

WingKevin 發表於 19-3-6 15:57
自己30, 月入30K,現任有一個拍左7年既男朋友(~35+),對方收入45-50K,中間有分開過一段短時間,主要原因同對 ...

我拍拖時, 同你情況一樣, 直頭達到談婚論嫁階段, 但我最終選左麵包, 因為我寧願同一個會令我開心同俾到幸福我的麵包在一起, 都唔寧願與銅臭日日鬧交或被睇唔起(因為價值觀真係好唔同), 同麵包結左婚, 結左婚6年佢仍然對我及家人都好好, 之後更加發現原來麵包都係潛力股黎, 以佢學歷有甘既人工, 我覺得已經好勁啦! 所以我知道我並無嫁錯人。

男爵府

ingrid000 發表於 19-3-8 14:48
我拍拖時, 同你情況一樣, 直頭達到談婚論嫁階段, 但我最終選左麵包, 因為我寧願同一個會令我開心同俾到幸 ...

唔明喎~你的麵包同樓主的都唔同~好難用嚟做例子

珍珠宮

回覆樓主:

我會揀個肯愛我嘅男人~
愛你自然肯為你付出,肯為大家去努力!
莫欺少年窮~
我成日都講,搵個賺一蚊,肯用9毫係你身上嘅人,都好過搵個賺十蚊,都唔捨得用1毫係你身上嘅人!

男爵府

回覆樓主:

先睇人品,性格,脾氣。好多男人婚前後是兩個人,人前人後又另一個人,比D考驗佢地,可以試下同佢講下$,肯吾肯比你儲$等……一個男人揾5萬,每月會比5千你,另一男人,每月揾2萬,每月會比萬八你,又會點揀呢?要睇下2萬果位肯吾肯比你萬八呢?

別墅

回覆樓主:

做夫婦最緊要價值觀相同,價值觀唔相同只會越來越多argue,傷害大家感情。現在只是拍拖都有爭拗,莫講話第時組織家庭,有左小朋友後,分歧可以好大。

冇錯,麵包係重要,但你同新男友都搵5萬一個月。其實好多家庭月入冇5萬,一樣可以組織家庭,生兒育女。租間平d既樓,慳慳地絕對夠使。睇你想追求物質上既享受,定心靈上既快樂。

大宅

唔好諗住要二揀一先,兩個都唔係你心目中Mr. Right,你可以睇定啲,甚至兩個都唔要,等待另一個,總之唔好為嫁而揀。唔嫁好過嫁錯,現有嘅問題婚後只會更嚴重,尤其是價值觀差異,處事態度。

首頁

尾頁

跳至