妊娠糖尿病是食什麼藥?

Cancam103
|
第一胎,中左妊娠糖尿,15W今日醫院打黎叫我聽日返去拎藥,我想問有食藥既媽媽知唔知係咩藥?有d媽媽又話d藥會影響bb,而選擇打針,請問甘其實食果d係咩藥呢?
cpycpyhelen
|
Cancam103 發表於 19-3-6 18:46
第一胎,中左妊娠糖尿,15W今日醫院打黎叫我聽日返去拎藥,我想問有食藥既媽媽知唔知係咩藥?有d媽媽又話d藥 ...

大肚應該唔會比藥你,個陣我大肚都有妊娠糖尿病,但我係打胰島素針..
Cancam103
|
cpycpyhelen 發表於 19-3-6 18:51
大肚應該唔會比藥你,個陣我大肚都有妊娠糖尿病,但我係打胰島素針..

我11w就飲左糖水驗到妊娠糖尿,返健康院拎返晒報告排左三星期轉介返醫院見糖尿姑娘,營養師,佢就係叫我返去拎藥食囉!因為我星期一果日見左糖尿醫生,甘我一星期拮兩日手指,有兩餐低過5,有4餐高過7,好難控制血糖條數,佢就話比多個月時間我,唔得就打針,但果日就抽左支血話睇血糖中位數,今日星期三姑娘就打比我聽日叫我返醫院上病房拎藥食,但就唔係見醫生囉!所以就想問下有無妊娠媽媽都係食緊藥而不是打針...
我要做媽媽
|
我覺得係一DD醫院,如果食藥多BB有影響醫生都唔會開俾你啦
Cancam103
|
我要做媽媽 發表於 19-3-6 19:20
我覺得係一DD醫院,如果食藥多BB有影響醫生都唔會開俾你啦

甘我聽日問下姑娘先!
PCB777
|
Cancam103 發表於 19-3-6 18:46
第一胎,中左妊娠糖尿,15W今日醫院打黎叫我聽日返去拎藥,我想問有食藥既媽媽知唔知係咩藥?有d媽媽又話d藥 ...

都係打胰島素,因為食藥會有影響,唔駛太擔心,打針唔痛,早啲發現早啲控制仲好
小驚
|
可能係亞士匹靈...
因為會有早期妊娠糖尿嘅媽媽,醫生都會懷疑你本身有糖尿病。
咁安全啲都會要求你食亞士匹靈。
你飲完糖水有幾高?
Cancam103
|
PCB777 發表於 19-3-6 19:35
都係打胰島素,因為食藥會有影響,唔駛太擔心,打針唔痛,早啲發現早啲控制仲好
...

知道....thx(emoji)
Cancam103
|
小驚 發表於 19-3-6 20:09
可能係亞士匹靈...
因為會有早期妊娠糖尿嘅媽媽,醫生都會懷疑你本身有糖尿病。
咁安全啲都會要求你食亞士 ...

我係飯後兩小時先爆,餐前未爆過...飲完糖水果次餐前4.4兩小時後9.5...
小驚
|
Cancam103 發表於 19-3-6 20:21
我係飯後兩小時先爆,餐前未爆過...飲完糖水果次餐前4.4兩小時後9.5...

咁你有無飲過糖水?
Cancam103
|
小驚 發表於 19-3-6 20:38
咁你有無飲過糖水?

我就係11w返左去飲糖水既結果空腹4.4,兩小時後9.5
自己一星期拮兩次都係空腹無事既...係爆餐後兩小時甘...
小驚
|
Cancam103 發表於 19-3-6 20:42
我就係11w返左去飲糖水既結果空腹4.4,兩小時後9.5
自己一星期拮兩次都係空腹無事既...係爆餐後兩小時甘.. ...

哦哦... 咁 9.5 又唔算好過份。
cpycpyhelen
|
Cancam103 發表於 19-3-6 18:59
我11w就飲左糖水驗到妊娠糖尿,返健康院拎返晒報告排左三星期轉介返醫院見糖尿姑娘,營養師,佢就係叫我返 ...

甘可能間間醫院做法唔同,我個間就安排我入院控制,之後就睇我打幾多度針,我係需要日日吉手指,餐餐飯前都要打,我個間醫院低過6.7先叫合格
haha748494
|
我凈系知道要見營養師,注意飲食。
GCHK
|
Cancam103 發表於 19-3-6 19:23
甘我聽日問下姑娘先!

問左姑娘未亞?點講亞?
Cancam103
|
GCHK 發表於 19-3-7 22:38
問左姑娘未亞?點講亞?

原來今日上產前病房係見醫生,原來抽血話驗血糖中位數,之後血糖無事,但血色素低左,原來係開鐵丸比我食...
GCHK
|
Cancam103 發表於 19-3-8 04:37
原來今日上產前病房係見醫生,原來抽血話驗血糖中位數,之後血糖無事,但血色素低左,原來係開鐵丸比我食. ...

咁就聽醫生講,平時都注意飲食
Cancam103
|
GCHK 發表於 19-3-8 22:40
咁就聽醫生講,平時都注意飲食

知道哦!thank you very much(emoji)