少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

乜現在啲中學生興畢完業去個畢業旅行咩?唔係去長洲果啲,係去日本呀……泰國呀…果啲。

大宅

而家養個小朋友應該要五球以上, 再過多幾年可能要環遊南北半球先俾你合格....

別墅

寶娃婆婆 發表於 19-3-7 06:35
而家養個小朋友應該要五球以上, 再過多幾年可能要環遊南北半球先俾你合格.... ...

我都覺,而家食餐飯,買個包,補習費……全部都越黎越貴。
不過要飛就容易過以前就係真既。唔知我係唔係古板,我覺得我供書教學,提供生活必須既,係我做父母既責任,但我無責任無限量提供玩樂,如果佢係學校話去,我覺得ok, 但佢而家係話自已同同學去。

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢用自己的利是同儲蓄。冇就考完試去返工賺錢。
亞仔同同學都會去台灣(原有人話去日本),我要佢自己多年來嘅利是儲蓄,我唔會俾錢,最多贊助$500。

大宅

miyuki04 發表於 19-3-7 08:13
我都覺,而家食餐飯,買個包,補習費……全部都越黎越貴。
不過要飛就容易過以前就係真既。唔知 ...
原來係咁, 中學畢業都近成年啦, 仲向父母做伸手黨, 俾錢佢玩盞害左佢, 係時候 (應該早多兩三年) 要佢知道現實係乜野環境, 我地年代要兼職幫補屋企架, 幾難搵食佢地真係唔知.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

近年興中學畢業約埋成班同學去台灣/泰國/韓國/日本自由行,若係佢用自己錢去,我覺得無問題,最重要係要佢地計劃好行程,同埋要定時聯絡。
我細仔早幾年畢業後,用自己錢同同學去台灣8日自由行,事前計劃好行程,每日都有whatsapp分享旅遊樂趣,玩完返黎又立即找暑期工。
我覺得細仔去完旅行係有得著,往後幾年家庭旅行,佢都會主動幫我地執行李,去到機場/目的地又會打點一切

chris222    發表於 19-5-23 12:41
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

olkan 發表於 19-3-7 08:37
叫佢用自己的利是同儲蓄。冇就考完試去返工賺錢。
亞仔同同學都會去台灣(原有人話去日本),我要佢自己多 ...

我都係諗住叫佢用自己利是錢,佢都有講過話考完應該會搵part time

別墅

寶娃婆婆 發表於 19-3-7 08:48
原來係咁, 中學畢業都近成年啦, 仲向父母做伸手黨, 俾錢佢玩盞害左佢, 係時候 (應該早多兩三年) 要佢知道現 ...
我相信都係要等佢出黎做野先知搵錢唔易,而家點講都唔理解。我唔知道會話去畢業旅行,如果係既我真係會係2,3年前已經講定點樣儲定呢筆錢

用戶要求終止服務

牛年勳章

我個年代已有,如果能力可以,畢業旅行值得支持,一班好友相處咗咁多年,喺各奔前程之前一齊玩幾日,係好開心嘅回憶,日後好難夾到時間咁多人一齊玩,而且行程嘅策劃同體驗,亦會令佢地成長。而家機票平,有廉航,又有學生優惠,考試後係淡季,台灣日本都唔會好貴,姪仔考完試返咗一排暑期工,賺錢去畢業旅行,我覺得無問題呀~
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

miyuki04 發表於 19-3-6 21:47
乜現在啲中學生興畢完業去個畢業旅行咩?唔係去長洲果啲,係去日本呀……泰國呀…果啲。 ...

同屋企人旅行,小學3年班已經唔肯去。所以就算有假呢10年都留港。

但亦要求去畢業旅行(台灣)。聽完有點嬲。

伯爵府

kitkit218 發表於 19-3-12 19:07
同屋企人旅行,小學3年班已經唔肯去。所以就算有假呢10年都留港。

但亦要求去畢業旅行(台灣)。聽完有點 ...

年輕人同父母相處和同朋友相處當然不同,自己也曾經後生過

輕鬆些面對,如果讓他跟同學一起去,回來後聽他講下行程,好玩之處,請他下次作嚮導和你們一起去,不是更好嗎?

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

乜現在啲中學生興畢完業去個畢業旅行咩?唔係去長洲果啲,係去日本呀……泰國呀…果啲。 ...

我大年代無 就算有佢地會用自己儲起的錢去玩
無問我攞 大學學費都係佢自己借自己還
因為我講講18歲前以我 之後佢管自己
細的都會一樣做法 唔會幫佢 一視同仁
18歲后可自由

珍珠宮

想當年中學畢業有同學去大陸旅行一個月,我當年要上堂無去到,系二打年前有多,而家去東南亞吾出奇啦,不過最好用自己儲備,點都要佢出反d

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

去個畢業旅行,無問題!良好聯誼社交,正經的旅行,我會支持!

別墅

我都贊成正經旅行,只係我仔比我種感覺成日都只顧玩樂。

複式洋房

正常呀! 我姑仔兩個女都係咁. 唔去會比人笑架

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我唔會俾,叫佢拎saving去

大宅

回覆樓主:

個人覺得,利是錢應該係留返交佢自己大專學費喎! (而家大學學費唔平)
畢業旅行應該係做暑期工的工錢。朋友子女係揾定咗暑期工,知道自己一定有錢,才向父母預先"借糧“去旅行
除非已經叠埋心水唔再讀書,又另計。

首頁

尾頁

跳至