十幾年感情,就黎結婚先十五十六

Ashley_Ashley
|
同男朋友拍左十幾年拖,一直都好錫我好就我,呢一年籌備婚禮同住屋問題嘈左好多次,以前乜都就晒我一傾到某D位就會好堅持,其實大家都有讓步但仍然拎唔到平衡點,我覺得結左婚同居生活只會愈來愈多問題,大小事都會嘈,仲有幾個月結婚,有D迷惘應唔應該繼續
kissapplegirl
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 03:01
同男朋友拍左十幾年拖,一直都好錫我好就我,呢一年籌備婚禮同住屋問題嘈左好多次,以前乜都就晒我一傾到某 ...

呢個係第一個考驗,婚後只會更多考驗夫妻之間感情,婆媳關係,生仔等。。。。
多d企係對方角度諗下
musiccisum
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 03:01
同男朋友拍左十幾年拖,一直都好錫我好就我,呢一年籌備婚禮同住屋問題嘈左好多次,以前乜都就晒我一傾到某 ...

嘈啲咩先
Nancy20090615
|
佢咩位會好坚持?
|
kissapplegirl 發表於 19-3-7 04:13
呢個係第一個考驗,婚後只會更多考驗夫妻之間感情,婆媳關係,生仔等。。。。
多d企係對方角度諗下
...

一諗到婚後要面對更多考驗就令我猶疑了,依家做女生活咁開心,結左婚就另一種生活方式
|
musiccisum 發表於 19-3-7 06:39
嘈啲咩先

婚禮上我同佢每人負責一部份,好多野都未搞佢掛住玩,成日會為呢D小事嘈,而嘈得最多係住屋問題
pkbkek
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:07
一諗到婚後要面對更多考驗就令我猶疑了,依家做女生活咁開心,結左婚就另一種生活方式
...

其實,你所面對的問題好普遍的吧
同意樓上有人所講,這只是小試牛刀而已。
將來你們面對會有更多問題,需要雙方協調處理的。
而你亦不能再經常抱住只期望對方就哂你的心態,因為久而久之,你會不自覺地變得老馮。 要知道兩個相處是對等關係,需要互相尊重才可以走下去的~
|
Nancy20090615 發表於 19-3-7 07:26
佢咩位會好坚持?

一傾到住就好堅持,尤其租定買,佢堅持要租一年等樓價跌先買,10年前佢已經睇跌
|
pkbkek 發表於 19-3-7 08:18
其實,你所面對的問題好普遍的吧
同意樓上有人所講,這只是小試牛刀而已。
將來你們面對會有更多問題,需 ...

Jm講既我明白,同佢都有共識有問題要拎出黎傾互相協調,可能婚禮愈近問題愈多先令我猶疑
之前佢提議過去婚前輔導,後來話婚後先做,依家我覺得幾有需要試下,有個中間人分析傾下希望可以改善返段關係
pkbkek
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:33
Jm講既我明白,同佢都有共識有問題要拎出黎傾互相協調,可能婚禮愈近問題愈多先令我猶疑
之前佢提議過去婚 ...

你願意正視問題,已經是成功的第一步。
希望你們一切順利,大家找到共識點吧 =)
HOPEFORBB
|
回覆 Ashley_Ashley 的帖子

或者換個角度睇,佢好堅持租,咁即係你都好堅持買,所以大家先有分歧,其實買定租係無對錯,我覺得大家應該各行一步,因為結咗婚係生活上要磨合,真係大大小小事都可能有分歧,到有咗小朋友,大家的分歧有可能會越嚟越大

試諗吓,點解你唔接受佢所建議,先租一年後買?
mini1204
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:24
一傾到住就好堅持,尤其租定買,佢堅持要租一年等樓價跌先買,10年前佢已經睇跌
...

咁咪租一年先囉,嘈乜
|
HOPEFORBB 發表於 19-3-7 09:36

或者換個角度睇,佢好堅持租,咁即係你都好堅持買,所以大家先有分歧,其實買 ...

我讓左步先租一年,佢要住村屋我要住樓,依家共識係先租一年樓後買村屋,我想租近鐵路方便返工,佢就要租錶位附近,因為開工要揸車,雖然大家都有讓步,但感覺事無大小都有位嘈
beebee67890
|

有冇真係出去睇租盤,其實要搵近鐵路,附近又有車位租的唔難,睇左先,總有一啲兩樣都有的
HOPEFORBB
|

我只可以話,呢個就係兩個人的生活磨合了,如果大家唔讓步,食飯都可以嘈一餐

結婚真係唔同拍拖,拍拖就晒你,結咗婚可以係另一個樣,生埋小朋友你就更清楚佢真面目

我記得以前有人同我講過,你想知你將來佢點對你,你就要觀察佢今日點對屋企人,因為結咗婚你就係佢屋企人,佢就會用同一個態度對你
aztecs
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:24
...

唔升唔跌, 橫行先大獲
tingting2200
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:33
之前佢提議過去婚 ...

覺得有需要就做,呢d錢唔慳得

雖然做左未必解決到好多問題,但總比無做過好少少的
Nancy20090615
|
Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 09:53
我讓左步先租一年,佢要住村屋我要住樓,依家共識係先租一年樓後買村屋,我想租近鐵路方便返工,佢就要租 ...

租近鉄路, 好貴喎.

heidys
|
唔好用嘈,用商討。
世事不會樣樣如意。
|
大把人為了這些婚禮的事鬧交之後散左,身邊不少~