夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

所以我讚成婚前同居~

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-3-7 10:05
回覆 Ashley_Ashley 的帖子

我只可以話,呢個就係兩個人的生活磨合了,如果大家唔讓步,食飯都可以嘈一餐

Jm講得好岩,結婚真係唔同拍拖,拍拖好開心唔需要諗太多,結婚D問題就浮晒出嚟~
將來同居生活都要時間磨合,希望可以好好地傾,唔使日日嘈

瑪瑙宮

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 11:49
Jm講得好岩,結婚真係唔同拍拖,拍拖好開心唔需要諗太多,結婚D問題就浮晒出嚟~
將來同居生活都要時間磨合 ...

你試下尼 d 位溫柔 d 同佢講, 男人受軟不受硬.

男爵府

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 09:53
我讓左步先租一年,佢要住村屋我要住樓,依家共識係先租一年樓後買村屋,我想租近鐵路方便返工,佢就要租 ...

可唔可以住係99/娘家度先? 而1年租樓既錢儲起咪仲好,有無考慮將來生小朋友會比邊個湊?定請工人? 到時住係邊好重要嫁,想個小朋友比邊個湊就住近邊家人啦

伯爵府

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 09:53
我讓左步先租一年,佢要住村屋我要住樓,依家共識係先租一年樓後買村屋,我想租近鐵路方便返工,佢就要租 ...

呢個情況我都會就老公,車位真係好貴,佢開車番工同時都方便車老婆仔女爸爸媽媽外父外母。

大宅

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:17
婚禮上我同佢每人負責一部份,好多野都未搞佢掛住玩,成日會為呢D小事嘈,而嘈得最多係住屋問題
...

嗰時我老公都係咁, 要催多幾次先會做, 真係會忟忟地
不過好彩佢結婚前都做好哂佢要做既部份
JM你男朋友催唔催得o家?

結婚前幾個月係會覺得特別煩的, 我明你心情呀!!
加油

子爵府

回覆 Ashley_Ashley 的帖子

想下點解事無大小嘈,如果你為佢想,佢又為你想,咁問題就會解決,我地住地方近男家,我返工要1個半小時,但唔會因為咁要求搬,因為我覺得我除左遠少少,其他無咩唔好,老公返工近,可以快d回到家,又有男家支援,環境又旺中帶靜,所以轉個角度,世界就不一樣。

大宅

其實開頭一齊住一定會鬧交,我同男朋友同居左3年都會為生活既野鬧交。一齊住係我就你你就我。
我覺得你呢幾個月諗清楚,唔好結左婚先後悔。最好同下居先。

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 03:01
同男朋友拍左十幾年拖,一直都好錫我好就我,呢一年籌備婚禮同住屋問題嘈左好多次,以前乜都就晒我一傾到某 ...

試左同居先

珍珠宮

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 11:49
將來同居生活都要時間磨合 ...

關鍵係你兩夾唔夾得來一齊生活。如果係夾得來既,可以唔使嘈,可以大家都舒服。
唔好結婚住,先同居。唔搞結婚。壓力冇咁大。
有冇傾過價值觀,人生觀?
我先生與他前妻係愛對方的,但已結婚,就發現大家金錢價值觀差距好大。好難夾。
結婚前唔知,因為他的錢是他的錢。
婚後,他的錢就是她的錢。
我先生估不到這分別會使得前妻截然不同。
以上還是很多不夾處的其一。
結果我先生婚後第一年就想離婚。但前妻又以骨肉來繼續困住他的人和財。
最終都有個限期,我先生等到仔一入大學就離婚同分居。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-3-7 14:43
可唔可以住係99/娘家度先? 而1年租樓既錢儲起咪仲好,有無考慮將來生小朋友會比邊個湊?定請工人? 到時住係 ...

唔會考慮住雙方家度想過下2人世界,2個住都要磨合,如果住雙方家人度,其中一方都會冇咁free,相見好同住處

複式洋房

nagano109 發表於 19-3-7 17:06
嗰時我老公都係咁, 要催多幾次先會做, 真係會忟忟地
不過好彩佢結婚前都做好哂佢要做既部份
JM你男朋友催 ...

係呀,時間愈近個人愈容易忟,我忟得多就搞到佢都忟埋
我有提住佢邊日做乜,佢都ok嘅

複式洋房

clarissakwan 發表於 19-3-8 22:40
其實開頭一齊住一定會鬧交,我同男朋友同居左3年都會為生活既野鬧交。一齊住係我就你你就我。
我覺得你呢幾 ...

Jm你用左幾耐時間先同男朋友習慣到點相處?

複式洋房

858D 發表於 19-3-9 07:35
關鍵係你兩夾唔夾得來一齊生活。如果係夾得來既,可以唔使嘈,可以大家都舒服。
唔好結婚住,先同居。唔搞 ...

D人成日話去旅行知道對方相唔相處到,去旅行冇問題,價值觀都接近,平時相處係夾得來,可能搞結婚野搞到好忟先至成日嘈~

JM先生好厲害,婚後一年想離婚可以忍到仔仔入大學

珍珠宮

Ashley_Ashley 發表於 19-3-9 08:22
D人成日話去旅行知道對方相唔相處到,去旅行冇問題,價值觀都接近,平時相處係夾得來,可能搞結婚野搞到好 ...
佢係好有適者生存的技能。為了自己和她相處的日子好過,佢係會
1. 發揮佢D TUM女人本事的。2. 搵夠錢畀佢前妻使,賺得多年來的快樂日子。
直到佢話覺得自己已經搵夠錢,唔想再做副總了。佢前妻就以離婚威脅佢。以為我先生沒有她不行。
我看,係我先生D TUM 女人本事高招,令到個前妻高估左我先生愛她的程度。

去旅行係睇點去法。我先生婚前都有同前妻去旅行,係用我先生的錢,而且係豪華消費,邊會出問題呢。

平時共同解決一個問題,共事都係一個。

不過,我話我先生係發雞盲,睇唔真佢前妻同佢在共同生活上夾唔夾得來。人生觀,價值觀都差異好大。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

拍拖愈耐愈唔想結婚,我幾個同學都係咁。

珍珠宮

Ashley_Ashley 發表於 19-3-7 08:17
婚禮上我同佢每人負責一部份,好多野都未搞佢掛住玩,成日會為呢D小事嘈,而嘈得最多係住屋問題
...

你都識講以前男朋友咩都就晒你,所以依加大家一有分歧你就覺得好大件事
兩個人相處要互相尊重、遷就,唔係要對方咩都就晒你
住屋方面,男朋友想租村屋同租村屋車位,可以節省支出,加上村屋地方大會住得舒服d
鐵路沿線都有村屋,你不妨睇睇

你都要學識「放手」,你安排男朋友負責嘅部分,唔需要好似媽媽咁督促小朋友要點做、監察住佢邊日要做咩

你咁做唔止增加爭拗,男朋友都會覺得你否定佢嘅能力

大部份女人希望婚禮盡善盡美,但其實好多細節得你一個覺得好重要,對其他人嚟講係唔會在意

婚禮上安排,唔需要事事完美,要求過高只會搞到自己身心俱疲,亦令身邊人好大壓力

我同老公籌備婚禮期間完全無爭拗
擺酒當晚只希望準時開席,無安排任何環節,連簽紙儀式都無
只想早開席、早散席,大家早d返歸休息
不過小朋友出世就嘈到火紅火綠

你現時面對緊嘅問題屬正常,婚後更多考驗等緊你地,多d換位思考
緊記要體諒、遷就、包容、珍惜,大家自然甜蜜和諧

大宅

Ashley_Ashley 發表於 19-3-9 08:11
Jm你用左幾耐時間先同男朋友習慣到點相處?

Hmmm, 我覺係唔會習慣到,到而家差唔多同居左4年,都仲會間唔中鬧交。係大家要互相千就。婚前同居真係好緊要
1)你清楚對方的schedule
2) 了解習慣
3)睇下對方會唔會分擔家務

如果佢乜差家務都唔做,你預左要做一世

首頁

尾頁

跳至