暫准離婚令和絕對離婚令

adrainching
|
我下星期一即(11/3) 會到律師樓宣誓排期申請暫准離婚令,我哋有小朋友,但全部嘢傾好晒,冇嘢爭,請問要幾耐至出到暫准令?

收到暫准令後又要等幾耐至收到絕對令? 我問過我律師佢話因為法庭要排期,所以最快都要等半年至九個月至收到絕對令,真係要等咁耐嗎? 希望有人解答,謝謝~
Nancy20090615
|
adrainching 發表於 19-3-7 03:08
我下星期一即(11/3) 會到律師樓宣誓排期申請暫准離婚令,我哋有小朋友,但全部嘢傾好晒,冇嘢爭,請問要幾 ...

政府5天工作,case 又多,半年5算耐。
heiheikwok
|
我當年都係搵律師攪,我上律師事務所簽完,都俾前夫拖足成個月簽。

我記得暫准離婚令大概兩個半愛出咗,需絕對離婚令就暫准離婚令後兩個月出埋,前後大概半年。

個個case 唔同,所以冇一個確定時間。我知道真係好多case 等批,因為有時上家事法庭真係勁多人。
adrainching
|
咁暫准令係唔係在法律上仲未係正式結束咗個婚姻關係? 唔可以再推翻?
sharlian
|

我係上年10月尾去家事法庭申請,到而家都仲未有消息,就黎五個月。
應該都要等好耐
adrainching
|
sharlian 發表於 19-3-8 12:36
我係上年10月尾去家事法庭申請,到而家都仲未有消息,就黎五個月。
應該都要等好耐
...

你連暫准都未收到? 你哋個 caee複雜嗎?
sharlian
|
adrainching 發表於 19-3-8 14:37
你連暫准都未收到? 你哋個 caee複雜嗎?

係啊,暫準都未收到,我個case唔複雜贍養費撫養權雙方都安排好,c6又簽左(即日簽既)。

adrainching
|
sharlian 發表於 19-3-8 20:39

係啊,暫準都未收到,我個case唔複雜贍養費撫養權雙方都安 ...

連暫准都要等咁耐,咁知唔知點解有 d人話兩個月左右就收到暫准,再過多兩個月左右已經可以收埋絕對令呢?
losoSSS
|
我係共同申請離婚的,十月底申請,一直在網上睇都話半年內搞掂,我今日打電話問,原來都未上庭,個職員話預返五月頭至收到暫准令⋯

想問大家都要等咁耐嗎?我單case 好簡單,冇贍養、冇小朋友⋯ 等待真的好煎熬