加固問題

lullaby3113
|
BB 5個月
想試加固
平時佢飲5餐奶
7am, 11am,3pm,7pm同11pm
想請問如果比佢試糊仔
應該係咩時間試?
係試一兩啖
定係試到佢唔想再食?
同埋點樣先代表佢識食?
freshrose
|
lullaby3113 發表於 19-3-7 09:56
BB 5個月
想試加固
平時佢飲5餐奶

11am ,最好係佢精精神神又係下一餐前一個鐘前,岩岩試就試幾啖睇下反應同睇下有無敏感

識吞就識食,呢個唔係issue
lullaby3113
|
freshrose 發表於 19-3-7 10:08
11am ,最好係佢精精神神又係下一餐前一個鐘前,岩岩試就試幾啖睇下反應同睇下有無敏感

識吞就識食,呢個 ...

即係11點試,之後再飲奶?
定係10點就食糊,等11點再飲奶?

我試過2日整糊仔
Bb係張大口試,不過流晒出黎
係咪要佢呑得好,先食多d?
freshrose
|
回覆 lullaby3113 的帖子

如果你平時11 點飲奶, 可以10點半試, 我BB 4個半月已經食米糊, 佢肯打開口, 都要識閂埋個口先可以吞, 或者你餵佢果時幫佢合埋口等佢吞得唔得
佢流返出黎可能係未意識到果D 係食物
lullaby3113
|
freshrose 發表於 19-3-7 10:42

如果你平時11 點飲奶, 可以10點半試, 我BB 4個半月已經食米糊, 佢肯打開口, 都要 ...

多謝你意見
請教埋 甘點樣先知可以代到餐奶?

freshrose
|

我平時BB 飲開150ML 奶, 我大概用100ML 水開的米糊當一餐, 而家BB大左, 就差不多食2個BB 碗的固體當一餐, 同埋食完唔好再飲奶, 要訓練佢飲水都係重點
lullaby3113
|
freshrose 發表於 19-3-7 11:03

我平時BB 飲開150ML 奶, 我大概用100ML 水開的米糊當一餐, 而家BB大左, 就差不多 ...

如果我而家只係試幾啖糊
要比水佢飲嗎?
水放奶樽比佢飲,定係要放水樽比佢試?
freshrose
|

試幾啖就唔駛, 係食得多先要, 因為食左加體之後便便會變硬, 要飲返多D 水
你BB 肯用樽飲水可以用樽, 我BB 就唔肯用奶樽飲水喇
lullaby3113
|
freshrose 發表於 19-3-7 11:18

試幾啖就唔駛, 係食得多先要, 因為食左加體之後便便會變硬, 要飲返多D 水

甘你點餵水架?

關於加固
食幾耐米糊之後可以試食蔬菜同水果蓉?
irismomopig
|
我仔時間表同你差不多,平時我地10點45開始吃粥仔,11點補奶
lullaby3113
|
irismomopig 發表於 19-3-7 12:25
我仔時間表同你差不多,平時我地10點45開始吃粥仔,11點補奶

食幾多粥仔呀?
irismomopig
|

一開始真係吃3,4啖就要扭吃奶,慢慢比距習慣,大概2個星期左右,我仔可以吃到8安士的粥,但發現太飽會影響下一餐奶,而且暫時6個月吾想太快取代一餐奶,所以目前會比大概3-4安士的粥仔,11點吃完,12點再補奶粉,3點半再下一餐奶,一日吃一次粥,每餐之間可以飲下水,吃下水果,我覺得吾好等BB太餓喂粥仔,距地會無心機吃噶
irismomopig
|
另外一開始我係比米糊,但發現太熱氣,超級多眼屎,所以轉了吃有菜的粥仔