未婚媽媽

chuuuu
|
我同男朋友一齊左差不多三年 一年前plan 結婚 之前兩年幾我地都成日嗌交 但未至於要分開 直到 開始plan 結婚時 頭半年我叫佢同我睇下結婚嘢 初頭佢會問我係咪好急 到而家只淨下三個月 只係我自己搞左攝影化妝 酒席男家比 其餘咩都未搞 我問朋友家人 佢地話可能佢無錢 因為佢用左三分二供樓 所以咩都交灑比我 結婚係兩個人的事 我覺得主角好似只有我一個 咩都係自己 早係三個月前我已經對婚禮無期望 無憧憬
而我地既新屋有三分二都係我自己去添置 因為新屋係屯門而佢住大圍 所以佢都係一星期黎一兩次 屋企有d咩需要d咩其實佢都唔係好知
chuuuu
|

然後一月尾時我發現自己有左 大家都開心 不過 所以事一如既往 佢都係咩都唔理 只係陪過我一次照超星波 話覺得屯門太遠 所以佢只有一星期黎一兩次 我覺得好孤獨 人地話大肚婆有老公錫 呢樣唔做得個樣唔做得而屋企只有我一個所有事自己一腳踢 連買左個茶机都係自己拎螺絲批去砌 到呢一刻我覺得好絕望 屋企婚禮BB 有齊 但我見唔到將來 每日都過得好辛苦 兩個人相處好難 要 維繫一個家更難 我而家三十歲 但如果做一個未婚媽媽條路會更難行對嗎?
cy101
|
我地對佢了解唔多, 可否講多D, 例如, 佢性格係點, 被動? 份工..... 係咪好忙, 要供樓, 係咪掛住搵錢? 新居地點... 係咪共同選擇? 要搞婚禮/擺酒, 有無大家傾下點搞? 係咪大家預計之內, 有時男/女同搞婚禮睇法唔同!
chuuuu
|
cy101 發表於 19-3-7 11:53
我地對佢了解唔多, 可否講多D, 例如, 佢性格係點, 被動? 份工..... 係咪好忙, 要供樓, 係咪掛住搵錢? 新居 ...

多謝你回覆呀 佢性格算大男人 成日希望自己成功 揾好多錢 但但佢唔係一個識得理財既人 所以一直都無儲錢 唔識理財可以話係佢最大既缺點 關於買樓 因為男朋友做唔到按揭 所以我屋企拎左錢出黎幫我地 佢就每個月還錢咁還反比我屋企人 (二萬 )而我自己都要供按揭 每月一萬 但最近佢轉左一份工 跟老闆 最初佢同我講話份工每月都有三萬幾一個月 咁我覺得穩穩定都無問題 但最近我阿媽check薄仔check到佢無還錢兩個月 原來係因為份工做到project 先有錢分 佢一早知 佢唔比我知原因係因為佢話唔想我擔心 我好嬲 點解要呃我屋企人 有問題唔係一齊相量 佢唔當我係枕邊人
小飛亞
|
咁層樓是否聯明物業?
chuuuu
|
cy101 發表於 19-3-7 11:53
我地對佢了解唔多, 可否講多D, 例如, 佢性格係點, 被動? 份工..... 係咪好忙, 要供樓, 係咪掛住搵錢? 新居 ...

地點係我揀 我本身住屯門 而屯門買到新樓一房等於出邊一間開放式 所以選擇左屯門 至於擺酒大家都有共識要擺因為佢係大仔 我家姐無擺所以屋企都想我擺 結婚我最初見到我男朋友十五十六( 因為無錢)我都話不如唔好結住 但佢阿媽 拍灑心口話得啦無問題酒席佢地搞店 其中一個原因係 想比佢個仔多一份責任 等佢有個家庭多一份承擔
chuuuu
|
小飛亞 發表於 19-3-7 12:16
咁層樓是否聯明物業?

因為佢做唔到按揭不能加名 所以只有我一人名
Yee_ng
|
chuuuu 發表於 19-3-7 12:12
多謝你回覆呀 佢性格算大男人 成日希望自己成功 揾好多錢 但但佢唔係一個識得理財既人 所以一直都無儲錢 ...

唔係大男人係小朋友每件事都等解決,好似轉工係人都知交唔到錢就紙包唔住火,有時頭家唔出錢都要出力,睇你寫嘅事你未來老公每事都唔上心
chuuuu
|
Yee_ng 發表於 19-3-7 12:23
唔係大男人係小朋友每件事都等解決,好似轉工係人都知交唔到錢就紙包唔住火,有時頭家唔出錢都要出力,睇 ...

這就是正正我要考慮的問題 未結婚就已經咁多問題 生小朋友更加唔會相處到 而家有左差不多三個月 我真係唔知將來條路點行 未婚媽媽會是一個選擇嗎?
cy101
|
代入男人角度, 錢銀唔鬆動, 確實唔多有動機想參與各樣野, 陣間你睇中D咩, 佢又唔可以好豪氣咁話好, 佢俾錢!

你地拍拖時, 佢都唔送你入屯門?
Yee_ng
|
chuuuu 發表於 19-3-7 12:26
這就是正正我要考慮的問題 未結婚就已經咁多問題 生小朋友更加唔會相處到 而家有左差不多三個月 我真係唔 ...

未結前好好同佢相量下安排,如果真係搞唔掂外家又支唔支持到你
mini1204
|
財政緊迫成咁, 何必急住結婚買樓
我估男方灰到爆
我係佢都唔想入去, 避得幾多得幾多
chuuuu
|
cy101 發表於 19-3-7 12:33
代入男人角度, 錢銀唔鬆動, 確實唔多有動機想參與各樣野, 陣間你睇中D咩, 佢又唔可以好豪氣咁話好, 佢俾錢! ...

係既 我唸呢個係佢心聲
拍拖都無送 都係自己反屋企
chuuuu
|
Yee_ng 發表於 19-3-7 12:33
未結前好好同佢相量下安排,如果真係搞唔掂外家又支唔支持到你

呢一刻唔知點樣同佢相處 佢都唔拎個心出黎既話 係傾唔到 覺得好絕望
chuuuu
|
mini1204 發表於 19-3-7 12:36
財政緊迫成咁, 何必急住結婚買樓
我估男方灰到爆
我係佢都唔想入去, 避得幾多得幾多

係既 我唸佢都係咁唸 佢都灰到爆 未婚媽媽是為一方法對嗎
小飛亞
|
可能你男朋友好自卑又無錢,買樓又要女家畀所以做所有野都無動力。
mini1204
|
生左先囉, 又唔洗一下去到分手; 講真佢都無做錯咩; 只係無錢唧
同佢講如果壓力太大; 一係生左大家儲下錢先結
今時今日; 結唔結, 幾時結都已經唔係咩大事
2個成年人傾下先決定下一步

一下子又結婚又買樓又生仔; 真係迫Q死人...

Yee_ng
|
chuuuu 發表於 19-3-7 12:45
呢一刻唔知點樣同佢相處 佢都唔拎個心出黎既話 係傾唔到 覺得好絕望

先抱住是壞打算傾一次起碼你唔係未傾就審死刑,好現實生仔同買樓係人生中洗錢最多嘅大事一次過做可能真係有d難,會唔會打算放左層樓先起碼無咁大壓力
cy101
|
未婚媽媽? 即係點? 你想分手?

樓上講得啱, 一下子咁多野, 真係消化唔黎, 無錢又唔係佢錯!!!

但唔攪咁多野得唔得? 所有野從簡!
唔好煩我
|
會唔會其實由一開始已經唔想結婚同買樓?

而家有bb,我諗你倆都唔會想輕易分開或放棄bb。唯一解決辦法係三口六面傾。你知唔知佢財務狀況?如果大概知,試下度下點做,至少令件事有解決嘅眉目。我知佢一定唔想傾,但解決困難嘅方法就係面對困難,而唔係避開。大家都成年人,又有小朋友,要成熟d,要學解決問題。咁快就話想分開,之後幾十年點過?