夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

chuuuu 發表於 19-3-7 12:26
這就是正正我要考慮的問題 未結婚就已經咁多問題 生小朋友更加唔會相處到 而家有左差不多三個月 我真係唔 ...
其實佢都好大壓力。
男人突然之間要供樓/同面對小朋友出惬再擺酒結婚。

佢返工地方係邊? 可能計上交通費/時間一出一入 , 所以唔想去新家?
其實新家揀的地點您同佢有無共識/有無商議過??

佢似逃避咁您.........

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每月還2皮... 可唔可以改為1皮先, 亦等佢穩定先開始俾! 阿B出世都要用錢呀!!!

層樓係女家俾+係你名, 遲D俾, 你地女家都無蝕底!! 但佢手頭就會鬆動D!

琥珀宮

屯門...我都覺得好遠,你買樓前有無同佢商量過地點?唔係住開屯元天,真係未必接受到

同埋層樓佢每月還錢俾你家人但又無得落名,會唔會係咁所以供供下唔想供?

有無同未婚夫坐低慢慢傾過呀?

瑪瑙宮

層樓係還錢比你娘家, 咁計每月佢承担到的金額囉, 使乜要 2/3 人工咁多?

一个星期入到屯門兩次叫好喇. 比 d 時間佢適應吧, 又供樓又新屋又爸爸, 一下子太多野, 人想逃避都唔奇. 真係應付唔到唔還住都得喇, 自己人, 佢又無名.

洋房

小飛亞 發表於 19-3-7 12:52
可能你男朋友好自卑又無錢,買樓又要女家畀所以做所有野都無動力。

係 可能佢自卑大壓力 我又唔識得點處理

洋房

mini1204 發表於 19-3-7 12:56
生左先囉, 又唔洗一下去到分手; 講真佢都無做錯咩; 只係無錢唧
同佢講如果壓力太大; 一係生左大家儲下錢先 ...

多謝你呀 我會好好反省一下

洋房

Yee_ng 發表於 19-3-7 12:56
先抱住是壞打算傾一次起碼你唔係未傾就審死刑,好現實生仔同買樓係人生中洗錢最多嘅大事一次過做可能真係 ...

無錯 我太負面 人生大事件結婚生仔買樓都同一時間 唔係人人都可以做到抗壓

用戶要求終止服務

chuuuu 發表於 19-3-7 12:47
係既 我唸佢都係咁唸 佢都灰到爆 未婚媽媽是為一方法對嗎

樓主,

我睇晒你的所有回覆, 就你現在的條件, 有D 問題想問問你...你自己諗下.

1) 撇除經濟因素, 你覺得佢對你好唔好?

2) 既然佢已無還錢逾2 個月你家, 間屋又得你名, 你獨力養大孩子, 可以嗎?

3) 如果你當單親媽媽, 你女家方面可會實際地支援到你? 例如: 緊急時幫你睇仔..

4) 你有無正正式式跟你男朋友傾過你地之間的問題?

第三者睇你地...的確也替你擔心..

但係段感情是你的事...其他人跟本唔知你地相處得開唔開心..

其實開門七件事...物都係錢, 比著我係你男朋友, 也可能行鴕鳥政策...拖得就拖..

個胎又越來越大, 又產檢, 又供樓, 又婚禮, 又繁文縟節...樣樣都係錢X 10000000, 偏偏自己又收入唔穩定

洋房

cy101 發表於 19-3-7 13:00
未婚媽媽? 即係點? 你想分手?

樓上講得啱, 一下子咁多野, 真係消化唔黎, 無錢又唔係佢錯!!!

結婚都無咩期望什至唔想結 而家想盡快決定結婚係咪延遲因為都通知灑咁多朋友 等大家ready 好再行下一步

洋房

唔好煩我 發表於 19-3-7 13:42
會唔會其實由一開始已經唔想結婚同買樓?

而家有bb,我諗你倆都唔會想輕易分開或放棄bb。唯一解決辦法係三 ...

你講得岩 我都唔係成熟 咁易就講分開 之後十年廿年點樣過 多謝你 我會記係心的

洋房

望月童 發表於 19-3-7 13:48
其實佢都好大壓力。
男人突然之間要供樓/同面對小朋友出惬再擺酒結婚。

無錯我覺得佢係逃避我 我又處理得唔好 所以搞到大家今日咁既地步

洋房

cy101 發表於 19-3-7 13:53
每月還2皮... 可唔可以改為1皮先, 亦等佢穩定先開始俾! 阿B出世都要用錢呀!!!

層樓係女家俾+係你名, 遲D俾 ...

我一直都為我家人著想 似中兩老拎咁大舊錢 又唔想佢地擔心 所以我想男友有能力既時候盡快還灑d錢 可能我迫得太緊

翡翠宮

女人有好多固有既夢想; 要對方配合去實現

我30啦想結婚喎, 放心, 我已經幫你安排左...
我想結婚咁要有層樓喎, 放心, 我已經幫你安排左...

一夜之間; 佢由單身毒男變左人夫慈父....個個月無左2皮.

佢今日唔反抗, 佢明年都會反抗. 唔反抗一係就變左更毒男不言不語只打機以沉默對抗命運..

cy101    發表於 19-3-7 14:52

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chuuuu 發表於 19-3-7 14:42
我一直都為我家人著想 似中兩老拎咁大舊錢 又唔想佢地擔心 所以我想男友有能力既時候盡快還灑d錢 可能我迫 ...
舊錢又大, 又要佢快d還灑, 我聽到都滴汗, 打劫/過大海仲快喎, 唔好迫c佢!!

係佢角度諗多d la!!

用戶要求終止服務

mini1204 發表於 19-3-7 14:44
一夜之間; 佢由單身毒男變左人夫慈父....個個月無左2皮.

你咪嚇D 後生女啦! ( 雖然你也是寫實地描述他現在的狀況)

唉~ 邊個顧家男的"前生版" 唔係毒男呀

個個單身寡仔時都2 協插刀, 食左玩左唔死至算...

又唔排除有D 男人要PUSH 下喎!

唉~ 感情

侯爵府

chuuuu 發表於 19-3-7 11:35
我同男朋友一齊左差不多三年 一年前plan 結婚 之前兩年幾我地都成日嗌交 但未至於要分開 直到 開始plan 結 ...

勸你一句 不要因第2原因而結婚, 要為愛而結, 否則 不會幸福, 生左佢 你離又唔係 唔離又唔係, 害左自己下半生, 同小朋友

mok239    發表於 19-3-7 15:13

洋房

tansyneko 發表於 19-3-7 14:00
屯門...我都覺得好遠,你買樓前有無同佢商量過地點?唔係住開屯元天,真係未必接受到

同埋層樓佢每月還錢俾 ...

屯門可能係我單邊唸法佢只係順我意 會試下坐低慢慢傾 希望揾到共識

tansyneko    發表於 19-3-7 17:35

翡翠宮

mok239 發表於 19-3-7 14:53
你咪嚇D 後生女啦! ( 雖然你也是寫實地描述他現在的狀況)

擺明阿準人夫/慈父而家就係縮番入去佢個殼度唔想再出番黎啦大佬
個個月無左2/3, 負擔就一大籮, 你話佢仲有咩人生樂趣可言

仲講咩感情? 佢連呼吸都有問題

琥珀宮

chuuuu 發表於 19-3-7 14:58
屯門可能係我單邊唸法佢只係順我意 會試下坐低慢慢傾 希望揾到共識
好明顯...面個層就係順你意, 實則佢都無份俾錢, 名又唔係佢, 佢都no say la!

大宅

講真,層樓佢無名,佢又未入住,佢供的錢其實買堅層樓俾你。
婚禮、擺酒呀又是應你和他媽媽的意思。
其實係無乜人理過佢想點,你和他媽媽都是他重視的人,所以就順著你意。
你要諗下你有幾愛你男友,因為我覺得你做了的為自己多d,無乜理過佢。

首頁

尾頁

跳至