夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主,我唔知你哋其實係咪所有嘢都係即興,結婚要擺酒,就唔好買樓住啦,唔係睇少你,事實兩大筆都係錢,即使男家話幫你俾酒席,你租衫,租車,攝影,印帖嗰d都要錢,你搬入新屋,平平地買幾件傢俬又係錢

每個月三分二還錢,即使搵三萬,都係得返一皮,做以上咁多嘢,聽落都覺得無咩可能,再者依家唔係每個月有三萬,你肚裏面仲話整多件要養,係開心,但真係人都顛,俾我都想係龜殼哩吓先

大宅

回覆樓主:

點解係佢每個月還二萬比你屋企人,而你自己出一萬去供樓,但層樓得你名?
點睇都唔岩數,比盡最大多佢負責供一萬 ,還錢二萬責任應該交比你,我係佢我都心淡。
加名應該唔關按揭事,d亞媽都用個仔名買到樓,比我係你我會選擇聯名,或者自己供, 而家你既做法係迫佢走。

大宅

yiyi20 發表於 19-3-7 15:53
點解係佢每個月還二萬比你屋企人,而你自己出一萬去供樓,但層樓得你名?
點睇都唔岩數,比盡最大多佢負責 ...

樓可以聯名㗎,即使按揭果個係你!

唔好介意!一路睇就覺得個男仔俾人騎住嚟行!似乎所有事情都只是跟你自己意願去做,又買樓,又擺酒又生仔,九千幾樣衝埋身!佢算係甘,冇即時跳船!其實好多世俗野都唔一定要跟足,結婚唔一定要買樓擺洒,簡簡單單都可以好幸福!你要選擇雙方都舒服嘅方法先可以開心!我係你就唔擺酒住,註冊先!樓買左就繼續供,男朋友就佢能力每月還錢!

大宅

我諗大家都幫手分析左
唔再多講
不如咁啦
溫柔D
關心下男方

私底下同自己娘家商量
生完B先慢慢還錢
等男人用而家份人工頂左結婚果段日子嘅使費先
你地結左婚老公係你亞媽女婿
唔好成日覺得要幫外家追討
記住好女兩頭瞞

層樓可以先租俾人賺下錢幫補下
你住返喺外家
反正你坐月都反外家架啦我估

同埋唔好再將被愛放大啦
咩人地話有左男人會點點點對你
你調番轉諗男朋友話人地女朋友都會點點點體諒
你知道佢咁諗都唔開心啦
人比人比死人
唔好覺得自己大住肚仲要拎架撐做野就好辛苦
好多女人大住肚仲幫緊夫家睇舖做生意應酬飛黎飛去
只要個B無事人又健在
有咩話唔得?

子爵府

大家都分析得好仔,我分享同老公嘅交流,佢同我講佢咁遲結婚,因為年輕廿幾歲嘅時候要供樓,經濟壓力好大,完全無想過拍拖,到供得差不多,又覺得要儲一舊錢先可以結婚,到一切都ready,又要等一個合適嘅人出現,所以經濟對男性來講好重要,以致當佢地未準備好時,作出唔同嘅決定。

瑪瑙宮

mini1204 發表於 19-3-7 14:59
擺明阿準人夫/慈父而家就係縮番入去佢個殼度唔想再出番黎啦大佬
個個月無左2/3, 負擔就一大籮, 你話佢仲 ...

重要整个茶几都要呻, 好多野, 个男人要做到樓主心意, 錢又唔係鬆擺乜酒? 我覺得个男人好辛苦. 攞成 70% 收入出黎供樓. 佢唔使理自己父母的?

洋房

回覆樓主:

睇左好多留言 我明白左好多 多謝大家比的意見 我會深深反省 愛是不容易 相處更加難上難 希望日後路可以走得更加好 謝謝大家

子爵府

回覆樓主:

你明就好喇~最緊要多同c6溝通,唔好諗埋一邊呀~
祝你做個靚靚新娘,幸福媽咪~

男爵府

樓又買左,bb又陀緊,因為未發生既事要分開左先?
我諗佢都幾大壓力,每個月搵三萬幾還兩萬但無自己名,錢又唔鬆動,其實當初你地點傾?係咪你要求下佢反抗無效?講真除非住開果頭,否則真係好唔想去住。
又要結婚又有左又要供樓,真係人都癲,不如放鬆少少,book左酒席未?如果未,等bb百日再一起擺酒好無?擺酒都好重皮,六位數字。
我睇你所寫,完全感受到男方果種唔情願及消極。
單親唔係咁易,一個人又要湊又要搵錢又困身,揾下一個又難,勸你冷靜地,生埋bb先算,唔好下下只諗自己,有時候都要企係人地角度諗下。

子爵府

畀面勳章

結婚,買樓,生bb,人生三件天大事一齊同時間進行。。
少啲錢同勇氣都做唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mini1204 發表於 19-3-7 14:44
女人有好多固有既夢想; 要對方配合去實現

我30啦想結婚喎, 放心, 我已經幫你安排左...
非常同意,可能男人會.................

大宅

chuuuu 發表於 19-3-7 17:20
睇左好多留言 我明白左好多 多謝大家比的意見 我會深深反省 愛是不容易 相處更加難上難 希望日後路可以走得 ...

妳願意接受其他人既意見好好呀
好好地同妳男朋友傾下,關心下佢心裡既想法
祝妳地幸福快樂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢已經財政咁手緊,要搞結婚,又突然有左,全部都係要用錢,突然間都未必完全消化到咁多野,亦唔知要點面對你同你屋企人,可能佢都承受好大壓力,結婚要用錢,供樓又係錢,小生命亦係開支好大。

不如兩個人坐低好好傾下,目前嘅事先吧。或者婚禮簡單d? 遲下先再擺酒?

珍珠宮

chuuuu 發表於 19-3-7 17:20
睇左好多留言 我明白左好多 多謝大家比的意見 我會深深反省 愛是不容易 相處更加難上難 希望日後路可以走得 ...
仔照生,婚可以拖延。屯門的家居,個爸可以隨便出入。唔使做單親。好在買近你娘家,方便你自己媽媽來照顧你同B。而家唔使奉子成婚喔。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

不如你地取消婚禮,但改為同居啦。
取消婚禮,一來減低你地對結婚嘅壓力,大住個肚唔好攪咁多野啦,二來唔好衝動簽紙,俾d時間大家冷靜下,睇下係咪可以行落去。

同居好重要,大肚婆成日亂諗野,同佢坦白講清楚,唔好因無錢乜都避,其實最重要係個人喺身邊,其他野再一齊從長計議,重整下你兩個嘅收入同點分配用錢,乜都要攤出嚟講先可以繼續行落去。

佢返工喺邊呀?其實買樓嗰時已經知喺屯門,咁佢唔係預左結婚後會搬入嚟一齊住嘅咩?會唔會轉工?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

睇完 我淨係土覺得 就算結完都好快分

拿三分之二黎供樓 得個一皮 仲要搞咁多

除非佢本身都有番咁上下儲蓄 如果唔係都幾辛苦

再者要一個住慣九龍既人搬去新界 番工車錢時間樣樣都要重新適應 所以我死都唔搬入去就咁解

每個人都有佢既責任 如果佢真係好忙 忙番工搵錢 咁屋企野就你搞好佢 唔好等佢搞 如果樣樣都一個人做哂 咁好易迫死佢

一個家 係需要二個人互補 互相配合

男爵府

回覆樓主:

樓主準老公要面對既壓力太大,佢會唔會係半被逼咁擺酒結婚+買樓供樓呢? 仲要加埋做準爸爸,佢心理準備都無,一時處理唔到咁多問題
轉新工作要適應,收入不穩,又要照顧孕婦,我係佢都唔想面對
結婚要搞好多野,你預好多時落手籌備準備嘅係女人,而且會好多拗撬,係太大多數準新人嘅必經階段,咁都有部分男士會落手落腳準備結婚嘅一切, 但我見到係女方準備多
新屋既一切,因為佢已經要應付新工作,BB
,還錢等問題,佢已經無心機放落去新屋都好合理
BB出現得唔合時,佢無可能同時處理咁多野,再要照顧孕婦同未來既BB, 我覺得你要有心理準備佢可能唔會參與照顧bb,佢根本未準備好

男爵府

chuuuu 發表於 19-3-7 12:18
地點係我揀 我本身住屯門 而屯門買到新樓一房等於出邊一間開放式 所以選擇左屯門 至於擺酒大家都有共識要 ...

首頁

尾頁

跳至