自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-7 13:57
佢話英國有 最低工資大概港幣80蚊左右

當你一日做8個鐘, 8 X 80 = 640
一個月做25日, 640 X 25 = 16000
一年12個月, 16000 X 12 = 192000

咁樣兩年有差唔多40萬既
不過前提係一毫子都唔駛
自己練仙唔食野, 同埋唔駛搵地方訓囉
天朗氣清

子爵府

woodpecker 發表於 19-3-7 20:20
係,等佢面對吓現實,真正了解吓外面嘅世界,否則一世做井底蛙,以為外國係天堂。

可能之後返香港會腳踏 ...

同意!咪去lor,捱到ㄧ年就好野! 都成27歳人,仲咁天真 。。。。佢肯捱總好過做廢青。至怕捱唔過ㄧ陣返來繼續享受做廢青 。咩年代?仲以為外國係天堂,英國生活費絶對唔輕,仲要英文唔叻,咁憑乜揾工?先做下資料搜集,英國平均人工是多少,税又幾多吧年青人!! 仲諗住儲到40萬。。。

男爵府

Working holiday 預儲錢?我以為睇錯係預使40萬先真?
利申:支持祖國 反對移民

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-8 02:05
你係呢到唯一一個認為英國工作假期可以揾到甘多錢的一個
because I live in the UK for over 30 years and I used to be a waitress

伯爵府

cissie 發表於 19-3-8 07:16
because I live in the UK for over 30 years and I used to be a waitress
以你所知有冇打壓中國嚟嘅wh 年青人?真係揾到$10000 per week 的話,交稅幾多?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-8 12:30
以你所知有冇打壓中國嚟嘅wh 年青人?真係揾到$10000 per week 的話,交稅幾多?
...

40% ,我就住咗十幾年,啲專業做點心師傅周薪都無1千,真心唔知邊間餐廳會比1千週薪,可能係basic + tips 同埋人哋搵到,代唔代表你都搵到?

大宅

其他唔講,
廢青到咗英國會突然變得勤力咗?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-8 12:30
...

係倫敦市中心做得,唔多唔少都會有資歷有背脊,£900一週部長位,假期旺季冇休假有可能,底薪+九龍仔。

但要包住,冇經驗,冇背景…… 唔洗諗,比人食左你都未知咩事

珍珠宮

Up

複式洋房

個邊開支咁大點會儲到咁多錢返黎

侯爵府

回覆樓主:

工程留返喺香港或者澳門做啦, 英國好難搵的. 我阿哥同阿嫂都係英國大學碩士畢業工程系, 我阿哥都發展得唔好而家轉咗做金融系. 佢哋都話工程喺香港或澳門好揾d

男爵府

RoseRose1980 發表於 19-3-7 21:14
大專畢業冇做過野,做廢青,佢家人好種佢,冇卑壓力佢搵工,打算俾3皮佢去WH,機票又係父母出, 睇下佢捱得幾耐
...

逃避現實的藉口吧?

子爵府

想像同現實往往都係兩回事

不過咁,如果屋企無經濟壓力既,去試下無壞吖,只少叫做試過~起碼佢可以認清呢個世界,好多時諗同做係兩回事

珍珠宮

拎經驗ok嘅,拎錢返香港就吾好諗啦

珍珠宮

RoseRose1980 發表於 19-3-7 13:57
佢話英國有 最低工資大概港幣80蚊左右

齋睇工資有乜用?佢忘記左入息稅!房租!council tax!水電煤!仲有返工要開車(除倫敦),咁又會交油費、路費、保險、年檢!⋯⋯⋯搵埋都未必夠駛

男爵府

99dogdog 發表於 19-3-7 16:12
冇錯,你唔做大把人做!我老公2x年前英國半工讀有做餐館有做bar, 舊年去英國旅行同啲friend傾返,而家啲人 ...

自從大量 big 4 明正言順移民过去后,頂爛市,生意也差了

男爵府

maomaofafa 發表於 19-3-26 21:25
工程留返喺香港或者澳門做啦, 英國好難搵的. 我阿哥同阿嫂都係英國大學碩士畢業工程系, 我阿哥都發展得唔好 ...

我朋友兩公婆係bbc , 工程系。来香港做工over 18年。早期份人工已經可以買楼。有三間楼係手。唔退休都唔返UK。

佢地話係英國冇可能。

首頁

尾頁

跳至