親子旅遊

跳至
[其他] 越南e visa  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

daisy17772 發表於 19-3-12 01:07
e-visa.

e visa 要幾錢?

侯爵府

畀面勳章

cwl004 發表於 19-3-13 22:00
e visa 要幾錢?

usd25, check the website

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-12 01:05
e-visa 係好方便, 因為入境前已經知道佢會批核你.

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt

謝謝報料

我之前都有考慮去越南。 但又唔想花時去領事館搞簽證及簽證費唔平(當時聽聞係$500~600), 所以最終無去。

現在有e visa就好啦!
天空之城, 快樂之地

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-14 08:42
謝謝報料

我之前都有考慮去越南。 但又唔想花時去領事館搞簽證及簽證費唔平(當時聽聞 ...

係呀e visa又唔貴 , 又快知道 批核結果, 所以舊年我都去咗三次

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-14 10:56
係呀e visa又唔貴 , 又快知道 批核結果, 所以舊年我都去咗三次

嘩,去左3次

有乜好介紹?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

個e visa有效期幾耐?

會唔會好似加拿大咁, 有效期5年或passport有效期內?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-14 10:59
個e visa有效期幾耐?

會唔會好似加拿大咁, 有效期5年或passport有效期內?

冇咁長㗎 ,我每一次去都係每一次 攞e Visa. 我唔係太記得, 不過好似最短一個月,有啲可以攞到三個月 ,視乎你去嘅目的。 如果旅遊嘅visa好似都係統一一個月。

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-14 18:24
冇咁長㗎 ,我每一次去都係每一次 攞e Visa. 我唔係太記得, 不過好似最短一個月,有啲可以攞到三個月 , ...

明白了, 謝謝
天空之城, 快樂之地

男爵府

睛靈勳章

請問有乜嘢好介紹

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-14 00:15
usd25, check the website

25us, 去到唔洗比錢?因為其他網比6us, 去到越南再比25us

侯爵府

畀面勳章

iamlazy 發表於 19-3-14 21:32
25us, 去到唔洗比錢?因為其他網比6us, 去到越南再比25us

個D叫落地簽證。

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-14 22:07
個D叫落地簽證。

明白了

複式洋房

回覆 cwl004 的帖子

USD25. I have applied the e-Visa and got their approval.

大宅

bc80469 發表於 19-3-16 19:26
回覆 cwl004 的帖子

USD25. I have applied the e-Visa and got their approval.

大約幾日有結果?網上寫3個工作天。我今日申請,下星期六就出發,唔知趕唔趕得切。?

侯爵府

畀面勳章

jaimechu 發表於 19-3-16 20:33
大約幾日有結果?網上寫3個工作天。我今日申請,下星期六就出發,唔知趕唔趕得切。?
...

試過兩個工作天就批核,亦都試過最長四個工作天。

侯爵府

畀面勳章

回覆 PCCW2319 的帖子

呢幾日我得閒啲, 可以 有啲心機寫多少少畀大家。

首先大家要了解 越南的歷史. 南北越戰爭大家一定聽過, 但大家知唔知道 係點樣分 ? 其實簡單啲講 , 就係北面係 『共』d, 南面 就係 西方實力, 即主要係美國。 所以直至到今時今日 主要城市 胡志明市比較西化的, 因早開發的緣故。 他的物價都較貴, 主要嘅戰爭戰場亦都是在 胡志明市附近。

北面 主要城市就是河內。 暫時物價 相對泰國 平 , 近幾年亦都有唔少外企之和西人 進駐和旅遊 。另外如果大家想 多啲景點應該去 參考 聯合國世界文化遺址 嗰個list, 在越南本土有不少地方也有歷史遺址值得大家參觀 , 例如 中部有順化, 蜆港附近有會安古城, 都是很值得大家去的。

順化較少人去, 但 很多西人去 ,他也很有歷史, 有一個皇宮有近代越南 最後一個王國的一些照片資料 十分 珍貴和有趣, 所以我自己特別鍾意。

記住會安古城 是 世界文化遺產, 要入場費。 呢度有jm話如果要畀錢 入, 就寧願唔去。 這樣我就建議大家索性唔好去 , 會安古城就正正是最有歷史和情調的地方。

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-21 00:10
回覆 PCCW2319 的帖子

呢幾日我得閒啲, 可以 有啲心機寫多少少畀大家。

我想問, 其實越南治安好嗎?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-21 00:20
我想問, 其實越南治安好嗎?

我去過幾次 , 都冇見過有人明目張膽喺街度搶嘢. 我都聽過有人話被搶銀包 咁呢啲係歐洲意大利法國都有啦 .

啲人話 胡志明市係最雜, 亦都正常因為嗰度啲人比較有錢, 相對窮人可能都幾多。反而去越南其他省,其實好樸素 , 民風簡單,對遊客 亦有善, 可能接待遊客嘅 soft skills未有泰國咁成熟 。比起大陸 十幾年前還要乾淨。佢哋唔會用 踎厠 。我同個其他老人家和朋友去過,佢哋都話 比想像中乾淨。

我覺得你去越南都係同佢其他地方一樣, 夜晚黑 唔好咁夜返 ,小心手袋都係嗰啲一般 rules.

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-21 00:41
我去過幾次 , 都冇見過有人明目張膽喺街度搶嘢. 我都聽過有人話被搶銀包 咁呢啲係歐洲意大利法國都有啦 .
...

明白, 謝謝。

等我收集多d資料, 然後聯群結隊, 組越南團先。
天空之城, 快樂之地

大宅

我想問下小朋友VISA係咪同大人一齊填定係個人再填一份呢?因為之前有朋友去過話係分開填, 但我朋友嗰個係落地VISA同新這個E VISA唔同.

首頁
12345...6

尾頁

跳至