婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

Cherrylaiching 發表於 19-3-9 23:21
琴晚忍唔住同c6講搬,c6同我講叫我留意下99都會有進步ge時候,仲叫我同99拎個問題出黎傾佢都知會有問 ...

通常bb 既來臨都會令家庭關係有巨大變化。奶奶最鍾意以過來人既身份去教你湊仔。你老公唔撐你又真係有d難攪....你同你老公講,唔搬既話只會令你同你奶奶既關係變差。你千其唔好同你奶奶傾,到最後咩都係你錯,到時你就輸人又輸陣。。。

子爵府

Cherrylaiching 發表於 19-3-7 17:30
話說我同我奶奶相處左七年,不嬲都冇咩問題,而我奶奶係一個比較有主見嘅人,最近我啱啱生完,問題全部出晒 ...

點解你99話你比左好多壓力比大家既?點解咁講?

大宅

回覆 Cherrylaiching 的帖子

你c6都痴痴地啦~不如叫佢同外母住試下咪知咩感受囉~住1年都包佢周身唔自在啦~因為果個唔係佢呀媽,唔係乜野都好 隨便。不如你將BB比自己呀媽湊,等奶奶知你對佢都有不滿,自己呀媽可以話,奶奶唔可以話MA~欣賞佢唔代表能夠一齊住,外母夠有欣賞之處啦~又唔見佢一齊住?

男爵府

sytse 發表於 19-3-11 21:23

你c6都痴痴地啦~不如叫佢同外母住試下咪知咩感受囉~住1年都包佢周身唔自在 ...

你真係講得好中~C6永遠唔明有幾唔自在嘅感覺~

男爵府

Cherrylaiching 發表於 19-3-9 23:21
琴晚忍唔住同c6講搬,c6同我講叫我留意下99都會有進步ge時候,仲叫我同99拎個問題出黎傾佢都知會有問 ...

要比C6知bb咁嬌嫩,湊bb係有好多位唔容許等99去進步,個bb係自己嘅當然要去捍衛啦~
所謂鍾意細路咁更加應該去學下點湊細路囉~
比著係我,牽涉自己bb真係無情講,佢唔開心又點,做阿媽嘅睇見佢咁湊b仲唔開心,係我大佢話你咁湊法我提心吊膽,有產後抑鬱添呀~
如果娘家幫到手,搵娘家湊係最好,兩母女講句說話都直接方便啲~

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 05:34

要比C6知bb咁嬌嫩,湊bb係有好多位唔容許等99去進步,個bb係自己 ...

娘家幫唔到手,如果搬走都係請工人,但係c6就覺得請個好工人要睇彩數,萬一請到個唔好就好麻煩

男爵府

Cherrylaiching 發表於 19-3-13 13:54
娘家幫唔到手,如果搬走都係請工人,但係c6就覺得請個好工人要睇彩數,萬一請到個唔好就好麻煩
...

請湊bb鐘點又可唔可行??就算唔搬走,請多個人幫手湊b~

伯爵府

2024年龍年勳章

唔請就一定唔好,請左都有一半機會係好既,唔請,只知大家關係差落去

男爵府

老人家太有自己嗰套好難搞,你出聲一定破壞關係,當時我都係同老公呻,叫老公出聲,提出意見; 有時老人家係意見接受,態度照舊,佢地唔衰過唔知錯。

老人家成日覺得天氣凍,幫我b著好多衫,蓋好多被,又關窗開暖爐,搞到2個月人仔就發高燒,衰過1鑊,而家佢地唔敢喇

珍珠宮

環保接龍勳章

奶奶唔識湊又要爭住湊,老公唔幫自己真係好惡頂。

請工人都可以叫佢跟住你嗰套做,妳咁忍落去唔係辦法,同埋牽涉到bb嘅野要企硬。妳老公無得再逃避。
人生本是苦

別墅

KarenC 發表於 19-3-17 11:47
奶奶唔識湊又要爭住湊,老公唔幫自己真係好惡頂。

請工人都可以叫佢跟住你嗰套做,妳咁忍落去唔係辦法,同 ...

再一次同c6再一次表明心跡想,要搬走,c6仍然唔想,但係話搵個機會同佢呀媽講

翡翠宮

回覆樓主:

最緊要係,你地經濟頂吾頂到呢?

別墅

mini1204 發表於 19-3-20 00:16
最緊要係,你地經濟頂吾頂到呢?

頂到架

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-7 17:30
話說我同我奶奶相處左七年,不嬲都冇咩問題,而我奶奶係一個比較有主見嘅人,最近我啱啱生完,問題全部出晒 ...

我嘅情況同你好似
唯一唔同只係我BB未出世。。。(預產期5月)
但我已經感到無比的壓力!!!

別墅

MAMAEGG 發表於 19-3-22 15:01
我嘅情況同你好似
唯一唔同只係我BB未出世。。。(預產期5月)
但我已經感到無比的壓力!!!

搬到就搬!我而家望住bb會喊,以前鐘意ge野而家無哂興趣!有時一諗到奶奶會講咩,自己就會好唔開心,變得好敏感,BB出左世之後,直頭唔想比佢掂,我懷疑自己有啲產後憂鬱,而主要原因可能來自於佢!唔好睇少產婦情緒,真係可大可小!唔好覺得自己應付到,我寧願你好好地坐完月,先再見奶奶

男爵府

其實邊個湊先?之後又係邊個湊

別墅

一定要搬,始終一日你會爆,而家問題在於你老公,男人一向覺得多一事不如小一事,之後小朋友既問題佢會逐漸妥協佢媽,因為唔想成日嘈,你地慢慢又會生活於壓力下,好辛苦
小朋友係會感受到家庭氣氛,長遠對成長就唔太好,我係過來人,幸好數字人做得太絕我先可以過到幸福既生活

別墅

ivy9241 發表於 19-3-29 19:31
一定要搬,始終一日你會爆,而家問題在於你老公,男人一向覺得多一事不如小一事,之後小朋友既問題佢會逐 ...

真係好辛苦,對住bb好多野都大驚小怪,28度著少條褲都唔得,係都想幫佢著反,但係講緊bb已經成身汗,痴立立!痴線

別墅

comeonbb001 發表於 19-3-13 15:30
老人家太有自己嗰套好難搞,你出聲一定破壞關係,當時我都係同老公呻,叫老公出聲,提出意見; 有時老人家係 ...

人為焗到個bb發高燒真係痴L線

洋房

一切以BB行先 冇情講
咁辛苦十月懷胎比佢亂搞心痛死
一陣搞出事後悔都冇用 趁早脫離魔掌
(我奶奶都係用自己個套 佢唔聽之後我唔比佢掂阿B 咩都可以忍 關係到阿B就唔可以忍 )

首頁

尾頁

跳至