論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想知道有冇一個比較集中的資料庫, 能夠以工人姐姐為定位, 去找尋出她在香港工作記錄及前顧主給予的表現評價?

男爵府

pkbkek 發表於 19-3-7 20:22
想知道有冇一個比較集中的資料庫, 能夠以工人姐姐為定位, 去找尋出她在香港工作記錄及前顧主給予的表現評價 ...

無架。
你試下google佢個名?
或者去 fb search 下啲家傭僱主 group 有黑名單, 有啲有相。
但資料唔集中難 search 係一個問題。

大宅

Solarflare 發表於 19-3-7 20:28
無架。
你試下google佢個名?
或者去 fb search 下啲家傭僱主 group 有黑名單, 有啲有相。

就是... facebook 都有好多個工人姐姐的 group, 這裡亦有...
但點樣才有效去找尋有關資料呢? 看來在香港仍未有....
很奇怪...成日見有咁多攪事的工人姐姐, 玩完一個顧主, 又可以再玩下一個...
我們又真係冇人去攪這個集中一點的 data base... 我相信, 這都是自救的其中一個方法。
要完全踼走那些全心來香港攪事的工人姐姐~

男爵府

pkbkek 發表於 19-3-7 20:33
就是... facebook 都有好多個工人姐姐的 group, 這裡亦有...
但點樣才有效去找尋有關資料呢? 看來在香港 ...

唉。
所以唯有打到比前僱主係最好。
但一百個姐姐得一個比得出前僱主個電話。
我之前in左個印覺得幾好, 話take care of 2 kids同一僱主4年。但問佢前僱主電話又比唔出...

大宅

Solarflare 發表於 19-3-7 20:38

唉。

加上好多時工人姐姐會夾埋中介搵食...
我們做顧主的, 真係好被動....
我真係希望有人帶頭攪個資料庫出來, 讓各前顧主齊齊上去入資料。
累積得多, 就可以發揮 filter 的作用

大宅

Solarflare 發表於 19-3-7 20:38

唉。
我要求agent問工人攞前雇主電話問工作表現, 有一個agent話而家唔可以check㗎,私隱呀,我話有冇搞錯,我搵工都要俾公司check我啦。第二個 agent 話比都可能都係假,求其搵個人扮。唉。

男爵府

Bergamot1 發表於 19-3-7 23:14
我要求agent問工人攞前雇主電話問工作表現, 有一個agent話而家唔可以check㗎,私隱呀,我話有冇搞錯,我搵 ...

哈。
佢地都知啲姐姐唔係好野, 無僱主 reference, 咪大你囉。
問左前僱主, 你仲會請佢推薦果件啃野?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

香港可惜係無 新加坡就有

大宅

Bergamot1 發表於 19-3-7 23:14
我要求agent問工人攞前雇主電話問工作表現, 有一個agent話而家唔可以check㗎,私隱呀,我話有冇搞錯,我搵 ...

所以我覺得我們做顧主的香港人更加要團結,只在一些討論組伸某某工人姐姐點唔掂都未夠好。因為你一句我一句,到最後就好難搵資料。

應該要集中去一處地方,留下對每一個完約或斷約的工人姐姐的工作表現評語就算,不需加插評論的。當資料多了及集結起來後,相信就可以更有效去搜索全心來港攪事的工人姐姐。

在這裡也好,在 fb 也好,在apps 也好…希望大家了解一下,如有類似的集中地的話,請報告一下,thanks!

首頁

尾頁

跳至