自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

提起我傷心事
我個細時要用抹身大毛巾卷住強行餵,一定要空肚餵,否則嘔曬所有奶

子爵府

回覆樓主:

大女試過,慘烈經歷,強迫食藥,佢都可以係口到浪,浪完吐晒出黎

大宅

女第一次食都係夾硬喂,喊到.....從未試過喊到咁癲。
個仔細時都係夾硬喂,一餵都會嘔。而家好少少,幾種藥夾埋1支1次過,都要逼佢過黎,但佢乖乖食完,就係咁飲水。

男爵府

我個2歲仔超喜歡食藥,俾支針筒佢,由1.5 歲起係自己餵自己食。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿妹個女,每次餵藥都要幾個大人夾硬喂,仲喊到拆天,有次見到我仔好乖咁食,我妹讚到天上有,地下無,跟著佢就好乖咁食

子爵府

ddjonas 發表於 19-3-8 10:13
有冇JM為左小朋友食藥出盡所有辦法都唔得要使出強行餵藥方法?

我仔真係勁難餵藥 所以我好怕佢病
細個時病左入院 要一個醫生加兩個姑娘加我包住佢都餵唔到 就算塞到枝針筒入咀都會咬爆晒 咀都流哂血。
後尾發燒就用塞肛藥
咳就聞氣
抗生素就打入身體
到大左四五歲叫好少少 起碼餵到一枝

大宅

我細女真系餵藥好辛苦 你強制夾住餵都無用!
因為你呢頭吱落嘴 個頭boo返出嚟
簡直好似無食過咁。
到最終每次醫生都淨系開啲 必須食嘅藥
到而家就嚟兩歲就好啲 用匙羹就乖乖坐定食

禁止訪問

大宅

我2個小朋友都係要用灌藥,別人的小朋友乖乖合作,係絕對唔會明嗰份辛酸。

子爵府

Poo得好勳章

我對我家庭醫生D藥有信心,甜到我D小朋友從來都係自願食品

男爵府

回覆樓主:

我仔女一樣,唔肯飲西藥,一飲兩邊嘴角自動過濾流返曬出黎,阿女跟手反胃,真係嘔

大宅

有冇JM為左小朋友食藥出盡所有辦法都唔得要使出強行餵藥方法?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實bb d藥係甜架喎
我囡唔中意食係唔中意食奇怪野
次次餵藥都笑住氹佢話餵甜甜,又拎玩具分散佢注意力
除左頭1、2次嘔過,之後都係順利飲藥,係拿埋口面不過都唔會嘔唔會噴出黎

伯爵府

我細佬個時都要3個人夾住餵

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我小朋友嬰兒時又係好難餵,後來工人姐姐教咗我一個方法,萬試萬靈,我亦教咗好多朋友&同學仔家長。
BB只要肯張開口就攪得掂,佢大叫大喊亦無所謂。固定好BB後,佢一張開口,就用針筒將藥注射到舌頭上,同一時間(係同一時間!)向住BB雙眼位置吹一口氣!攪掂,任務完成!
時間要配合得準確,唔畀BB有吐藥嘅機會。

大宅

虎到金來勳章

同我女差不多,每次餵藥都好辛苦,佢都爆喊,但中藥佢又可以好乖

大宅

我個仔早排都係咁要2個人先可以食到藥,上星期流鼻水比藥佢食,同佢講買佢最鍾意玩具你要自己食藥,佢真係好合作地自己食藥,你試下得唔得

大宅

我仔食藥水會嘔,所以佢好細個我比佢食藥丸

珍珠宮

我女1歲半前係咁樣腳夾住食藥,1歲半後開始懂事佢話自己食,從此乖乖不勞氣

首頁

尾頁

跳至