1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家中用欄困BB在內,大人入埋去方便看顧,而家一歲多,好期待懂事不會亂攪野可以拆欄的日子,現在會用野哼電視,不停拉野落地

水晶宮

我13個月就無用欄。
張個欄圍住個TV unit。

男爵府

puppydingo 發表於 19-3-8 17:20
我13個月就無用欄。
張個欄圍住個TV unit。

試了,乜都搞,電線係甘扯,電線上網線個D冇得收男仔真的百厭D,我朋友個女同齡,比座煮飯仔,乖乖企住玩,我個仔反轉佢,研究個底,再肢解

男爵府

喊包媽媽 發表於 19-3-8 16:12
家中用欄困BB在內,大人入埋去方便看顧,而家一歲多,好期待懂事不會亂攪野可以拆欄的日子,現在會用野哼電 ...

我係呀仔10個月開始無用圍欄,但將d圍欄放係唔去得既地方擋住呀b,咁呀仔又好合作唔會伸手搞圍欄擋住地方,暫時13m,佢通屋爬,廚房唔比佢入去,講Nono佢就唔會入

水晶宮

喊包媽媽 發表於 19-3-8 17:49
試了,乜都搞,電線係甘扯,電線上網線個D冇得收男仔真的百厭D,我朋友個女同齡,比座煮飯仔,乖 ...

無家我兩個張全個area反轉。
不過電線我baby proof左

男爵府

家中用欄困BB在內,大人入埋去方便看顧,而家一歲多,好期待懂事不會亂攪野可以拆欄的日子,現在會用野哼電 ...

我個簡直唔肯入欄

大宅

試了,乜都搞,電線係甘扯,電線上網線個D冇得收男仔真的百厭D,我朋友個女同齡,比座煮飯仔,乖 ...

我仔都係喎,鐘意拆解玩具,又研究玩具底,
係梳發跳,周圍開櫃,扯電線,咩都搞一餐。
激到我死,日日大叫,喉嚨都痛。原來男仔都係甘伽

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

雖然我個係女,但係超級活躍型。
差唔多兩歲左右已經識自己開欄門出嚟,欄住佢都無用。
當然不停教乜野唔做得 (跳梳化), 乜野唔掂得 (電掣), 不過基本安全都要做 : 櫃門鎖,抽屜鎖, 廚房門欄, 房門鎖晒 (試過走入房自己lock 左,我地又未搵到後備匙,搞左一輪好彩佢自己開返鎖), 廁所門鎖晒, 櫃角包好 etc...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

到圍欄都困佢唔住時,就就拆啦。
過多半年到啦。

別墅

bb 識企識爬已經唔肯自己一個喺圍欄,bb9個月就拆左圍欄剩係圍住廚房,廁所,客廳所有野都要固定好放好,一比佢見到有雜物放左出黎就9秒9走去攪,玩具唔玩鍾意玩雜物,好彩聽到nono都俾面停手。

珍珠宮

我果個都好活躍,平時我媽咪湊,都好攰

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

等再大小小,有圍欄都冇咩用啦

大宅

回覆樓主:

我從來無用過圍欄,正牌看牛咁看

複式洋房

回覆樓主:

我個女從來都不受困,試過買大網床,佢就係咁要琴出來…

所以一路都通屋跑,要有人睇住

大宅

我覺得唔用圍欄,全屋任佢玩,仲發展得好,開完衣櫃門,我就教佢close it, 跟住就不停open close, 就算撞到頭,都好少事,唔會出大事,成日撞到腫,喊吓一陣又玩第二樣野,細路仔就係咁,我由出世到而家14months, 都冇圍欄,我覺得爬又爬得好,行又行得好,因為多d 地方嘛,叫佢拎d 野俾婆婆,佢又識由我房拎出廳。如有圍欄,就冇可能咁多空間活動了。

子爵府

我最初都有想過買唔買圍欄,但見囡囡扶住床欄、梳化企起身,電視機櫃、檯櫈都係無咩角位,於是無用圍欄,由佢通屋行,又本住遲早要面對嘅原則,佢早D識跌,亦會早D識自己企起身

複式洋房

冇用圍欄,外國呢邊唔興,
同埋BB 係要乜都搞乜都摸先會發展個腦
我小朋友初初識企未識行時用過Playpen困,佢係咁喊要我放佢出黎。個playpen 用過兩次冇再用了。
到佢識企識爬時,全屋除左廚房乜地方都俾佢入
佢好鍾意搞書櫃D書,一本本咁掃晒出黎,我就次次都俾佢玩完收返好,屋企人果時見到佢咁,叫我要教佢擺好D書,其實bb係會曳,係一種學習,你要慢慢教佢岩既野,而唔係避免佢犯錯。
BB某一段時間係會狂掉野落地,佢本能係要學習掉左D野係會聽到泊一聲
佢去搞唔應該搞既野就要教, 要哦佢叫佢唔好搞、好危險
久而久之佢會明

男爵府

我仔一歲識得自己行就冇用圍欄啦

大宅

女既其實都一樣,肢解再肢解

首頁

尾頁

跳至