夠竟老公賺幾多,先有資格做全職媽?

Jessicakyy
|
老公好想我放棄工作,但我實在不敢。。。
計唔惦數數,有沒有jm可以分享一下?
阿隨
|
Jessicakyy 發表於 19-3-9 03:42
...

人人支出要求唔同好難講。
相反問下自己想唔想做FTM, 適唔適應FTM生活~

我自己慣咗職場上打拼嗰種節奏,覺得FTM除咗見到bb多好幸福外,自己實唔慣FTM嗰種生活模式,所以唔理有無錢已不會考慮做FTM~
Lumichan
|
...

三年前老公搵萬五六我已經做全職媽媽..而家老公搵三萬我都同樣做緊全職媽媽..真係要好睇你個人心態同屋企開資
cometingliu
|
唔好因為佢想唔想你做而去做,最緊要係你想唔想先?你生完要分身不暇日夜照顧小朋友照顧家庭,無收入要等c6供養,你自己係咪enjoy?
forum_user9    發表於 19-3-9 19:05
李露眉
|
開支全部cover到
夠家用
儲到錢
李露眉
|
cometingliu 發表於 19-3-9 07:48
唔好因為佢想唔想你做而去做,最緊要係你想唔想先?你生完要分身不暇日夜照顧小朋友照顧家庭,無收入要等c6 ...

唔係人人岩做ftm
Nbs
|
真係唔係人人適合做ftm, 我自己就知自己唔得。
我知自己會係一個心急暴躁,但又會縱,唔識say no 的 mama.
有時街上見d 好暴躁的mama 鬧仔(好明顯係自己湊的), 都會諗其實日鬧夜鬧做ftm 真係對小朋友好 ?!

如果你講錢,要諗過計過就唔好做啦。我覺得要鬆動到唔使計先好做ftm.
肥虎虎
|
...

你都識講計唔掂條數
即係無條件可言
唔好諗做ftm
盞做左為第二樣野唔開心
cometingliu
|
我條數好鬆動,我唔做我老公絕都對夠錢養一家,但我都繼續返工呀,因為我知道自己唔適合湊仔,情願返工搵錢
nganchi176
|
反而我會睇吓自己搵緊幾多
如果個數足以影響生活質素,梗係唔做FTM啦
Wonda
|
(1)我之前人工大約29xxx, 高職位一人之下,百幾人之上。但大女九月入小學一年班。我亦有了二女(仲係肚裡)。我放棄咗份人工唔差嘅工。想陪大女過頭一年小學,亦想湊初生嘅二女。暫時揾了一份兼職大約8000,只係返下午。上午湊完大女返幼稚園,之後買餸返屋企整好放雪櫃,做啲家務仲有時間瞓一兩個鐘。之後大約兩點返工,六半放工再去接大女放學(今年俾佢全日班試習慣小學模式)。然後返屋企煮飯,一至五每天如是。
Wonda
|
(2)真心話你知,我開心過返之前份工。好多嘢$冇得比。但大前提老公收入要頂得住家(emoji)日常開支,我而家個$8000就同大女報下興趣班,加上返工地點屋企附近,暫時一家開心夠用。純粹個人經驗分享,希望幫到你)
hwsn0611
|
...

我老公有6位數月收入 佢堅持要我唔好返工 其實係佢搵4-5萬時我生左第一個 當時我份工都有3萬幾,但bb當時出世身體唔好所以我辭左職全力照顧佢 其實我係想工作 到依家佢4歲幾 身體穩定左又返左學 我想重新搵工 但發覺真係唔易 要由頭開始 人地知你有四年冇做野又有小朋友都唔會請 肯請果d又唔係自己想做的

之後決定生第二胎 依家4個月 但其實做全職媽媽好悶 冇咁社交咁滯 最多係週末帶小朋友同其他有小朋友家庭聚下 我感到同社會有d脫節 我覺得如果性格喜好唔係鐘意做全職媽媽真係唔好輕易放棄工作
珍惜眼前
|
每人家庭開資唔同..好難講..剩係同屋企人住定租屋已經有分別
forum_user9
|
hwsn0611 發表於 19-3-9 14:44
我老公有6位數月收入 佢堅持要我唔好返工 其實係佢搵4-5萬時我生左第一個 當時我份工都有3萬幾,但bb當時 ...

講得好啱
唔係淨係講搵幾錢
同埋如果你係冇長老冇工人幫,要諗清楚自己可以頭幾年時間完全畀晒屋企同小朋友,冇社交,連去洗手間都冇私人空間?
做個靚太
|
我本身屋企所有開支都係老公負責,基本上我做唔做ftm,對老公都無乜分別,但我媽話,女人一定要自己有收入,有錢,所以阻止我做ftm~
我要做媽媽
|
呢個我覺得真係好難講一個數字俾你,因爲每個人既洗費都唔同亞
yipyip82
|
Lumichan 發表於 19-3-9 07:32
三年前老公搵萬五六我已經做全職媽媽..而家老公搵三萬我都同樣做緊全職媽媽..真係要好睇你個人心態同屋企 ...

萬五六都可以做ftm,因為同屋企人住唔洗交租?
klyilok
|
真係好睇個人,我都做左ftm一年+請左工人,但完全吾享受,揾番part-time,人工少左,但可以有時間同bb一齊又可以番下工都吾錯
asukav6
|
睇你開支幾多,如果住公屋,老公揾萬幾已經可以做,如果要供樓,老公個份供左樓可能已經冇得食,要睇自己情況