懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Pink_girl 發表於 19-3-9 14:08
我同老公想要女,奶奶都係想我地生女(男家成群都係生仔),點知驗到係仔,頭一星期都會有d唔開心,老公就 ...

係呀,我而家幻想緊兩個女同一間房一齊扮靚一齊玩嘅畫面,其實有報告話過如有兩小孩,其實同性更親關係更好。不過知我有第二胎嘅,第一句都係希望你生到個仔!令我諗返起第一胎時啲人知我陀女就話:哦唔緊要啦,下個生仔囉。

有時候好唔舒服聽到呢啲說話,自己係女人,講呢啲說話嘅人媽媽都係女人,點解女成日好似差啲,被比下去!是單純出於傳統思想,還是咩呢?到現在都唔太明。

別墅

GCHK 發表於 19-3-9 14:53
我就覺得係隨緣囉,健康快樂最緊要,再追嘅話,就睇你實際情況

非常認同,健康快樂行先,要追真係睇情況,經濟,體力再諗。

而家開始物色粉紅色衫仔俾二女。家姐都有好多可以開心share.

男爵府

Wonda 發表於 19-3-9 16:05
哦你係兩個仔仔,咁我估你明我感受。但問心我係偏好囡囡嘅。 你講得啱,最重要健康冇病冇痛。
...

仔有仔嘅好, 女有女嘅好啦, 錫媽媽既無分男女, 同性嘅話其實佢兩個會開心啲嘅

珍珠宮

能夠心想事成當然係最好啦,其實子女健康就最緊要

別墅

cavy0511 發表於 19-3-9 16:30
仔有仔嘅好, 女有女嘅好啦, 錫媽媽既無分男女, 同性嘅話其實佢兩個會開心啲嘅
...

係,同性應該會開心啲。

別墅

RubyYu07 發表於 19-3-9 16:31
能夠心想事成當然係最好啦,其實子女健康就最緊要

係,所以平常心順其自然。

大宅

我發覺有時好寄怪。當你好想要某一個性別時,個天未必會俾你。但當你對性別冇所謂時,個天就會給你一個驚喜。

利申:有大女細仔但對性別冇所謂的人

珍珠宮

回覆樓主:

我同樓主都幾似,老公係細仔,6299好恨女但無,結果99只係著重大仔,覺得點解老公唔係女,62更衰,直頭唔要D仔,所以老公自細係無人理~
而我娘家重男輕女,結果我父母對我出世唔係仔係非常失望,仲立即再生,追左仔,所以我一樣自細係無人理~
我同老公結左婚,互相最大期望,就係一定要生女,第一胎知係女時,開心到不得了~
到依加第二胎,知道係女,我居然覺得有D失望(原諒唔到自己嘅反應),我真係無諗過,仲問我老公想唔想要仔,反而俾我老公怪我,佢話兩個女都唔知幾好,仲講左好多好處~
其實我一開始,都俾自己嘅感覺嚇親,續。。

珍珠宮

回覆樓主:

其實我一開始,都俾自己嘅感覺嚇親,不知所措,因為我一直都受娘家影響,話過唔想要仔,但自己居然想湊個好字,覺得自己太過分,我嘅細B好無辜~
依加反而我媽同我講,生女好,因為我弟弟係敗家仔,我媽成日話好彩佢有兩個女~
而我老公,就覺得女仔會貼心D,當我話生三胎,佢超反對,覺得4人家庭就完美,佢仲講笑話如三個都係女,我會問佢究竟我前世有幾多情人喎
其實生仔生女都係自己嘅,真係唔應該刻意去追求,我最近都不停同我BB講,媽咪唔岩,係妹妹媽咪都係會好錫架~
況且其實兩個同性別,先可以真係做伴,有相同立場,仔仔,女女,都係自己嘅~

珍珠宮

Wonda 發表於 19-3-9 10:01
我同老公諗住如果我地體力可以經濟環境許可都希望多小朋友,因為我倆由拍拖時已知大家都好鍾意小朋友。

...

其實我同老公都中意小朋友,我理想係4個,不過生得多,真係有經濟壓力,所以老公唔建議,只接受兩個~

別墅

Littledickdick 發表於 19-3-10 04:28
我發覺有時好寄怪。當你好想要某一個性別時,個天未必會俾你。但當你對性別冇所謂時,個天就會給你一個驚喜 ...

係呀,我都覺得。天賜嘅禮物,唔到我地揀。

別墅

做個靚太 發表於 19-3-10 06:01
其實我同老公都中意小朋友,我理想係4個,不過生得多,真係有經濟壓力,所以老公唔建議,只接受兩個~
...

哈哈,你同我完全一樣,由紬到大我都好喜歡小孩,亦想生四個。 我地真係連家庭背書都好似,好彩嫁到個老公唔會迫我地一定生到仔。如果係咁會好大壓力,今次失落只係想生個仔俾老公感覺完滿,希望妹妹原諒媽媽。我呢排同不斷同妹妹講唔好嬲媽咪竟然有一刹那失落感。(好怕hurt咗妹妹)

如要多個,老公只話可以陪我,但我已經高齡佢怕我體力健康回復唔到,仲要湊住兩個大。你講得啱經濟因素亦好緊要,所以要諗清楚。

不過而家唔諗住,好好期待我二女出世先。其實多一個小甜心,我覺得好幸福架。

大宅

回覆樓主:

現實D睇,生女好過生仔,生女第時多半邊仔,生仔第時冇左個仔,不過生女第時要幫手湊孫,生仔第時退休可以乜都唔理環遊世界

大宅

Wonda 發表於 19-3-10 07:54
哈哈,你同我完全一樣,由紬到大我都好喜歡小孩,亦想生四個。 我地真係連家庭背書都好似,好彩嫁 ...

其實2個女好sweet,大女D野可以俾細女用返,可以盡情買靚裙仔

珍珠宮

Wonda 發表於 19-3-10 07:54
哈哈,你同我完全一樣,由紬到大我都好喜歡小孩,亦想生四個。 我地真係連家庭背書都好似,好彩嫁 ...

我同你真係超似,好開心有個同路人~
明明唔追仔,但竟然有一剎失落感

我都覺得好彩,老公中意女,我大女完全由我老公湊,同做形象設計,我老公本來佢仲諗,如果係仔,阿女嘅靚衫就晒啦。。依加可以繼續~

其實我都有朋友,係因為男家重男,而要追仔,一個第三胎追到當然開心,另一個第三胎都係女,見佢話99完全唔理佢,都覺得好慘,點解要咁樣分?!

別墅

asukav6 發表於 19-3-10 08:58
現實D睇,生女好過生仔,生女第時多半邊仔,生仔第時冇左個仔,不過生女第時要幫手湊孫,生仔第時退休可以 ...

係,我呢邊就媽咪重男輕女,我爸就錫我嘅,成日呻個仔唔孝順冇佢地心,我覺得女係真係錫屋企人多啲孝順啲。我都有叫媽媽幫我湊二女,俾$佢都答我:我要健康唔要$,我啲C9朋友都叫我悶搵嘢做都唔好湊孫。(利申:佢身體冇問題)我明白呢種感覺,所以如果兩個囡第時小孩想我幫手,我又體力加健康ok我一定幫架。

別墅

asukav6 發表於 19-3-10 09:00
其實2個女好sweet,大女D野可以俾細女用返,可以盡情買靚裙仔

係呀,都忘記咗分享一下,我大女知係妹妹個晚開心到瞓唔著,係到話邊條裙要留俾妹妹。真係好窩心。

大宅

Wonda 發表於 19-3-10 10:27
係,我呢邊就媽咪重男輕女,我爸就錫我嘅,成日呻個仔唔孝順冇佢地心,我覺得女係真係錫屋企人多啲孝順啲 ...

自己女又點會忍心要佢唔做野係屋企湊仔,你阿媽係例外,我第時如果阿女有需要一定會幫佢,自己阿媽都唔幫仲點會有人幫,相反新抱就話之佢,佢自己諗掂佢,呢個好自然,一定係心痛個女多D

大宅

Wonda 發表於 19-3-10 10:29
係呀,都忘記咗分享一下,我大女知係妹妹個晚開心到瞓唔著,係到話邊條裙要留俾妹妹。真係好窩心。
...

我都好想第二個係女,我連名都諗好,大女個時改名有個字好中意,好想今次用

別墅

做個靚太 發表於 19-3-10 09:53
我同你真係超似,好開心有個同路人~
明明唔追仔,但竟然有一剎失落感

同路人呀。 我都有朋友為了另老公男家有面(某啲覺得生仔係好威嘅)第一胎要睇清宮圖,食藥,中醫,甚至人工揀都出齊。我個人覺人認為好唔天然,夾硬整出來咁。之後佢生第二胎又係用以上方法生女,我問佢點解咁,佢話:一仔一女,等於「好」,同埋可以係男家啲人面前威,因為佢哥同嫂生咗兩個女。

唉,見到呢啲case我覺得好慘,小朋友從來都唔係父母應當用嚟「曬命」,show off 嘅工具。佢地係我地嘅寶貝嚟架!

首頁
12345...6

尾頁

跳至