懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

asukav6 發表於 19-3-10 10:32
自己女又點會忍心要佢唔做野係屋企湊仔,你阿媽係例外,我第時如果阿女有需要一定會幫佢,自己阿媽都唔幫 ...

咪係,雖然佢係我媽,但我對佢真係好失望。

珍珠宮

Wonda 發表於 19-3-10 04:04
係,所以平常心順其自然。

仔女都係上天既禮物

別墅

asukav6 發表於 19-3-10 10:34
我都好想第二個係女,我連名都諗好,大女個時改名有個字好中意,好想今次用
...

我老公都係,又我差不多三個月時,佢話發夢有人同佢講係女,佢已經朝著女仔名諗。

別墅

RubyYu07 發表於 19-3-10 10:51
仔女都係上天既禮物

絕對同意

別墅

Wonda 發表於 19-3-10 10:50
咪係,雖然佢係我媽,但我對佢真係好失望。

唔好怪我講嘢直接 ,一生人已經用左大半身時間去照顧自己的家庭同小朋友,我認為到晚年都要奉獻出嚟真係唔係人人接受到,照顧小朋友真係一件勞心勞力嘅事, 如果本身佢唔願意就無謂 強求,生得出黎父母就有責任要照顧, 人哋幫你就人情,唔幫你就道理,父母年紀大啦,體諒下佢哋啦~ ~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能理解你想法,我覺得最完美就系有男有女。

珍珠宮

Wonda 發表於 19-3-9 16:17
非常認同,健康快樂行先,要追真係睇情況,經濟,體力再諗。

而家開始物色粉紅色衫仔俾二女。家姐都有好 ...

係亞,我覺得攞熟人嘅二手衫幾好

珍珠宮

GCHK 發表於 19-3-10 13:54
係亞,我覺得攞熟人嘅二手衫幾好

我bb著緊70%都係二手衫,環保嘛

珍珠宮

Wonda 發表於 19-3-10 10:41
同路人呀。 我都有朋友為了另老公男家有面(某啲覺得生仔係好威嘅)第一胎要睇清宮圖,食藥,中醫 ...

我都覺得BB好無辜,自從我知二胎係女,我忽然諗起自己細個,覺得自己同老公,原來細個時真係咁可憐,我更加覺得唔應該要細b因為性別而初忽視,
如果真係話要尼曬命,出世果刻曬實在太短視,無人知長大係點,好似我娘家,當初仔出世,係鄉下全村放大長爆杖,再請飲慶祝,如今真係唔會同人提起個仔~
當然,教育都好重要嘅,我只知重男輕女,好多時都寵壞個仔~一味追女嘅,都好易寵壞個女~

別墅

suzukimobaby 發表於 19-3-10 11:19

唔好怪我講嘢直接 ,一生人已經用左大半身時間去照顧 ...

其實我對我媽失望係因為我同細佬出世,佢湊了我一個月,之後細佬(佢重男輕女嘅)湊三個月就分別掉低俾咗我嫲嫲湊大我地。之後只係星期六下午帶我地食個lunch買下玩具又去返嫲嫲屋企(係唔理我地嘅)。因爸爸做生意,媽媽唔使做日日打牌去置地買名牌。嫁咗之後冇返工冇做野。我地平日唔舒服,嫲嫲打俾佢叫佢同我地睇醫生都話唔得閒,唔係做緊facial, shopping就打牌。佢一生人係冇辛苦過架,其實我爸都話佢鬧過佢,我媽一俾人話就嗌離婚。
(續)

別墅

Wonda 發表於 19-3-10 16:45
其實我對我媽失望係因為我同細佬出世,佢湊了我一個月,之後細佬(佢重男輕女嘅)湊三個月就分別掉低俾咗 ...

我失望係因為佢個人嘅性格,我原本想下午返份part time幾個鐘多個bb幫下老公手,雖然佢搞得掂,但我都想做下嘢,所以想叫媽媽幫手下午湊5個鐘,我講明上午會同bb沖涼餵奶換好曬片先交俾佢(佢住我樓上幾層樓咋,同一座),baby上到去都係餵多兩次奶,換下片都唔得。我仲有個大女會返全日我接放學,亦不會煩到佢。我自己打算咁樣湊住兩個到二女入到全日bb班,就唔使佢幫。兩個小朋友都返全日,我唔再需要佢幫個五粒鐘,我放完part time自己接放學湊佢地。

別墅

Wonda 發表於 19-3-10 16:46
我失望係因為佢個人嘅性格,我原本想下午返份part time幾個鐘多個bb幫下老公手,雖然佢搞得掂,但我都想做 ...

另外如果係其他人嘅媽媽話唔幫湊可能我同你意見一樣,都會覺得人過半百體力不支。我媽一直養養尊處優,身體好好。不過我明白小孩係自己嘅最好自己湊,呢一點亦都係我對我媽反感嘅原因(以前生完就唔理)。所以老公叫我專心湊兩小朋友,唔使煩諗住幫輕佢,我有個大後盾就好好多,同埋我好珍惜湊小朋友嘅時間,一去不復返。

別墅

haha748494 發表於 19-3-10 13:51
可能理解你想法,我覺得最完美就系有男有女。

係呀,係完滿的感覺。

別墅

做個靚太 發表於 19-3-10 15:13
我都覺得BB好無辜,自從我知二胎係女,我忽然諗起自己細個,覺得自己同老公,原來細個時真係咁可憐,我更 ...

十分同意,教育都好緊要。我同老公好怕公主病所以教到大女比較獨立,好識照顧自己同別人,唔係好嬌嬌女個種。

大宅

Wonda 發表於 19-3-10 16:46
另外如果係其他人嘅媽媽話唔幫湊可能我同你意見一樣,都會覺得人過半百體力不支。我媽一直養養尊處優,身 ...

其實你阿媽咁樣,到老佢自己受返個後果啫,佢唔幫你唔親近仔女,你地大左有自己家庭自然以自己家庭為優先,漸漸阿媽就冇咁重要甚至去到過年先見一次,佢老左就會明白

別墅

asukav6 發表於 19-3-10 17:40
其實你阿媽咁樣,到老佢自己受返個後果啫,佢唔幫你唔親近仔女,你地大左有自己家庭自然以自己家庭為優先 ...

多謝你明白我,其實自己親生媽媽咁,我內心好hurt. 不過我都正常對佢,反而佢最錫嘅細佬同佢唔講嘢架,我媽生日、母親節,大時大節我會同佢慶祝,自己心諗佢唔做媽媽責任,我做返女責任,我唔欠佢,亦都當係對我囡囡身教,同埋我唔想我爸傷心。佢怕佢行先,我媽以前咁對我,我會唔理佢,所以我應承咗爸爸一定會照顧我媽,因為我知我細佬一定唔會。

別墅

Wonda 發表於 19-3-10 16:45
其實我對我媽失望係因為我同細佬出世,佢湊了我一個月,之後細佬(佢重男輕女嘅)湊三個月就分別掉低俾咗 ...

嘩咁佢又衰啲...你呀媽唔係一個正常ga呀媽……
我依家明白點解你對佢失望.....
雖然我媽都重男輕女...我媽生左3個囡1個仔, 雖然佢好偏心,但都無你呀媽.....咁衰.....

別墅

suzukimobaby 發表於 19-3-10 19:58

嘩咁佢又衰啲...你呀媽唔係一個正常ga呀媽……

係呀,佢係好奇怪,真心唔明白佢,唔喜歡小孩不要生吖嘛。所以我成日提醒自己不要似佢。我要做個有責任感媽媽。

珍珠宮

RubyYu07 發表於 19-3-10 14:37
我bb著緊70%都係二手衫,環保嘛

對亞,而且熟人嘅,非常清楚,而且二手衫,洗左好多次,D化學嘢都少D

子爵府

我地覺得想有兒女,上天又俾得我地呢個機會做父母,佢地健康開心成長先最重要。

首頁
12345...6

尾頁

跳至