自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

近日 Facebook 專頁「西客之道」發帖文,有商場職員表示上班時遇到一位港媽的無理要求。該名家長要求身為職員的樓主開輪椅升降機給她的兩位小朋友「玩吓」,即時令樓主感到非常無奈。期後樓主解釋輪椅升降機只供有需要的傷殘人士使用,拒絕要求。不料竟遭該名家長大罵,指:「小朋友想體驗吓都唔得!」帖文在網上瘋傳,大量網民對該港媽表示不滿。

原文如上

帖文全文如下:
我做商場 CS(顧客服務),商場有幾部輪椅專用嘅升降台,平時會鎖起,等有人需要先會開返。今日有個女人嚟叫我開部升降台,我去到問輪椅係邊,個女人答無。個女人續稱,小朋友好奇想玩吓,然後兩個小朋友係度嗲我:「叔叔開畀我用啦。」但因為已經有大大個牌寫住「只供輪椅人士使用」,而且個個都話玩吓就要開咁仲得掂嘅。我就話:「咁樣唔開得喎」仲指住個牌同佢講升降台只限輪椅用。跟住小朋友開始同佢老母扭計,然後個老母就 XYZ 我,有冇搞錯,叫你開部 lift 都懶乜乜乜。我無佢咁好氣,返埋位坐算數。

圖片來源:西客之道

帖文發佈後在網絡上大量瘋傳,有網民大罵:「咩家教?」有網民更表示:「 打跛個仔對腳咪有得體驗囉!」、「幾時見到架黑箱車又想體驗吓?」網民對於港媽的行為大表不滿,認為她應該教導子女正確價值觀,而不是為了不想子女鬧脾氣就去滿足他們無理的要求。

輪椅升降機只供有需要的傷殘人士使用。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係化

侯爵府

phoenixM 發表於 19-3-9 23:20
近日 Facebook 專頁「西客之道」發帖文,有商場職員表示上班時遇到一位港媽的無理要求。該名家長要求身為職 ...

啲人係咪痴線㗎咁都好體驗,你叫佢下次坐輪椅先比佢試啦。

水晶宮

回覆樓主:

真係痴媽根

wcpcelia    發表於 19-3-10 09:47

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢個亞媽都痴痴地,咁想對仔女坐輪椅?打斷佢地對腳就正大光明試玩low.
<br><br>

公爵府

近日 Facebook 專頁「西客之道」發帖文,有商場職員表示上班時遇到一位港媽的無理要求。該名家長要求身為職 ...

想體驗,容易啦,打跛佢對腳咪得囉,正白痴!

男爵府

人地係話傷殘人士使用,唔係腦殘人士使用

如果腦殘可以用的話,佢一定有份

珍珠宮

2018復活節勳章

個老母痴L 左線

珍珠宮

畀面勳章

咩人黎真係教壞細佬
如果人地咁0岩有需要用點算
如果佢話要體驗搭飛機開窗個阿媽唔通又要求開窗咩。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

打跛對腳咪有得體驗囉
黐黐地,正刁民

伯爵府

呢篇在fb見過、我自己覺得吹水成份多。

香港係有部分父母比較怪獸、但係咪真係會癲到走去叫人開個野比佢個仔玩? 仲要咁樣鬧人死lur......?你話用緊果陣、個小朋友在旁邊睇住死扭話要玩都仲合理d......

侯爵府

回覆樓主:

真係有啲阿媽會癲成咁?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

OforOsaka 發表於 19-3-10 01:59

香港係有部分父母比較怪獸、但係咪真係會癲到走去叫人開個野比佢個 ...

同意,以現今 "觀眾揸機" 情況,有幾部輪椅機嘅商場唔細,理應人來人往,港媽咁癲大罵,再加2小孩lur,應已有片瘋傳

如屬實,大商場又冇乜人行,現今難求,好想知係邊,想去輕鬆逛吓街

男爵府

依D亞媽真係

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

想親身體驗我唔會怪佢,有d人係好有求知慾~打跛自己隻腳咪可以即時體驗囉

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

個阿媽真係有問題

珍珠宮

2023年兔年勳章

咁嘅老母

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

真係有病。
不過我相信真係會有啲咁既家長。

珍珠宮

OforOsaka 發表於 19-3-10 01:59

香港係有部分父母比較怪獸、但係咪真係會癲到走去叫人開個野比佢個 ...

唔誇張點吸引人去睇個fb page

首頁

尾頁

跳至