妊娠劇吐

AkiLauu
|
5w+ 上週五開始突然之間嘔左成日 星期六去醫院打針 但都係繼續嘔 有冇媽咪咁樣 醫生話冇咩好辦法 比左止暈止嘔藥
freshrose
|
AkiLauu 發表於 19-3-10 10:46
5w+ 上週五開始突然之間嘔左成日 星期六去醫院打針 但都係繼續嘔 有冇媽咪咁樣 醫生話冇咩好辦法 比左止暈 ...

我係咁,嘔到可以全日係厠所入面,嘔到出血都試過,最好食止嘔藥食到16w
aryan412
|
我都係,嘔到15w先停,瘦左15磅,但我無食止嘔藥,捱過去,加油。
fakyman
|
我5w嘔到依家8w幾
好灰,食藥都無用
希望快d捱過去……
AkiLauu
|
freshrose 發表於 19-3-10 10:58
我係咁,嘔到可以全日係厠所入面,嘔到出血都試過,最好食止嘔藥食到16w
...

但我驚止嘔藥對bb有影響 唔敢食
AkiLauu
|
aryan412 發表於 19-3-10 11:17
我都係,嘔到15w先停,瘦左15磅,但我無食止嘔藥,捱過去,加油。

好難捱 日日係廁所抱住個垃圾桶
AkiLauu
|
fakyman 發表於 19-3-10 11:29
我5w嘔到依家8w幾
好灰,食藥都無用
希望快d捱過去……

醫生話 有排嘔 真係好辛苦
cpcog
|
My sister vomitted till the end of her pregnancy. I was luckily, only till 3rd month.
兔兔小馬甲
|
我慘d,28週先叫好返d,但冇嘔之後,開始有小小抑鬱,脾氣差,覺得冇人關心我,隨之而來嘅係老公都有小小抑鬱日日心情唔好,返工都冇乜心機,情況到左bb2個月開始慢慢好返,依家正常返啦,老公都好享受做爸爸嘅樂趣,好鍾意凑囡囡⋯⋯
freshrose
|
AkiLauu 發表於 19-3-10 11:29
但我驚止嘔藥對bb有影響 唔敢食

婦科開得都無問題,我bb 都8個月,不知幾精靈
GCHK
|
可能反應比較大,過左三個月就會好D
haha748494
|
依我自己經驗,就系就算嘔,都會食D 嘢系肚,有嘢嘔出黎,舒服過嘔黃及黃膽水。
飲小小檸檬水有止嘔功效。
bchuma
|
AkiLauu 發表於 19-3-10 10:46
5w+ 上週五開始突然之間嘔左成日 星期六去醫院打針 但都係繼續嘔 有冇媽咪咁樣 醫生話冇咩好辦法 比左止暈 ...

初期係咁嘠⋯⋯辛苦啦
AkiLauu
|
haha748494 發表於 19-3-11 22:31
依我自己經驗,就系就算嘔,都會食D 嘢系肚,有嘢嘔出黎,舒服過嘔黃及黃膽水。
飲小小檸檬水有止嘔功效。 ...

多謝分享!我試下檸檬水先
AkiLauu
|
bchuma 發表於 19-3-11 23:45
初期係咁嘠⋯⋯辛苦啦

希望過左三個月會好返 但醫生話有人嘔到生 我都好驚
lisa寶寶
|
點解各個都會嘔到出彩,我依家九週,除左早上起身幹嘔訓覺前有時候反胃幹嘔或者聞到D味會幹嘔,有時候少少無胃口,完全無嘔過任何嘢出黎,食得訓得,我frd話第七週開始黎料,我都做好心裡準備,出街帶定個膠帶係身以防萬一,點知都依家九週都無用過,我見各個媽咪都有嘔,點解我無,成日提心吊膽BB仲係唔係到,點解我無嘔,成日疑神疑鬼好難過啊(emoji)
lisa寶寶
|
lisa寶寶 發表於 19-3-12 13:50
點解各個都會嘔到出彩,我依家九週,除左早上起身幹嘔訓覺前有時候反胃幹嘔或者聞到D味會幹嘔,有時候少少 ...

真心傾訴,唔係曬命啊⋯⋯
我要做媽媽
|
陰功豬,嘔得咁犀利亞
lfnewgirl
|
嘔到WK 14 就冇嘔
不過WK 25 就有番作嘔 (早上) 有冇人係咁的?
臭Patpat小B
|
有D真係嘔到入院吊水,我都不嘔到成五個月