有子宮肌瘤懷孕

MMK310
|
之前醫生有講,如果有子宮肌瘤懷孕會痛,肌瘤會同BB爭營養。依家我5w近6w, 尋晚半夜左下邊夾住好痛,係米如醫生所說,定有其他原因?
fairymeow
|
去產檢醫生就會照到
我朋友就係照到有,陰住痛同會出血
生係唔同位都會有唔同架
ching129
|
MMK310 發表於 19-3-10 15:12
之前醫生有講,如果有子宮肌瘤懷孕會痛,肌瘤會同BB爭營養。依家我5w近6w, 尋晚半夜左下邊夾住好痛,係米 ...

未必關事,你可以問下醫生。唔好食太多有激素嘅食物
rainbowchuuu3    發表於 19-3-13 10:54
momo16
|
我都有,但醫生話唔會影響bb,仲講笑話左右護法
阿隨
|
之前醫生有講,如果有子宮肌瘤懷孕會痛,肌瘤會同BB爭營養。依家我5w近6w, 尋晚半夜左下邊夾住好痛,係米 ...

應該無咁快痛。我嗰時喺6個月先痛,痛到食panadol都痛一日到刻臥床休息。
MMK310
|
阿隨 發表於 19-3-10 20:15
應該無咁快痛。我嗰時喺6個月先痛,痛到食panadol都痛一日到刻臥床休息。

你懷住時,肌瘤幾大?
MMK310
|

你懷住時,肌瘤幾大?
MMK310
|
momo16 發表於 19-3-10 19:50
我都有,但醫生話唔會影響bb,仲講笑話左右護法

你懷住時,肌瘤幾大?
阿隨
|
MMK310 發表於 19-3-10 21:00
你懷住時,肌瘤幾大?

我係多發性,有兩粒大嘅10cm~11cm~痛到 panadol都食咗幾盒~
MMK310
|
阿隨 發表於 19-3-10 21:01
我係多發性,有兩粒大嘅10cm~11cm~痛到 panadol都食咗幾盒~

懷孕初期有無出血?如果有,之後點算?
阿隨
|
MMK310 發表於 19-3-10 21:05
懷孕初期有無出血?如果有,之後點算?

前後試過好輕微出血2次,另中前期明顯見血就有一次飛急症,32週有一次見紅入院觀察~
輕微兩次睇私家食黃體胴,臥床休息。
阿隨
|
你懷住時,肌瘤幾大?

你依家啲瘤幾大?
MMK310
|
阿隨 發表於 19-3-10 21:08
前後試過好輕微出血2次,另中前期明顯見血就有一次飛急症,32週有一次見紅入院觀察~
輕微兩次睇私家食黃體胴 ...

咁每一前見血入到醫院會幫你check咩?有無幫助?定都係止痛藥?
MMK310
|
阿隨 發表於 19-3-10 21:14
你依家啲瘤幾大?

最大6~7cm,其他1,2cm
MMK310
|

有無入醫?點幫你?
阿隨
|
MMK310 發表於 19-3-10 21:21

最大6~7cm,其他1,2cm

你預咗有可能會大~我懷孕初期最大5.5cm~大到10cm有多~
當然有啲人係會縮細。小心飲食,唔好食花膠燕窩~
阿隨
|
MMK310 發表於 19-3-10 21:19
咁每一前見血入到醫院會幫你check咩?有無幫助?定都係止痛藥?

孕初期係唔會有任何治療任何藥,只係幫我照咗仲有心跳,仲要講得好難聽下~我凌晨去完急症,日頭即睇私家,私家開黃體胴安胎~
32週出血入院就留醫攬機check心跳~照超聲波無藥食~好彩無再出血~
反而痛唔一定會出血,係兩回事,但私家醫生話痛就要食panadol~(最基本嗰隻先食得)唔係痛到宮縮仲大鑊~
同埋痛都會開黃體胴比我~
MMK310
|
阿隨 發表於 19-3-10 21:28

孕初期係唔會有任何治療任何藥,只係幫我照咗仲有心跳,仲要講得 ...

唔該晒
sukilty
|

我未懷孕前已知有兩粒肌瘤,每粒大約都係1cm大,有左之後頭幾個月都keep住慢慢大,去到15-16w試過粒肌瘤攪到我勁痛,痛到宮縮咁,我當時有睇醫生,醫生話係因為粒肌瘤頂到我好痛,叫我多d訓床休息,訓左兩日就真係冇事啦!之後粒肌瘤大到3-4cm左右就冇再大亦冇再痛啦!
我而家已經34w, 成個孕期都盡量唔食有激素的食物!
momo16
|
你懷住時,肌瘤幾大?

而家9w幾,兩粒瘤大約1-2.xx cm