烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無姊妹用過呢, promotion 做緊 $698.00 好想買番個黎用, 睇吓有無人用緊, comment 如何 ???

侯爵府

畀面勳章

原帖由 cherrytso 於 09-4-27 22:32 發表
有無姊妹用過呢, promotion 做緊 $698.00 好想買番個黎用, 睇吓有無人用緊, comment 如何 ???

好好用..炆野最好,煲湯又唔駛睇火..但最好買大dsize

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cherrytso 於 09-4-27 22:32 發表

請問係咩model,幾大L?

大宅

原帖由 vicky 於 09-4-28 11:01 發表

唔知喎....我要去睇睇先知喎.

大宅

原帖由 vicky 於 09-4-28 11:01 發表

PS-6000 6L, 係舊款, 不過價錢就平一大截, 我今日去新蒲崗度買, hk$698.00, 有保養.....

大宅

Where in San Po Kong please?
I want to buy too!

男爵府

我個Primada用左3年幾, 多數用黎煲飯. 近呢兩個月, 煮出黎既飯越來越唔好食, 呢個星期開始, 煲緊飯既時候, 仲會突然間發出好大既"咋"一聲, 跟住D蒸汽就噴哂出黎, D飯煮到乾哂, 一半要倒. 唔知係個蓋壞左, 定係個煲壞左, 有冇人試過呢?

男爵府

我都用左5年, 你可以打去代理度問, 我有次壞左, 都係整左一佰蚊

男爵府

原帖由 kenzo 於 09-5-3 19:44 發表
我個Primada用左3年幾, 多數用黎煲飯. 近呢兩個月, 煮出黎既飯越來越唔好食, 呢個星期開始, 煲緊飯既時候, 仲會突然間發出好大既"咋"一聲, 跟住D蒸汽就噴哂出黎, D飯煮到乾哂, 一半要倒. 唔知係個蓋壞左, 定係個煲壞 ...

我試過一次,後來睇睇原來條膠邊甩咗小小
整番好又冇事喎,用到依家都差不多有2-3年

男爵府

原帖由 潘高壽 於 09-4-28 10:00 發表

好好用..炆野最好,煲湯又唔駛睇火..但最好買大dsize

me too 但我當埋電飯煲咁用,日日煮飯
我完全唔識炆嘢架,用咗佢之後,就算炆牛腩都成功呀
整雞都ok架,有時又整鮮奶燉蛋
一煲多用

大宅

好媽媽勳章

係新蒲崗邊度買﹖我都想知,請pm我﹗

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cherrytso 於 09-4-30 22:22 發表

PS-6000 6L, 係舊款, 不過價錢就平一大截, 我今日去新蒲崗度買, hk$698.00, 有保養.....

請問邊度買, 可否pm地址給我.
Thx.

大宅

好媽媽勳章

請問用此煲怎样整鮮奶燉疍?請指教!

另外我用來煲湯,每次都似清湯,都不似老火湯,不太好飲。

原帖由 秋風 於 09-5-3 22:26 發表

me too 但我當埋電飯煲咁用,日日煮飯
我完全唔識炆嘢架,用咗佢之後,就算炆牛腩都成功呀
整雞都ok架,有時又整鮮奶燉蛋
一煲多用

大宅

原帖由 lilian11 於 09-5-7 01:43 發表

妳會唔會落太多水, 我第一次煲湯都係咁嘅情況, 後來我落番少d水, 試諗吓, 平時我地用煤氣煲湯, 因為水份會蒸發, 所以d湯越煲越濃....而智能煲因為佢會鎖住蒸氣唔會蒸發, 妳落幾多水煲湯, 煲完都係有幾多水嘅, 所以d湯就會好清囉.....我第二次落d少一半水, 材料同平時一樣, 煲完出黎d湯好濃啊, 同老火湯一樣啊, 妳都可以試一試囉....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cherrytso 於 09-5-7 09:12 發表

妳會唔會落太多水, 我第一次煲湯都係咁嘅情況, 後來我落番少d水, 試諗吓, 平時我地用煤氣煲湯, 因為水份會蒸發, 所以d湯越煲越濃....而智能煲因為佢會鎖住蒸氣唔會蒸發, 妳落幾多水煲湯, 煲完都係有幾多水嘅, 所以 ...

我是用緊最大容量8L的煲,咁是否水最少也要蓋過所有材料呢?

大宅

原帖由 lilian11 於 09-5-7 17:28 發表

我是用緊最大容量8L的煲,咁是否水最少也要蓋過所有材料呢?

我諗剛剛好蓋過材料就得架啦....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係一田buy家....about$1100...送多一個內膽及玻璃蓋.....一個可用鋼絲刷(用來boil 湯.....)令一個only boil 飯用左4個月都ok....

男爵府

原帖由 lilian11 於 09-5-7 01:43 發表

煲完湯的時候佢會發出 bb響
但千萬不要立刻打開喎
等佢粒 "的" 跌咗落去先
然後再打開煲蓋
是但按一個制,由得佢再煲多15-20分鐘
就有老火湯飲喇

鮮奶燉蛋
雞蛋 3隻
鮮奶 1 盒 ( 屋仔 )

先將鮮奶和雞蛋攪勻
加適量砂糖
用微波爐保鮮紙蓋好

煲底放1-2碗水
再放條乾淨碗布
將碗放上碗布面
蓋上煲蓋
按自選制 按 6分鐘
希望幫到妳吖

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

樓主講既舊款model...我有時都向天水圍.元朗見到....
但佢呢個係得一個膽同無得調較時間制架

大宅

我係買依個囉...

首頁

尾頁

跳至