幾多個鐘餵奶?

kenchiu311
|
仲有幾日滿6個月,我囡一直跟住生長線10,佢食奶唔多,到而家都係食150ml,有時會食淨20-30ml, 1日食6-7餐,但我地仍然都係3個鐘餵,因為佢好似鬧鐘,2.5鐘開始叫餓

而家開想同佢加固,食奶鐘數需唔需要調整一下?
tpcmela
|
kenchiu311 發表於 19-3-10 20:25
仲有幾日滿6個月,我囡一直跟住生長線10,佢食奶唔多,到而家都係食150ml,有時會食淨20-30ml, 1日食6-7餐 ...

加固最好係一日食5餐 咁就可以一起身食奶 第二餐加固。初初加固都係食小小米糊咁,再食奶
要10日8日先代到一餐唔使補奶
食左固就飽肚d架啦
irismomopig
|
仲有幾日滿6個月,我囡一直跟住生長線10,佢食奶唔多,到而家都係食150ml,有時會食淨20-30ml, 1日食6-7餐 ...

我仔6個月多d,原本一日5餐奶,而家加多一餐固體,未代一餐奶
RubyYu07
|
irismomopig 發表於 19-3-11 22:34
我仔6個月多d,原本一日5餐奶,而家加多一餐固體,未代一餐奶

我仔要等到食粥仔先代額到一餐奶!
haha748494
|
6個月BB可以適當試下固體,固體可以飽肚D.
bchuma
|
我係食固代替一餐奶
Daisywong313
|
我仔飲奶飲得少,我照比奶佢飲先食固
飲完奶,一兩個鐘再食粥
我覺得要因應每個bb,如果本身食得多,梗係代一餐
我要做媽媽
|
一開始可能都係需要補奶粉架,但係慢慢代一餐就可以減少一次既奶量。轉固體之後應該唔會食得咁頻繁啦
irismomopig
|
回覆 RubyYu07 的帖子

而家都吃緊粥仔,但未落肉,所以吾代一餐奶,林住7個月落埋肉先代替一餐奶
RubyYu07
|
irismomopig 發表於 19-3-12 15:09
回覆 RubyYu07 的帖子

而家都吃緊粥仔,但未落肉,所以吾代一餐奶,林住7個月落埋肉先代替一餐奶 ...

肉可以放,不過就煲出D肉味就得了。唔好食。
GCHK
|
RubyYu07 發表於 19-3-13 16:04
肉可以放,不過就煲出D肉味就得了。唔好食。

係亞係亞,我都係咁樣
RubyYu07
|
GCHK 發表於 19-3-13 23:39
係亞係亞,我都係咁樣

都係阿媽同99教我既。
RubyYu07
|
如果可以代到一餐之後再調都唔遲啊
bchuma
|

剛開始一餐固後➕點奶 其他唔需要調整
GCHK
|
RubyYu07 發表於 19-3-14 22:26
如果可以代到一餐之後再調都唔遲啊

我都覺得咁樣比較好