懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 BerniceL 的帖子

我之前都系遇過呢種BOSS。正如你所講,講OR唔講,都幾難選擇,如果遲講,都會黑口黑面。

大宅

Pink_girl 發表於 19-3-12 15:24
咁奇怪

我反而同事知道有左後工作上幫我分擔左一d,好感激佢地,唔舒服又會叫我唔好死頂,返屋企休息。我 ...

你既同事好好! 我同事都好體諒我,但上司得把口講⋯

男爵府

我上份工有左之後
老闆同上司都成日雞蛋裡挑骨頭好似想迫我走咁
然後有一次老闆屈我,我嬲到流啡
我休息左幾日之後復工,就好直接同老闆講
「我覺得自從有左之後,你地做既野好似唔知點咁」
(因為果陣已經嬲到諗住一拍兩散,去平機會投訴)
佢當時笑笑口話我諗多左,叫我安心做落去
但之後就真係客氣左同冇再搞d乜
所以有時唔可以啞忍,有d人見你唔出聲就會繼續蝦你
尤其為左保護bb, 更加要強硬d對付唔好既人

洋房

如果政府有補貼比d公司,可能會好好多,懷孕返工也少d壓力。

大宅

ling9125 發表於 19-3-11 12:15
因我請假只需向boss說明因由,上我一級個阿姐就成日問我請病假做乜,覆診點解請病假,最後我直接話去做產檢 ...

我本身做Office,我一有咗就通知老闆,嗰時大約一個月多啲,之後我老闆成日有意無意點我外勤工作!仲要初時我流啡,唔穩!
終於比我捱到三個月後,我推咗佢,話唔適合再外勤,因為公司好多貴重嘢,我怕出到去有乜閃失!
結果到放完新年假後,我老闆就建議我停薪留職!
都癡線,我七月先生,如果三月開始無工返,咁我呢幾個月食谷種呀?

大宅

gunpowder 發表於 19-3-16 23:56
我上份工有左之後
老闆同上司都成日雞蛋裡挑骨頭好似想迫我走咁
然後有一次老闆屈我,我嬲到流啡

根本啲上司,老闆想迫走我們!最初我都唔信!
點知真係會!
我老闆想我停薪留職,我嬲到打算去勞工處,平機會。
你公司得我一個員工,另一個已經係太子女!
最後,我都忍唔住,直接同老細講,你請我嗰時知我會結婚,我結得就想生BB,既然你唔想一個員工放產假,當初你不如直情請個男人!
最後,佢乜都唔敢做!
我做咗嘢十年,十年前,啱啱畢業就話任你舞,十年後,做人阿媽,我實會保護自己的BB!

首頁

尾頁

跳至