有冇JM嘔住返工

thebabyboss
|
岩岩開始進入第10週,前兩日放假嘔到床到落唔到,涼都沖唔到,一起身就想嘔。

啲人話朝早嘔得最勁,我初初都係,但黎到呢幾日反而夜晚先嘔得最勁,連膽汁都嘔埋出黎,只能食生果,老公話西瓜涼唔食,但西瓜係唯一可以幫我止渴嘅野,最辛苦時真係唔理得咁多。

嘔到死死下,第二日都係要返工,公司仲要勁遠,轉3次車。

有冇JM都好似我咁?
mochimama
|
thebabyboss 發表於 19-3-11 12:43
岩岩開始進入第10週,前兩日放假嘔到床到落唔到,涼都沖唔到,一起身就想嘔。

啲人話朝早嘔得最勁,我初初 ...

西瓜真係唔好食呀
好涼
我地媽媽 group 7、8個月都未敢食住
AkiLauu
|

我都係嘔成咁 依家請左病假 就算返工都做唔到嘢 又會比老闆話不如冇返
thebabyboss
|
AkiLauu 發表於 19-3-11 13:21
我都係嘔成咁 依家請左病假 就算返工都做唔到嘢 又會比老闆話不如冇返

你請幾日假?

我今日有同上司講,但佢唔想我請假
moksamuel
|
三轉車?唔嘔都變嘔啦,之後個肚又大,點搞?日日坐的士咩
thebabyboss
|
moksamuel 發表於 19-3-11 13:40
三轉車?唔嘔都變嘔啦,之後個肚又大,點搞?日日坐的士咩

小巴去地鐵,幾個站之後再轉線,之黎再轉巴士
我要做媽媽
|
你嘔得咁犀利不如叫醫生開D止嘔藥俾你啦
Oifeicarol
|
唔建議食西瓜.太涼啦

我7W作嘔變成係咁嘔, 番工嘔到個腸/肚都抽住抽住
早餐又食唔落, 食幾多嘔幾多,
嘔埋黃膽水個口苦哂
有時嘔到有小小血絲
而家12W鬆, 有時都會嘔但就無之前咁勁
但我都仲未搵到一樣可以止嘔既野食

bobochoi867
|
Oifeicarol 發表於 19-3-11 14:02
唔建議食西瓜.太涼啦

我7W作嘔變成係咁嘔, 番工嘔到個腸/肚都抽住抽住

唔好食西瓜! 食其他生果好似橙呀, 車厘子, 士多啤梨, 都好多汁。。 我都係夜晚嘔得好勁, 飲檸檬水起碼口既感覺無咁噁心, 同埋食生果起碼嘔得無咁難受。。 無法子, 加油! 會愈來愈好!!!
moksamuel
|
thebabyboss 發表於 19-3-11 13:47
小巴去地鐵,幾個站之後再轉線,之黎再轉巴士

之前點頂呀,有冇得返少D日子
AkiLauu
|
thebabyboss 發表於 19-3-11 13:33
你請幾日假?

我今日有同上司講,但佢唔想我請假

醫生比五日我 我個上司都唔想我請假 但我都冇辦法 直接搵boss請 但我又驚下星期都係咁
RubyYu07
|
我身邊近排幾個懷孕既同事,返工都嘔,到三個月先話好D
kaychanff
|
轉3次車勁辛苦喎....
haha748494
|
嘔成咁就最好唔好返工喇,我懷孕初期都系勁嘔,你試下飲小小檸檬水可以止嘔。
KIMKIM85
|

嘔到甘仲要甘遠 我就吾做 一係就停薪留職 穩定左再返
tingtinglailai
|

我果時頭三個月勁暈作嘔吾舒服,飲左凍檸茶、橙汁、汽水、紅豆冰先舒服,淨係食即食麵先有胃口。我睇西醫都有開止暈止嘔藥比我,不過醫生都話食到咩就食,吾好理甘多,到時脫水入院仲慘。
同埋中醫話陳皮可理氣止嘔,可以試下焗陳皮水, 或者去么X 買檸檬陳皮搭車食,我個人食左舒服好多