懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位JM,請問你地係政府開刀之後傷口點處理?

出院前姑娘講,手術口7日可以拆紗布,請問你地拆完之後係點處理?用生理鹽水自己洗?洗完仲洗唔洗自己買膠布封口?定就咁唔理佢?

男爵府

回覆樓主:

我qe開,7日後無用砂布,有沖涼,姑娘話搵熟水抹乾爽就得

別墅

香蕉煎餅 發表於 19-3-11 15:53

好啊!唔該曬你!你傷口埋得靚嗎?我唔敢拆~

回覆 smallfung 的帖子

Hi smallfung ,剖腹傷口一般會係1-2星期左右癒合,如果拆紗布後冇痛、傷口乾、冇滲液,用熟水/生理鹽水沖洗印乾,貼防水膠布就OK,保持傷口乾爽,著鬆身嘅衫褲,避免磨擦到傷口呀。如果傷口有紅、腫、熱、痛或者有液體滲出黎,就要睇醫生檢查同處理喇!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-12 17:47
回覆 smallfung 的帖子

Hi smallfung ,剖腹傷口一般會係1-2星期左右癒合,如果拆紗布後冇痛、傷口乾、冇 ...

thank you!

smallfung 發表於 19-3-13 11:46
thank you!

唔好客氣 剖腹生產有多層傷口,皮膚傷口會最快復完,軟組織同子宮嘅傷口會耐D,可能需要大約半年到一年時間先可以完全康復。 建議媽媽企/行, 或者瞓低起身時,用手掌輕輕按着腹部傷口位置,有助減輕痛嘅感覺架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

香蕉煎餅 發表於 19-3-11 15:53

請問政府開刀,傷口會唔會好痛,幾多日可以自行落床?我第一胎係廣華緊急開刀,但傷口內部唔係直線,爆開做成分叉線,所以非常痛,要過十日先可以自己慢慢落床

男爵府

banana_dog 發表於 19-4-8 11:54
請問政府開刀,傷口會唔會好痛,幾多日可以自行落床?我第一胎係廣華緊急開刀,但傷口內部唔係直線,爆開 ...

我qe開第二刀果時,我覺得開得好靚,舊疤都修復好,第3日落床,第5日出院

複式洋房

香蕉煎餅 發表於 19-4-8 14:36
我qe開第二刀果時,我覺得開得好靚,舊疤都修復好,第3日落床,第5日出院
...

聽到你咁講,對政府開刀有返啲信心

大宅

回覆樓主:

我喺私家同政府醫院都開過刀,私家手勢好好多,傷口唔太痛同埋得好靚,政府就痛而且傷口又長又醜

首頁

尾頁

跳至