清胎毒

catcatkenken
|
有冇媽媽會睇中醫去清胎毒?而你地幾週開始清呀?
RubyYu07
|
足月開始清,無特登去睇醫生,我自己食涼嘢囉
haha748494
|
我懷孕後期咳得好犀利,有睇中醫順便清胎毒。
GCHK
|
RubyYu07 發表於 19-3-11 16:14
足月開始清,無特登去睇醫生,我自己食涼嘢囉

我都係,都係自己是綠豆沙,同龜苓膏
RubyYu07
|
GCHK 發表於 19-3-12 21:24
我都係,都係自己是綠豆沙,同龜苓膏

我都係食呢兩樣,簡單D
fakyman
|
catcatkenken 發表於 19-3-11 15:46

我臨生前一個月有睇中醫清
一星期睇兩次
cliog
|
回覆 fakyman 的帖子

31週睇中醫清,因為唔知要5要清,諗住睇中醫穩陣啲,點知佢唔知係咪為錢,話一定要清,開左10 劑藥千幾蚊,食完幾日流x. 藥有田7,判停牌3個月但緩刑,佢而家仲醫緊人。
而家知原來唔係人人要清,所以小心食野,保住個胎要緊,唔識嘅野唔好食。
GCHK
|
RubyYu07 發表於 19-3-13 16:05
我都係食呢兩樣,簡單D

係亞,我好多同事都係咁樣
candy_tsang
|
cliog 發表於 19-3-13 19:41
回覆 fakyman 的帖子

31週睇中醫清,因為唔知要5要清,諗住睇中醫穩陣啲,點知佢唔知係咪為錢,話一定要清 ...

系咪劉蓬吉(emoji)(emoji)
阿隨
|
catcatkenken 發表於 19-3-11 15:46

其實上網睇,唔需要好刻意清胎毒,除非你好雜咩都食啫~我阿媽話佢唔信叫我咪亂食,受唔到痾仲大鑊~
我34週後食咗兩次芝麻糊,兩次腐竹蛋~我囡出世皮膚白滑~
無咩特別唔需要搵中醫清啦~
cliog
|
回覆 阿隨 的帖子

中醫組有 理由相信 被告人是 因為是次紀律控罪的 答辯,所 以作出新 的證供, 以達到證 明其用藥 的辯解。反之,有關 病人的證 供清晰及 直接
除了有關事實的證據裁斷外,中醫組認為即使接受被告人所述的三個理由,被告人亦都未能自圓其說,解釋為何處方對孕婦有危險的「田七」藥物。

中醫組認為是次紀律控罪是一項嚴重的失德行為,故中醫組認為最適合懲處是從註冊中醫名冊內刪除劉逢吉的姓名,為期 3 個月,但由研訊判決開始計,暫緩執行此項命令 24 個月
阿隨
|
cliog 發表於 19-3-14 11:34
回覆 阿隨 的帖子

中醫組有 理由相信 被告人是 因為是次紀律控罪的 答辯,所 以作出新 的證供, 以達到證 ...

罰得太輕了
cliog
|
回覆 阿隨 的帖子

仲要毫無悔意,我驚佢再犯。 過去嘅已經過去,最緊要唔好有下一個受害者
阿隨
|
cliog 發表於 19-3-14 11:46
回覆 阿隨 的帖子

仲要毫無悔意,我驚佢再犯。 過去嘅已經過去,最緊要唔好有下一個受害者 ...

希望你重新出發,小天使會回來的
cliog
|
回覆 阿隨 的帖子

唔係人人咁易有,生命得來易,所以先睇中醫,仲要睇個有名氣嘅,寧願比多啲錢, 唔敢亂食野, 點知報導真係信5過
阿隨
|
cliog 發表於 19-3-14 12:05
回覆 阿隨 的帖子

唔係人人咁易有,生命得來易,所以先睇中醫,仲要睇個有名氣嘅,寧願比多啲錢, 唔敢亂 ...

無論點都好,太過鬱結都不利成孕~比啲信心重新出發,事事小心~
祝福你~