長肉唔長胎

AthenaMK
|
好羨慕有D媽咪可以淨係個肚大 人唔肥 我就完全相反 個人脹左好多 係個肚又唔見大
高齡亞豬媽
|
AthenaMK 發表於 19-3-11 17:21
好羨慕有D媽咪可以淨係個肚大 人唔肥 我就完全相反 個人脹左好多 係個肚又唔見大 ...

好好彩我鐘意食既嘢都係長胎既食物,宜家差唔多生,先重咗8公斤…(不過我係肥底,未有之前71公斤)
cwing1987
|
高齡亞豬媽 發表於 19-3-11 17:26
好好彩我鐘意食既嘢都係長胎既食物,宜家差唔多生,先重咗8公斤…(不過我係肥底,未有之前71公斤)
...

有咩係長胎食物?

高齡亞豬媽
|
cwing1987 發表於 19-3-11 17:41

有咩係長胎食物?

其實都係啲比較天然既食物,例如藩薯/水果(蘋果/橙/提子-(唔好食咁多,高糖))
每餐都會有湯,就算滾湯都要有(細個屋企食飯一定有,習慣了。)
反而垃圾食品真心興趣不大(好似M記,甜品同即食面),口痕次數單手數得出…
cwing1987
|
高齡亞豬媽 發表於 19-3-11 18:05
其實都係啲比較天然既食物,例如藩薯/水果(蘋果/橙/提子-(唔好食咁多,高糖))
每餐都會有湯,就算滾湯 ...

蕃薯都長胎?
高齡亞豬媽
|
cwing1987 發表於 19-3-11 18:12
蕃薯都長胎?

藩薯係長胎的,又高纖好營養,最重要好食…(當然係焗/蒸,唔係糖水)
cwing1987
|
高齡亞豬媽 發表於 19-3-11 18:14
藩薯係長胎的,又高纖好營養,最重要好食…(當然係焗/蒸,唔係糖水)
...

我以為蕃薯係肥媽唔長胎
高齡亞豬媽
|
cwing1987 發表於 19-3-11 18:21
我以為蕃薯係肥媽唔長胎

其實休息多啲,飲多啲湯(花膠),都已
足夠…
我全期都冇乜特別食得多嘢,反而係呢幾日個肚好似黑洞咁食極都唔飽…
阿隨
|
AthenaMK 發表於 19-3-11 17:21
好羨慕有D媽咪可以淨係個肚大 人唔肥 我就完全相反 個人脹左好多 係個肚又唔見大 ...

我本身未有好肥,有咗仲輕過未有~生完輕咗20幾磅~但阿b中碼 ok~
其實食多啲牛肉,蛋,奶可以長胎。仲有爭取時間瞓多啲~
smallfung
|
我到生時候一共重咗10kg,阿B重3.74kg,大碼B~生完出院磅輕咗5.5kg~仲有4.5kg要減~

3-7個月每星期都飲.1~2次花膠湯,或者花膠鮮奶~每日都飲脫脂高鈣奶~
josephine48
|
營養唔夠?
AthenaMK
|
高齡亞豬媽 發表於 19-3-11 18:05
每餐都會有湯,就算滾湯 ...

icic, 唔怪之得我係咁啦, 我好多野都食唔到會反胃, 反而m記pizza果d就成日都想食, 仲1日2個生果(蘋果, 橙, 蕉, 梨都有)...TT
AthenaMK
|
阿隨 發表於 19-3-11 18:34
我本身未有好肥,有咗仲輕過未有~生完輕咗20幾磅~但阿b中碼 ok~
其實食多啲牛肉,蛋,奶可以長胎。仲有爭取時 ...

其實有左之後keep住訓得唔好, 唔係反胃就想去廁所, 唔係腰痛就胃酸倒流...
AthenaMK
|
josephine48 發表於 19-3-12 17:16
營養唔夠?
我都已經食幾多野下, 仲成日俾c6話我太為食, 食埋BB果份...
阿隨
|
AthenaMK 發表於 19-3-12 17:48
其實有左之後keep住訓得唔好, 唔係反胃就想去廁所, 唔係腰痛就胃酸倒流...
...

無野做時就上床挨~瞓唔著休息下都係好~
我嗰時初中期唔開胃又係胃氣同胃酸倒流,但我一放工食咗飯就上床休息hea,所以阿b一直到啱週數~
haha748494
|
可能同個人體質有關,平時飲食均衡,食多D烚蛋,訓多D.
GCHK
|
高齡亞豬媽 發表於 19-3-11 18:14
...

原來蕃薯都長胎亞,學到嘢喇
s_for_samantha
|
我胃口keep住都一般 20W都無重過 好彩BB吸收 個肚都大 但係都驚緊 洗吾洗食滴雞精
高齡亞豬媽
|
s_for_samantha 發表於 19-3-12 21:32
我胃口keep住都一般 20W都無重過 好彩BB吸收 個肚都大 但係都驚緊 洗吾洗食滴雞精
...

BB吸收就唔洗食咁多古靈精怪嘢啦…
因為你唔會知佢地生產時既情況/用料…
天然永遠係最好~
貓宅
|
s_for_samantha 發表於 19-3-12 21:32
...

我都係呀, 20w但一樣無重過, 不過產檢時醫生話bb正常就算喇