懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

繼續攞我命三千。14
今次換M緊嘅時候發覺好濕,但有冇諗到係咪穿羊水因為冇卜一聲,所以冇理到,只好密住換,我諗姑娘見我同到花容失色叫我唔好返自己床啦,喺度休息啦(未有床位前check bb心跳宮縮嗰啲床度)
每一次陣痛都換來就自己鼓勵嘅說話, 呢一刻先知原來自己係咁正面㗎!(頂住頂住就痛完啦、得嘅得嘅一定得嘅、就得啦就得啦、唔痛唔痛好快完)
呢幾句說話陪我渡過痛楚,因為實在太痛,放棄咗計時,已經唔知道幾耐痛一次,只知道好快又痛一次又痛得長左,坐又唔得,瞓低又唔得,側訓又唔得,姑娘走來問候我,話同我check下...我話等等,我痛緊可唔可以等我唔痛嘅時候先check

複式洋房

繼續攞我命三千。15

點知一check,陣痛又黎,我個身已經扭曲晒話唔得喇!我要屙啦!同時間佢隻手指仲係我宮頸位(我估佢係要等我陣痛嘅時候睇吓BB個頭推到幾低, 純粹自己猜測, 因為我一痛嘅時候就想屙,佢就繼續check)跟住姑娘好驚訝地叫其他姑娘:呢個open喇,輪椅,執嘢,換衫,唔駛1分鐘有輪椅同埋多個姑娘過嚟,一個幫我執嘢,一個幫我除衫換紫色袍,點解搞笑嘅事會發生係我身上
大家仲記得我身上吊住部止痛機電緊嗎?個姑娘搞咗好耐都未幫我除到衫,因為我着咗件長袖底衫,心口吊住部止痛機,啲貼有貼住左條腰,我諗啲線比較亂,我估因為咁,姑娘除唔到我件衫

複式洋房

RubyYu07 發表於 19-3-15 15:14
諗起真係驚,但又想生多個經歷多一次。矛盾

係呀,經歷完之後,就覺得如果係要再生嘅話,要好有心理準備先好再生

複式洋房

呀依呀唷 發表於 19-3-15 19:37
每次睇人分享生產經歷都百感交雜 好想BB 而家就出世 唔使等我驚咁耐(預產期係6月頭 第一胎)
...

我嗰時都係睇好多人哋嘅生產經歷,到我自己要生嘅時候,又好似冇咁驚,因為好多嘅程序都好似大約知道係點樣做

複式洋房

KarenC 發表於 19-3-15 20:58
上個月喺聯合生,陣痛同生b好難忘

冇錯,係要生完先會真真正正感受到

複式洋房

Elenanana 發表於 19-3-15 22:12
LM 好緊張!我到時都係想係QM 生

QM好好呀,可能我係凌晨生,所以喺生嘅時候遇到嘅姑娘,助產士,兒科醫生都好好,成件事都好順利

複式洋房

shansqr 發表於 19-3-20 09:48
果種痛
係叫
痛不欲生

想像唔到嘅痛

複式洋房

shansqr 發表於 19-3-20 10:00
我2胎都起qe(爭1個字但應該爭好遠)
d姑娘好惡又出言恐嚇你
第1胎訓醒穿水好似瀨尿咁,所以打催生,5個幾鐘 ...

我都聽聞有啲媽媽係QE有唔好嘅經歷,我都本身要打催生,好彩唔使咋,好多人都話痛好多,不過已經過去啦,小朋友健康就得

複式洋房

wingin206 發表於 19-3-24 17:07
期待更新中

遲咗更新

珍珠宮

KatKatkatkathy 發表於 19-3-24 19:01
係呀,經歷完之後,就覺得如果係要再生嘅話,要好有心理準備先好再生
...

過左幾年就慢慢忘記痛楚了

複式洋房

KatKatkatkathy 發表於 19-3-12 00:51
攞我命三千。5
湊完囡,又有時間上黎喇
續...

我同你一樣又係住左幾日院先生,我係見紅陣痛有入院,但入左院陣痛唔多密味生得,住左三四日到先開左三度入待產室,總要遇到個串串供既護士話:「做咩住院住咁耐?衣加D家庭主婦特別得閒。」轉頭總同個同事講....心念第一胎無經驗,係緊張D嫁啦加上醫院又無比我出院

複式洋房

期待樓主繼續分享
祝福你同bb 身體健康!

別墅

KatKatkatkathy 發表於 19-3-24 18:48
繼續攞我命三千。13

(聽聞用口吸氣會好易嘔,因為第一次入院嘅時候,聽到隔離床有個姑娘教個媽媽吸呼,個 ...

之後呢!

複式洋房

等緊下回分解

別墅

Lm

男爵府

KatKatkatkathy 發表於 19-3-24 19:18
遲咗更新

仲追緊

複式洋房

Sorry大遲到,有興趣繼續陪我回憶一下,因為每一次都post唔到好多字,所以分咁多篇

繼續攞我命三千。16

我已經痛到傻咗,我同個姑娘講除唔到剪咗佢啦,件衫我唔要㗎啦!個姑娘就問:你係唔要啦買件衫?我話:係呀,剪啦!姑娘繼續問:你肯定要㗎啦嗎?我話:係呀!(求下你嗱嗱聲幫我剪啦,呢一個時候邊個仲稀罕呢件衫值幾多錢)
剪左件衫後,姑娘叫我打比老公,好彩佢一直喺出面守候,跟住我就坐輪椅過產房,老公就去左換袍準備入產房,我入到呢一邊,有幾間房,經過幾間產房都無人喺裡面,中間有個接待處嘅物體,有兩個人喺度。我到而家都唔知佢地係護士?助產士定醫生?

複式洋房

繼續攞我命三千。17
兩點零鐘過到產房,個人仲未係好緊張。
入到去襯過左陣痛就自己過床,check宮頸,原來已經6度,唔怪得幾分鐘前隔離啲姑娘咁驚訝
又問我穿左水未?我話未,跟手吊埋第二枝抗生素,之後助產士(我估)就話隔離嗰舊係笑氣,痛之前就聞,我即刻話要做無痛(當然無痛係有風險,但嗰一刻真係知道咩叫”出生入死”)助產士就比左份野我睇有咩風險,我就話我知架喇,之前都有睇過(何況而家根本就係變左文盲,點會睇到咩字)佢話:同你睇嗰啲唔同架!咁我就死死氣扮睇,就話睇完。
此時老公入左黎,我同佢講頂唔順要做無痛,佢都ok(之前大家有傾過話唔用)

複式洋房

繼續攞我命三千。18

之後醫生(我估)入黎就話:你個情況應該好快生得喎,做左無痛生嗰時唔會真係唔痛,因為如果生得,bb又有機會呼吸困難,到時要同佢打針解藥,我心諗:你用bb黎大我,我投降,即刻再問有無止痛針?佢話有,但係又講一大輪說話blablabla....叫我唔好打,好!我忍!我忍屎忍尿都要忍埋啲痛!

呢段時間唔知點解一直睇個鐘,希望時間快啲過,覺得時間過就好快生得,老公就叫我唔好再望咁多
助產士(我估)同醫生(我估)間唔中入下黎睇下個mon,睇住bb心跳,胎動等等,翻雲覆雨左大約一個鐘,3點幾頂唔順,助產士(我估)入左黎,我話我忍唔住想屙喇!

複式洋房

繼續攞我命三千。19

可能睇到個mon見到陣痛嘅頻率好密,所以我見醫生(我估)執左啲架餐,我估係想幫我人工穿水,助產士(我估)再check宮頸,今次check耐左。。
(以下句子比較有畫面,大家自行選擇睇唔睇。。。)

感覺佢用手指入左宮頸後轉幾轉,再感覺到佢用成隻手再轉幾下,無錯,係成隻手。(不過呢個係我感覺(可能唔係成隻手都唔定,大家可以糾正我,因為我都想知係咪成隻手)

但呢一刻嘅感覺已經唔太在意,因為陣痛已經蓋過全宇宙!check宮頸係外在加內在嘅唔舒服,但陣痛係外在加內在嘅無敵痛,所以陣痛。完勝!
之後助產士(我估)就講左一句我等左好耐嘅說話。。。。

首頁
23456...7

尾頁

跳至