16週,前置胎盤

Ypysuki
|
懷孕16週,醫生檢查左話胎盤遮左子宮頸口,係前置胎盤,好擔心,不過佢話bb越大胎盤就會升返上去,唔駛擔心住,叫千萬不能行房,盡量唔好令腹壓增加,如果唔係好易會出血,依家真係好擔心,好擔心
肥虎虎
|
Ypysuki 發表於 19-3-11 19:26
懷孕16週,醫生檢查左話胎盤遮左子宮頸口,係前置胎盤,好擔心,不過佢話bb越大胎盤就會升返上去,唔駛擔心 ...

瞓床真係幫到好多,你有無流血流啡
多多休息
Ypysuki
|
肥虎虎 發表於 19-3-11 19:29
瞓床真係幫到好多,你有無流血流啡
多多休息

感恩,到現在一點啡,流血都無,我現在應該可以做甚麼有幫助
我要做媽媽
|
按照醫生講既去做啦,其實醫生都講得好仔細
肥虎虎
|
Ypysuki 發表於 19-3-11 19:32
感恩,到現在一點啡,流血都無,我現在應該可以做甚麼有幫助

瞓床,唔好行房,唔好拎重野,盡量休息
有我陪你,我已經瞓左兩個幾月
日日都叫自己同bb努力
你都加油
Ypysuki
|
肥虎虎 發表於 19-3-11 19:36
瞓床,唔好行房,唔好拎重野,盡量休息
有我陪你,我已經瞓左兩個幾月
日日都叫自己同bb努力

聽到真係好想喊,好唔容易先有左,依家又有問題出現,我仲要有血壓高食緊藥,依家又多一個問題,心情好不安,我會聽你講,訓床休息,一齊努力(emoji)
KILW
|
無流啡流血,唔洗瞓床,少走動多坐就得。我12週見胎盤低到開刀時都仲係胎盤前置三期。身邊幾個朋友懷孕早期見胎盤低都升返上去,你時間尚早,小心d而心情放鬆d,其他無咩可做。
双豬媽
|
冇事嫁…我都係!聽医生講就得啦
肥虎虎
|
Ypysuki 發表於 19-3-11 19:40
聽到真係好想喊,好唔容易先有左,依家又有問題出現,我仲要有血壓高食緊藥,依家又多一個問題,心情好不 ...

加油,多休息
Ypysuki
|
肥虎虎 發表於 19-3-11 19:47

我都係特高齡,只得呢次懷孕機會

多謝你們,我會聽大家意見,休息訓床,坐多d,我依家連坐我都會就住就住,起身又係,訓教又係
肥虎虎
|
Ypysuki 發表於 19-3-11 19:55
多謝你們,我會聽大家意見,休息訓床,坐多d,我依家連坐我都會就住就住,起身又係,訓教又係
...

時間好快過
多休息
Ypysuki
|
双豬媽 發表於 19-3-11 19:45
冇事嫁…我都係!聽医生講就得啦

希望無事,感恩
freshrose
|
其實好平常,有7成人會升返上去,我15w 果時有, 18w 已經升返上去
KILW
|
freshrose 發表於 19-3-11 20:15
其實好平常,有7成人會升返上去,我15w 果時有, 18w 已經升返上去

我喺診所睇講懷孕嘅雜誌,訪問婦產科醫生,寫到係9成早期胎盤低嘅人後期都升得返上去,所以宜家先16週,唔洗咁擔心住。
hontari
|
我第一胎都胎盤低呀,到33wk照已經升返上去
唔好拎重野,唔好行太耐就ok
唔使過份擔心
Ypysuki
|
hontari 發表於 19-3-11 23:59
我第一胎都胎盤低呀,到33wk照已經升返上去
唔好拎重野,唔好行太耐就ok
唔使過份擔心

謝謝各位
kakakwok716
|
我都係胎盤前置,就生添,好好彩一直都冇見紅,我都係如常工作,要用下力搬野,又要爬又要跪又要踎底,可能習慣呢個工作模型,又唔辛苦喎

最初未知有左,仲搬一大箱磚石,又趴高趴底整野,又油油

我初期除政府產檢,就只係睇左一次私家照閃閃,nifty,
到後期先照左兩次私家,睇下bb 生長成點,到個時先確定係胎盤前置又冇升番,跟住就同政府個邊講,咁就安排我照多次,再俾期我開刀了

成日孕期,我都平常心,唔諗咁多,而我老公都好輕鬆,覺得我都唔似大肚婆,係有時行慢d 咁咋

肥虎虎
|
kakakwok716 發表於 19-3-12 07:57
我都係胎盤前置,就生添,好好彩一直都冇見紅,我都係如常工作,要用下力搬野,又要爬又要跪又要踎底,可能 ...

你前置幾多期
祝你生個肥bb一家幸福
kakakwok716
|
肥虎虎 發表於 19-3-12 08:03
你前置幾多期
祝你生個肥bb一家幸福

多謝

第一期,都成34w照先確定,醫生都話升既機會好微,話一定要開刀,之前一直見冇野,係諗住順產,宜家仲好,有計劃有預算
kakakwok716
|
肥虎虎 發表於 19-3-12 08:03
你前置幾多期
祝你生個肥bb一家幸福

就係因為冇見紅,一直都唔知前置,只係個肚一直咁大,都唔覺有問題