0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己覺得有啲危險,你地覺得呢?
你地有無試過帶初生去日本?

珍珠宮

我就覺得細左D,好多嘢都唔方便。我bb跟我地出去既時候係一歲之後。

珍珠宮

去日本,我覺得還好喇,起碼交通都方便

大宅

謹慎考慮好喎
四個月咁細,抵抗力弱
有咩頭暈身慶邊度搵醫生睇...
而且 bb 成日要瞓覺
去旅行好難俾個好的環境俾佢休息
仲有坐飛機 4 個幾鐘好難唔喊喎
Bb 辛苦,其他乘客都辛苦

男爵府

efren 發表於 19-3-11 21:29

未加固既BB只需飲奶,可以孭住周圍去,基本上食訓痾,其實旅行應該唔難搞
但佢未打齊防疫針,日本爆麻疹,流感,蘋果病,萬一BB病左難搵醫生,語言不通雞同鴨講
一日最多一兩個行程,唔好去太遠既地方,要隨時番到酒店,有心理準備BB會好扭計。。。
我等到呀仔夠1歲打齊針先敢去,日本飛幾個鐘我都怕搞唔掂,我今次小試牛刀試左台北先

複式洋房

我大b果時三個月就去旅行。但係佢係平時係自己係bb房訓, 嘈同靜都可以訓到。係飛機夠鍾食奶就喊 餵完就自己訓返。nb最方便係未加固,如果你bb係好似我咁其實無所謂

反而你要擔心日本麻疹。我細b三個月,本身想同佢去, 但係未打麻疹針博唔過

男爵府

如果自駕遊就得,要帶幾餐奶粉,水,重死,如果亞B易嘔奶,想像下係街食嘔都煩

大宅

謹慎考慮,日本流感同麻疹比較嚴重,BB抗體吾夠噶

侯爵府

日本流感同麻疹, 唔好搵BB 去搏喇, 要去你同你老公自己去好D

大宅

我都係怕麻疹,之後我問老公甘奶樽點消毒,係咪要搬個奶樽消毒器去,我老公即刻收左皮仲有沖涼盤呢,好多問題,啲男人永遠唸野太簡單

大宅

MinMinDes 發表於 19-3-11 23:54
謹慎考慮好喎
四個月咁細,抵抗力弱
有咩頭暈身慶邊度搵醫生睇...

我都係甘同老公講,佢又話我太緊張

男爵府

叫佢自己去啦,個B出世勁辛苦,甘好閒情足逸致

大宅

臭Patpat小B 發表於 19-3-12 12:12
叫佢自己去啦,個B出世勁辛苦,甘好閒情足逸致

男人依世都唔會明,因為唔係佢生又唔係佢陀,咩都唔緊張唔驚,成日話我誇張同太緊張,最嬲未夠兩個月時話我復元慢,修身又慢
利申:我開刀的

別墅

嗰邊唔係爆發麻疹咩,小心啲好啲喎,我覺得等佢一歲之後去會好啲,我仔仔啱啱先四個月大,我哋兩公婆都想去日本旅行,但始終覺得BB太細個,等到一歲大先再考慮去唔去

大宅

回覆樓主:

其實最好一歲後,再加睇下bb身體是否健康,我侄女一歲後去過2次日本,2次都發高燒,仲要中甲流

複式洋房

一歲會打第一支麻疹針(四痘針),因為前後要打兩支,但一歲只完成第一支,咁打一支之後,有麻疹免疫力幾多%?我在想打了一支是否已經可以安心去日本

禁止訪問

別墅

我會等打齊兩支四痘針先帶我仔先去日本,下星期兩公婆自己去探路先

大宅

我下星期帶剛5個月大嘅BB去石垣島。。2個鐘機,又係日本,有陽光海灘,有西松屋,Birthday, 食石垣牛。。島仔細細人少少。。所以揀依個地方去。但好早機去囉。。帶嘅野執嘅野都唔少。。

複式洋房

攞來辛苦....為乜

首頁

尾頁

跳至