懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

patparat 發表於 19-3-14 09:29
同埋佢只係話高風險,暫時未騡到有其他問題?

當然醫生唔係講咁少,佢有解釋好多,但因為太多問題,不能盡錄,都係果句喇,3胞胎最大問題係早產,同而家驗唔驗到有問題係無關,如果而家真係驗到其中有問題,反而唔駛諗咁多,直接減左有問題就得啦

男爵府

zuniceso 發表於 19-3-14 12:09

當然醫生唔係講咁少,佢有解釋好多,但因為太多問題,不能 ...

其實我BB都有輕微早產,所以有入facebook啲早產BB群組我記得有一個好極端係留院左差不多一年半先出院出院仲要咩住氧氣唔知幾時先可以唔使咩,而係個智力係永久有問題,但係亦都唔少係六個幾月出世,而冇乜特別大問題,但係基本上早過八個月之前出世都會有發展遲緩。或者你可以試吓去搵一啲Facebook雙胞胎群組去問下其他媽媽意見,因為其實可能本身佢哋都係三胞胎-1個。如果你問普通人佢一定會答你三個都係生命唔會有太大結果,而家你需要嘅係一啲理性嘅數據

大宅

臭Patpat小B 發表於 19-3-14 12:20
其實我BB都有輕微早產,所以有入facebook啲早產BB群組我記得有一個好極端係留院左差不多一年半先出院出院 ...

唔該晒你呀真係呀!好多人都會話3個都係生命,無咩事點解要減,但我覺得如果要bb出左世受苦都對佢實在太殘忍喇,普通人真係未必會明,我自己都係理性同感情之間既掙扎我原意都係諗住睇下有無過來人可以分享下,多謝你

大宅

臭Patpat小B 發表於 19-3-14 12:20
其實我BB都有輕微早產,所以有入facebook啲早產BB群組我記得有一個好極端係留院左差不多一年半先出院出院 ...

我對Twins 都有輕微早產。我都有加入早產會。當然陀多胞胎係會易早產。但唔係個個都會,而家好多Twins 都陀到好後期36-38wks 。
而早產b 也不一定智力/其他方面出問題。我對Twins 出世2個月都追返正常生長線體重,各方面好正常,同足月無分別。果d 超級嚴重既多數都真係好早早早產。7星仔正正常常健健康康長大成人既都唔小。
樓主都唔需要過份擔心住。
早產、宮頸問題我覺得都唔係首要考慮,因為訓床、藥物、加托都會有好大幫助。反而我覺得要考慮埋日後湊、照顧、金錢等問題。

男爵府

zuniceso 發表於 19-3-14 12:07
其實你真係講得好好,最主要真係怕早產既後遺症醫生仲要話3胞胎唔係高一倍風險咁簡單,係高10幾 ...

同意,其實陀一個B都唔容易,兩個B已經高風險,3個真係唔敢諗,當然希望個個平安健康出生,但真係無人估得到,同埋有咩事上嚟係會影響一世,唔好話嚴重嘅,早產BB好多都會有視網膜問題,可能會有弱視咁,就算呢啲係無生命危險,但你都唔想啦

但可以觀察多一陣嘅,睇吓會唔會有自然流失 (絕對唔係想咀咒但一般正常人懷孕都有15%流產率,你有3個BB, 按機會率計都未必個個都可以正常成長到)

咁醫生有無suggest 你幾時要做決定?

別墅

我都要ivf先可以有b,生左個囝啦
同期都有個ivf媽媽3胎減1胎,最後生左twins健健康康

我覺得雖然唔捨得,但真係減一胎會好啲,最遲幾週要決定?可唔可以啲胎再大多少少再睇下邊胎易取捨啲

生囝真得搵命博,ivf之路又辛苦,盡可能減低風險好啲,

我嗰時差少少算高齡,我囝最後35周就出世,嗰時又妊娠糖尿同突然妊娠毒血症,諗起都驚險

男爵府

zuniceso 發表於 19-3-11 23:43
我係做ivf架,今日6w照到3個都有心跳,size正常,但醫生話好大風險,叫我考慮下減胎
有無過來人可以 ...

同卵雙胞IVF 準媽媽,當初醫生都係咁嚇話好易有TTTS(雖然又唔係話要減),但好彩現在24週都冇事。我覺得BB 生命力比我地想像中強。
當然3胞胎風險同雙胞差好遠。建議樓主可以睇吓英文既website 同外國既case,我覺得外國數據同報告會詳盡啲。我睇TTTS 資料都覺得英文資訊好好多。同埋愚見覺得減胎呢個建議喺華人社會較普遍,外國人可能宗教關係我比較多聽多胞胎case... 建議不妨參考吓。

大宅

super_cat 發表於 19-3-14 16:14
同意,其實陀一個B都唔容易,兩個B已經高風險,3個真係唔敢諗,當然希望個個平安健康出生,但真係無人估得 ...

如果有自然淘汰可能會係比較好既情況,醫生叫我8週減,我自己就想睇到10週

大宅

km1705 發表於 19-3-14 16:28
我都要ivf先可以有b,生左個囝啦
同期都有個ivf媽媽3胎減1胎,最後生左twins健健康康

我自己就想睇到10週,之前想抽絨毛check左先決定,但醫生話唔好,因為會有流產風險,但我見台灣好多都係咁做,你朋友幾週減架?佢係隨機?thanks

大宅

honeybid2 發表於 19-3-14 17:03
同卵雙胞IVF 準媽媽,當初醫生都係咁嚇話好易有TTTS(雖然又唔係話要減),但好彩現在24週都冇事。我覺得B ...

我有睇到啲研究話外國人既構造比較適合多胞胎,而亞洲人唔太適合,但我就無特別睇咩原因,我都覺外國人係比起華人多例子

用戶要求終止服務

我係做ivf架,今日6w照到3個都有心跳,size正常,但醫生話好大風險,叫我考慮下減胎
有無過來人可以 ...

好明白你的擔憂,我識一個媽媽都是ivf 中了三胞胎,最後因醫生平估過覺得風險太高減了一胎,因三胞胎有很多high risk 的情況,所以要決定時早點要想了
我懷孖胎都巳很高風險,剛剛十七週幾有一個bb 早期穿羊水,好驚細菌感染,因細菌感染引致發燒肚痛同止不到流水引致宮內發炎係兩個bb 都不能留低,所以你要再仔細想想啊。
同埋三胞胎會比孖胎更高早產風險,好怕佢地生出來太細有乜事啊,或者你再看多一個較專業既醫生聽下意見啦

大宅

plng1215 發表於 19-3-14 21:39
好明白你的擔憂,我識一個媽媽都是ivf 中了三胞胎,最後因醫生平估過覺得風險太高減了一胎,因三胞胎有很 ...

好驚呀

別墅

有無過來人可以 ...

我陀3胞胎中啊!醫生一定會講哂有可能發生既野比你聽,另外醫生都應該有同人講就算減胞都有可能3個無哂,醫生話都有機會影響另外兩個,我自己就揀唔減胎,我唔想折墜,當初係自己同意放3個,呢d責任係要自己去承擔返,其實好多3胞胎都好健康出世,醫生一定要講最壞既情況比你,講真單胎生仔都有風險可以難產添,咁媽媽咪又係博去生仔,個天比得你3個就無謂專登整死一個,大吉利是影響埋另外兩個,你到時真係喊都無用,所以希望你諗清楚唔好隨便放棄任何一個胎兒,除非驗唐氏有問題

大宅

kcc102 發表於 19-3-14 21:55
我陀3胞胎中啊!醫生一定會講哂有可能發生既野比你聽,另外醫生都應該有同人講就算減胞都有可能3個無哂, ...

其實減唔減胎都有機會無晒3個,負責任唔單止係減唔減走一個生命,我覺得都要對佢地出世後既健康負責任,因為除左媽咪要承受,個bb本身都要,而且係一世,我只可以講無岩同錯,有人唔減3個無晒,有人減左又3個無晒,好似你咁講,因為減胎而影響到其他2個,喊都無謂,反之,因為無減而影響到,同樣係喊都無謂,其實都係睇你博唔博一鋪,無人會知結果係點,生bb都要睇緣份,祝你3個bb健健康康呀

大宅

無論你決定點做 都希望你一切順利 平安

男爵府

有無過來人可以 ...

好可惜

男爵府

kcc102 發表於 19-3-14 21:55
我陀3胞胎中啊!醫生一定會講哂有可能發生既野比你聽,另外醫生都應該有同人講就算減胞都有可能3個無哂, ...

希望你3個bb都好

男爵府

plng1215 發表於 19-3-14 21:39
好明白你的擔憂,我識一個媽媽都是ivf 中了三胞胎,最後因醫生平估過覺得風險太高減了一胎,因三胞胎有很 ...

講得好有道理

大宅

s_for_samantha 發表於 19-3-14 22:51
無論你決定點做 都希望你一切順利 平安

Thank you

水晶宮

我ivf twins

而家係外國,識好多multiple birth mom's

triplets 都好多。

加油。

首頁

尾頁

跳至