懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

karrywong 發表於 19-3-12 09:00
如果nifty low risk, 但係醫院做唐氏high risk, 仲抽唔抽絨毛或羊水? 始終抽絨毛或羊水會有1-2% 流產...... ...

如果nifty low risk 會信佢因準確有99%
但Oscar 只有八十幾
唔係嚇你,我十七週幾穿左水而家在醫院觀察中,原本約左抽羊水檢查都取消,因為始終入侵性整左個小洞唔知會唔會有事感染,我原先都覺得0.5-1%唔會中既,點知未抽巳有事,所以都係唔好take risk

別墅

wynagnes726 發表於 19-3-13 20:30
你第幾胎?就算你抽羊水晶片做埋,都唔100%擔保bb出世係好無問題,除非結構,nifty pro都出現問題先冒險抽 ...

其實我覆樓主唔係你,你怕就真係唔好做抽羊水,每人不同意見,冇迫你跟嘅。
我第二胎都係高齡,見你有好多問題,你咁驚不如問專業醫生安全啲,呢度好難100%俾到正確答案你。

別墅

尋日第一次去政府醫院做產檢,助產士話如果會係私家做nifty就唔好做oscar, 因為驚會有咁既情況出現,到時唔知抽唔抽好,又會搞到個心lor lor luen,咁不如淨係做準確度高d果個。c6聽完覺得都有道理

Nifty就應該會做,而家我都仲諗緊做唔做oscar好

大宅

wynagnes726 發表於 19-3-13 20:30
你第幾胎?就算你抽羊水晶片做埋,都唔100%擔保bb出世係好無問題,除非結構,nifty pro都出現問題先冒險抽 ...

其實唔想重新來過,即是點都唔會放棄bb,咁可以唔使驗嘅

複式洋房

我本身係個高齡產婦, 係大概11週左右去咗做T21, 一星期後再做Oscar檢查,
點知T21 報告係正常, 但Oscar報告係high rise,

當時我既心情都好唔開心, 點解事隔一星期所做既檢查會有不一樣既結果, 我心諗無可能一星期後既DNA會突變......

當時姑娘都有叫我去做抽絨毛或羊水, 但我又怕會小產, 我認真地諗, T21既結果係達99%準確, 如果我BB真係嗰1%, 我認命, 所以最尾我都係無做抽絨毛或羊水

到咗21週去政府做結構檢查, 頸皮 + 結構都正常,
醫生話T21 + 頸皮 + 結構 (三樣加埋) 都係正常, 但佢話"我有責任再問多你一次做唔做抽羊水", 我即時好決絶咁話 : 唔洗啦!

嗰刻我成個人都輕鬆晒開心晒,
我覺得政府做Oscar好求其, 所以不論係T21 或 nifty都好, 如果個結果係正常的話, 都無需再擔心, 宜家我BB已25週多了, 成日拍打我個肚皮, 不知幾咁健康, 仲有10多週我就可以卸貨, 祝各位媽媽好孕......

以上屬個人分享

別墅

ochaken 發表於 19-3-14 10:36
尋日第一次去政府醫院做產檢,助產士話如果會係私家做nifty就唔好做oscar, 因為驚會有咁既情況出現,到時唔 ...

我勸你都係唔好做啦,費事有呢個誤差,其實都係測唐氏,nifty同埋t21都好準,驗其他嘅染色體疾病咁就抽羊水晶片會好準確

別墅

asukav6 發表於 19-3-14 10:41
其實唔想重新來過,即是點都唔會放棄bb,咁可以唔使驗嘅

唔係,我最主要係想bb健康成長,唔想有風險。。。。因為得來不易。。。

別墅

missangelmak 發表於 19-3-14 13:11
我本身係個高齡產婦, 係大概11週左右去咗做T21, 一星期後再做Oscar檢查,
點知T21 報告係正常, 但Oscar報告 ...

但21w驗頸皮準嗎?唔係要果個週數驗先得嗎。。。

複式洋房

回覆 wynagnes726 的帖子

一般都係哩個週數做結構的, 如果真的擔心可以過到幾週自己出去搵私家再做結構檢查

首頁

尾頁

跳至