儲物癖

ReginaRaina
|
我老公本身有儲物癖,從來不清楚/不懂得分配自己要還是不要的東西,就這樣一儲就11年了﹗從前未有小朋友,我多點時間可以放在執屋上,每次我見C6從SEMINAR拎贈品/LEAFLET 回來時,都勸他不要再攞… 而我就掉走自己的東西。我承認是我寵壞了他。
3年前,小朋友正式上K1,要搬家了,發覺C6電腦﹑電腦TOOLS,電腦雜誌及型型式式既贈品太多,放到新屋到處也是東西,著他執好,總是求其應了一聲便算。可是,搬到新家的第2個星期,惡夢就來到了,他得了中風,我每日以淚洗面,天天公司﹑醫院﹑C6家姐屋企趕來趕去,終於捱過了。病後復康回家,又由得東西到處亂放,家人自己都嘗試幫他執好,但是又被他禁止,直至我懷上第二胎至生產,屋企依舊雜物亂放,陪月看了也嚇了一跳,見住我坐月還要執東西,好言相勸。而C6公司一直部署要炒的終於炒了,C6再搬上6箱回來,本身已給我安頓好的位置 (書枱/飯桌) 都被阻塞了﹗好崩潰。

而公司既政策令他一厥不振,頹廢得梳洗落街也懶,半年後,積蓄洗得七七八八,我迫他必需要工作,卻可是埋怨我不給他機會找生意。一家四口+工人姐姐我怎可獨撐?半年裡頹得一個生意機會都不找,要天跌錢落泥? 為生活,接受了一個比前一份工少很多的OFFER,再搬家了。

第2個惡夢,就是搬家,一如3年前,家裡被雜物放到週圍都有,8個月以來無梳化電視,得一個階磚的活動空間,我受夠了…
對社工爆喊崩潰,我好辛苦。每個星期六/日要帶佢哋出街為了有一個環境可坐,我哋3母子,有家歸不得﹗

我們3口子,是人不是獸,活動空間没有,連梳化電視都無… 我忍夠,勸/鬧都試過不聽…
昨天是C6生日,我買了CAKE為他慶祝,他居然在午飯時間回家給女兒3顆朱古力後說,以後不要你後走了。晚上未有回來,害了小姐弟等了一個晚上,囡囡哭得很厲害。

我不知道還要承受多少傷害,但我的確是受夠了。我有表示要離婚,他一點也不在乎,講到底,佢最愛自己。
問題是,萬一離婚,住就成為最大問題,因為我無可能一個人頂到現時咁貴既租金,水電煤及電話費支出…

難道就没有方法脫離魔掌?
Philover
|
睇見真係替你難過,除非你先生佢肯醒,否則呢個問題只會好似佢堆雜物咁不知拖到何年何月去處理。如果盡咗力都唔見有起色,就得為小朋友同自己打算一下,你先生咁嘅情況同冇佢存在分別都不大,佢好似一個計時炸彈咁,久唔久爆吓,對小朋友對妳都可造成難以估計嘅負面影響。收入唔穩定,可能最後係頂唔住,與其係咁做被動被拖累時間,不如主動搵社工幫手,自己諗辦法解決。有好多時都因為對前路唔清晰而內心出現湧起恐懼,但當為咗小朋友嘅正常身心發展,定可勇敢跨過去,香港哋有手有腳,真係唔會冇出路的!加油!
20150618bb
|
ReginaRaina 發表於 19-3-12 13:28
我老公本身有儲物癖,從來不清楚/不懂得分配自己要還是不要的東西,就這樣一儲就11年了﹗從前未有小朋友, ...
我都有呢個習慣

Nancy20090615
|

哇, 好慘, 恕我咁講, 小朋友同佢住真係無運行. 快 D 問下社工可以點做.
我以前有个同事唔舒服要陪佢返屋企, 入佢屋企嚇得我, 一間唔細的屋, 雜物堆到四圍係, 得一條路由大門入房/廁所. 佢媽係單親有情緒病, 佢都有, 咁兩个情緒病人點會處理到一屋雜物.
mini1204
|
如果要住劏房先頂到, 咁唯有住劏房
呢個男人係癲既; 佢幾時神智不清無人知
可能佢係抑鬱, 不過你已經無辦法再去照顧埋佢
我會搵劏房3母子搬, 同佢分開

藍尾巴
|
租遠d細d,或者居屋公屋,有小朋友始終空間好緊要。
spikenard
|
搬咁多次屋仲乜唔趁機靜雞雞掉左d 無謂野?

講真好多野佢根本唔記得放係邊同存在過
做個靚太
|
尼個男人本身就靠唔住,其實佢走左,你都無乜損失,你仲挨少一個tim~
依加先安頓好三口子,既然佢走左,順便丟埋佢D野,或者有D可以放上網賣,有時屋企太多雜物,會令人思緒唔清~
koalachan2002
|
我老公本身有儲物癖,從來不清楚/不懂得分配自己要還是不要的東西,就這樣一儲就11年了﹗從前未有小朋友, ...

你有搵社工傾訴,可以叫社工幫下你嗎?
ninachu
|

我係你逐日逐咁部份掉c6嘅垃圾,掉到屋企有活動空間,離婚都唔怕,怕咩掉佢D垃(掉左佢都可能唔知),今日開始試下
小manman
|

佢走左咁好

你仲唔快d掉哂佢d垃圾,然後換鎖
RAY媽
|

叫佢睇醫生,神經病!
mandy952
|

我係你就垃圾連人一齊掉鬼晒佢
ReginaRaina
|
mini1204 發表於 19-3-12 17:11
如果要住劏房先頂到, 咁唯有住劏房
呢個男人係癲既; 佢幾時神智不清無人知
可能佢係抑鬱, 不過你已經無辦法 ...

有這樣想過,但要好好部署
唔想影響小朋友。
心裡很煩
ReginaRaina
|
RAY媽 發表於 19-3-14 21:06
叫佢睇醫生,神經病!

我想緊方法要佢陪我一齊見社工
但好難,未想到辦法
ReginaRaina
|
做個靚太 發表於 19-3-14 08:48
尼個男人本身就靠唔住,其實佢走左,你都無乜損失,你仲挨少一個tim~
依加先安頓好三口子,既然佢走左,順 ...

我自己本身都覺揍多個小朋友咁
我情緒都好受影響
ReginaRaina
|
ninachu 發表於 19-3-14 14:52
我係你逐日逐咁部份掉c6嘅垃圾,掉到屋企有活動空間,離婚都唔怕,怕咩掉佢D垃(掉左佢都可能唔知),今日開 ...

我有想過 ...
但每日少一點,始終一日會發覺
做個靚太
|
ReginaRaina 發表於 19-3-15 14:57

我自己本身都覺揍多個小朋友咁

咁你情緒受影響都好正常,話晒曾經係最親嘅人~明白你點解會難過嘅~人之常情!
希望你盡快收拾心情,往好處諗,依加少左個負擔,佢唔珍惜你係佢走寶,咁好嘅家都唔要,你仲有一對仔女,塞翁失馬~加油!
金三珣
|
ninachu 發表於 19-3-14 14:52
我係你逐日逐咁部份掉c6嘅垃圾,掉到屋企有活動空間,離婚都唔怕,怕咩掉佢D垃(掉左佢都可能唔知),今日開 ...

同意,既然諗離婚仲駛咩怕佢,一於掉垃圾
ninachu
|
ReginaRaina 發表於 19-3-15 14:59
我有想過 ...
但每日少一點,始終一日會發覺

發現咪發現,怕佢有牙 ,慘得過而家連活動空間都冇,尤其是有小朋友嘅家庭