懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

正煩緊去吾去英國生好吾好,但又怕英國生坐月坐得吾好,又怕英國凍,又無屋企人陪伴,好苦惱,不知大家有何意見,謝謝!

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:10
正煩緊去吾去英國生好吾好,但又怕英國生坐月坐得吾好,又怕英國凍,又無屋企人陪伴,好苦惱,不知大家有何 ...

我自己揀香港生
因為可以請陪月坐月 & 補給bb野方便

複式洋房

肥虎虎 發表於 19-3-12 15:17
我自己揀香港生
因為可以請陪月坐月 & 補給bb野方便

你曾經有考慮過去英國生?

水晶宮

我識幾個人都係專登過英國生,屋企人一齊去或輪流飛過去睇/陪/玩,有個帶埋工人不過好多手續的。 英國都有陪月可以請的。

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:33
你曾經有考慮過去英國生?

我唔係英國
但知有左個刻有諗過,但好快打消念頭
淨係講坐月已經夠晒理由香港生
同埋對香港醫療好滿意有信心

複式洋房

Nbs 發表於 19-3-12 15:34
我識幾個人都係專登過英國生,屋企人一齊去或輪流飛過去睇/陪/玩,有個帶埋工人不過好多手續的。 英國都有 ...

佢地專登過去生係為左呀b有英國國藉?禁請問你知道過去生大概有咩程序同埋係咪要洗好多錢?如果我老公有英藉,係咪我過去生醫療方面吾洗錢?

複式洋房

肥虎虎 發表於 19-3-12 15:35
我唔係英國
但知有左個刻有諗過,但好快打消念頭
淨係講坐月已經夠晒理由香港生

可否生完即刻飛返香港坐月(emoji)

水晶宮

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:41
佢地專登過去生係為左呀b有英國國藉?禁請問你知道過去生大概有咩程序同埋係咪要洗好多錢?如果我老公有英 ...

係呀,為左個passport. 我 d fd 兩公婆都有英籍的,一個去公家,另一個就兩次都係私家。去私家的話係好貴架。不過如果去公家,我勸你諗諗先。我地去到佢地地方,會變成次一等,lower class, 比人覺得我地係去爭資源,同hk 對內地人或南亞人嚟生一樣,生緊無人理,生成點無人理,出左事都無人會幫,淨係語氣都唔同。

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:42
可否生完即刻飛返香港坐月(emoji)

我外國個邊都可以請陪月
但講食材調理等等各方面
始終都係香港好
有需要去睇中醫亦得

我唔贊成你為坐月咁舟車勞頓坐長途機
我自己坐埋月就會帶bb返外國生活
香港出世攪證件好方便
英國個邊我就唔知啦

你諗下過英國生為咩
自然就決定到在那裡生bb

水晶宮

如果你小朋友唔使英國出世都可以有英籍的話,我就唔會專登去生喇。

其實我自己小朋友都係要去英國生先有英籍,但我無去到生。簡單一個字 : 煩。 我寧願之後再諗下點樣幫佢整返個passport 返嚟。

複式洋房

肥虎虎 發表於 19-3-12 15:46
我外國個邊都可以請陪月
但講食材調理等等各方面
始終都係香港好

過去生當然為呀b國藉了,老爺奶奶亦住英國,好想我過去生。。。但我又要辭工,老公又吾可以話辭左份工陪我過去,我自己要面對老爺奶奶。。。真的不知怎算(emoji)

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-12 16:06
過去生當然為呀b國藉了,老爺奶奶亦住英國,好想我過去生。。。但我又要辭工,老公又吾可以話辭左份工陪我 ...

香港生無國藉?
你唔熟個邊,老公又唔起身邊
全部不利因素,我唔會去個邊生
遲下再申請入藉唔遲
除非你地打算bb起個邊生活

複式洋房

Nbs 發表於 19-3-12 15:51
如果你小朋友唔使英國出世都可以有英籍的話,我就唔會專登去生喇。

其實我自己小朋友都係要去英國生先有英 ...

過去生當然為呀b國藉了,老爺奶奶亦住英國,好想我過去生。。。但我又要辭工,老公又吾可以話辭左份工陪我過去,我自己要面對老爺奶奶。。。我當然想係香港生,過到去人生路不熟,又無老公家人在旁,又吾知有無陪月,但呀b國藉我又覺得重要,真的不知怎算(emoji), 您fd試過係政府生有不快經歷?
同埋你係香港生,諗住日後點樣為小朋友攞返國藉?請指教(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Nbs 發表於 19-3-12 15:46

係呀,為左個passport. 我 d fd 兩公婆都有英籍的,一個去公家 ...

如果2個都係英籍唔需要喺嗰邊生咖喎!反而我依家都掙扎緊去唔去英國生,因為我老公唔係兼英籍。以前小朋友既nationality 係可以mum ‘s side pass down..但而家好似唔得..咁去到嗰邊又好似冇咁方便(emoji)(emoji)

大宅

lilianyin03 發表於 19-3-12 16:14
過去生當然為呀b國藉了,老爺奶奶亦住英國,好想我過去生。。。但我又要辭工,老公又吾可以話辭左份工陪我 ...

BB父母係咪都係英籍?如果係,係by descent定neutralisation?

子爵府

lilianyin03 發表於 19-3-12 16:14

你老公係咪英藉?理應,阿仔可以申請

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:10
正煩緊去吾去英國生好吾好,但又怕英國生坐月坐得吾好,又怕英國凍,又無屋企人陪伴,好苦惱,不知大家有何 ...
我現在居住英國,但24weeks後會回港待產,就係因為國籍問題,如在英生B只能取英籍,如回港
生就能攞哂香港身份證及英國護照,我們夫婦倆人香港出生有英國護照,係第一代有英籍人士,
B B係第二代所以無論係邊度出生也可繼承英籍,但B B下一代即第三代,如要有英籍就必需要係英國
出生!未回港前我係英國做產檢, 第一次產檢係12週,我覺得太遲所以我係政府私家兩邊走,24weeks前政府會幫你照兩次超聲波,一次係度頸皮,另一次係照結構, 而其他時間想照的話便要出私家,
因為我係公民所以可以選擇政府醫院生B費用全免, 如果私家醫院生b費用就要超過10萬港紙,
基本上好多嘢都同香港差唔多, 只不過係輪候產檢時間比較短,因為外國人手比較充足, 醫療方面
其實香港一d都唔差!

複式洋房

chichamom 發表於 19-3-12 16:19
BB父母係咪都係英籍?如果係,係by descent定neutralisation?

媽媽無,得bb爸爸有英藉,仲要係by descent,所以焗住要去嗰邊生

複式洋房

peggy1020 發表於 19-3-12 16:29
我現在居住英國,但24weeks後會回港待產,就係因為國籍問題,如在英生B只能取英籍,如回港
生就能攞哂香港 ...

我個case吾同bb媽媽無英藉,得bb爸爸有英藉,仲要係by descent,所以焗住要去嗰邊生,呀b先有英藉,你吾同,你兩邊生都得。。。

複式洋房

peggy1020 發表於 19-3-12 16:29
生就能攞哂香港 ...

請問你知吾知媽媽無英藉,得爸爸有,如果媽媽過到去英國可否免費係政府生?

首頁

尾頁

跳至