懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ShenDelia 發表於 19-3-13 06:42
細仔英國nhs,大女香港c家生,好後悔係香港生...nhs 環境勁好可以選擇水中生產全情單人房,係西人膳食 ...

你係用咩身份係嗰邊英國政府醫院生?係咪因爲你身份所以佢對你好d?係香港c家生姑娘都鬧?!好驚喎

複式洋房

alicea 發表於 19-3-13 07:06
係呀!其實nhs環境真係幾好~我都係單人房呀,有獨立洗手間,又有fitball,yoga mat提供,如果想浸pool都 ...

禁正嘅?好似住私家禁嘅,禁請問下你係用咩身份係度生架?

別墅

我bb已經喺香港出左世, 自己係英藉, 但係係by descent, 爸爸冇, 咁想請問bb係咪一定要過去stay 幾年先有機會拎到英藉呀?

別墅

lilianyin03 發表於 19-3-13 10:06
禁正嘅?好似住私家禁嘅,禁請問下你係用咩身份係度生架?

我係拎工作簽證,不過其實佢地係唔會因為你拎咩簽證,咩身份而會對你好啲/衰啲。基本上由做產檢到入院,無人會特登問你係咩身份。人地都係打份工,正如你返返下工,都唔會特登問人你係咩身份而決定用咩態度對人啦當然你都係要舉止正常,有禮貌,人地點會無端端歧視你呢~

複式洋房

alicea 發表於 19-3-13 12:31
我係拎工作簽證,不過其實佢地係唔會因為你拎咩簽證,咩身份而會對你好啲/衰啲。基本上由做產檢到入院,無 ...

明白!謝謝你!

複式洋房

我係拎工作簽證,不過其實佢地係唔會因為你拎咩簽證,咩身份而會對你好啲/衰啲。基本上由做產檢到入院,無 ...

明白!謝謝你!

大宅

lilianyin03 發表於 19-3-12 16:47
我個case吾同bb媽媽無英藉,得bb爸爸有英藉,仲要係by descent,所以焗住要去嗰邊生,呀b先有英藉,你吾同 ...

我情況一樣,但我喺香港生左,諗緊點幫bb攞返英籍

複式洋房

pbsbb 發表於 19-3-13 12:11
我bb已經喺香港出左世, 自己係英藉, 但係係by descent, 爸爸冇, 咁想請問bb係咪一定要過去stay 幾年先有機 ...

呢個問題我都好想知。。。正努力尋求答案中。。希望儘快搵到答案同大家分享

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果冇人陪既話,咁你真係要考慮好,應該冇照顧得你咁好架

複式洋房

lilianyin03 發表於 19-3-13 10:04
你係用咩身份係嗰邊英國政府醫院生?係咪因爲你身份所以佢對你好d?係香港c家生姑娘都鬧?!好驚喎
...

Spouse visa , 但醫院唔會知ga 渦你放心啦。揀倫敦大醫院實無歧視,d醫護好多都係移民2代

複式洋房

我有d大陸媽媽朋友唔係好識英文d醫護都係咁

複式洋房

同意,有好多華人預設咗西人會歧視你睇唔起你去到做2等公民etc,跟住小小事都覺得人地racist

複式洋房

同意,有好多華人預設咗西人會歧視你睇唔起你去到做2等公民etc,跟住小小事都覺得人地racist

複式洋房

複式洋房

ShenDelia 發表於 19-3-13 16:06
Spouse visa , 但醫院唔會知ga 渦你放心啦。揀倫敦大醫院實無歧視,d醫護好多都係移民2代
...

spouse visa?係咪即係dependant visa?請問如果我而家申請,大概幾耐會批?

別墅

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:10
正煩緊去吾去英國生好吾好,但又怕英國生坐月坐得吾好,又怕英國凍,又無屋企人陪伴,好苦惱,不知大家有何 ...

睇晒你所有回覆
見唔到去英國生好處多過壞處

複式洋房

lilianyin03 發表於 19-3-13 16:57
spouse visa?係咪即係dependant visa?請問如果我而家申請,大概幾耐會批?

如果你老公係bc 咁你申請個隻叫spouse visa, 如果你老公係work visa 係英國申請你去先叫dependent visa. 你老公要倍你去英國先可以申請spouse/ dependent

複式洋房

ShenDelia 發表於 19-3-13 19:55
如果你老公係bc 咁你申請個隻叫spouse visa, 如果你老公係work visa 係英國申請你去先叫dependent visa. ...

如果你satisfy 曬所有條件可以 next day 搞掂(2010年經驗) 注意如果你老公無曾經係英國住過一段日子定唔知交稅一段日子,佢係要先去英國住番一排先可以有資格申請你去

複式洋房

如果你老公個bc 係by descent ,你又想bb遲d番英國嘅話我建議你係英國生。if not, your bb 100% won’t have bc, this is the real example of my brother in law

複式洋房

另外你要諗子女居港權的問題。我哥子女在英國出世,在香港是沒有居港權的。不過他們是在英國生活,所以沒有所謂。

首頁

尾頁

跳至