懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

pbsbb 發表於 19-3-13 12:11
我bb已經喺香港出左世, 自己係英藉, 但係係by descent, 爸爸冇, 咁想請問bb係咪一定要過去stay 幾年先有機 ...

是,BC by naturalisation

大宅

ShenDelia 發表於 19-3-13 20:01
如果你老公個bc 係by descent ,你又想bb遲d番英國嘅話我建議你係英國生。if not, your bb 100% won’t hav ...

唔係可以一家去英國住幾年再幫bb攞bc?

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-13 09:18
禁其實我係咪依家即刻申請dependant visa就可解决錢嘅問題同bb一定入到藉?
...

del...

複式洋房

SiuMicWong 發表於 19-3-13 21:04
另外你要諗子女居港權的問題。我哥子女在英國出世,在香港是沒有居港權的。不過他們是在英國生活,所以沒有 ...

父或母其中一方未有bc 就可以有hk id.

複式洋房

SiuMicWong 發表於 19-3-13 21:04
另外你要諗子女居港權的問題。我哥子女在英國出世,在香港是沒有居港權的。不過他們是在英國生活,所以沒有 ...

父或母其中一方未有bc 就可以有hk id.

男爵府

lilianyin03 發表於 19-3-13 09:18
禁其實我係咪依家即刻申請dependant visa就可解决錢嘅問題同bb一定入到藉?..
當然如果喺生bb期間你係有Dependent Visa or Spouse Visa 咁錢嘅問題係可以解決嘅,我朋友係攞住spouse visa(申請visa同時要繳交醫保) 喺NHS 生完bb冇收過任何費用!不過你要分翻清楚,英國嘅醫護人員係唔會因為你攞住什麼類別嘅簽證或護 照而歧視你, 雖然第一次見面佢哋會問你係唔係喺英國住滿六個月或以上,但係佢哋係唔需要你出示證明嘅,so far 我每次去做產檢啲醫護同midwife都好nice,當然可能會有個別人士會歧視黃種人喇! 其實重點係你留英期間用visitor身份分娩,之後去英國移民局(Home office) 幫bb申請英籍護照時是否會被拒,樓上嘅mama係生bb嘅期間都係攞住working Visa,spouse visa,甚至係英國護照, 所以佢哋係屬於有逗留英國身份嘅人仕( 不論visa限期長或短),佢哋之後就可以直接同bb攞英籍護照!

至於申請Dependent Visa or Spouse Visa, 你可以瀏覽以下網址
https://www.gov.uk/uk-family-visa/partner-spouse

你老公已經有英籍護照你可以申請Spouse Visa, 如伴侶未有英國居留權就應申請Dependent Visa, 申請簽證係需要提交有效住址證明,存款證明/ 收入證明,真實關係證明等等,詳情你可以睇翻上面網址,喺交form之前你亦需要去考CEFR A1 level嘅英文試!攞簽證需時,以我經驗係六個月,我朋友就用咗九個月時間先拎倒因為佢遞交文件唔齊!你老公有冇NI(National insurance)呀? 有NI咁就證明你老公有喺英國生活過,如果冇NI你老公可能要返一返嚟英國生活然之後再申請你過去!

如果最後你決定喺香港生bb, 咁bb就可申請Dependent Visa,咁一樣啦遞交曬所有文件及填form, 無論係Dependent Visa or Spouse Visa 住滿5年之後就可申請居留然後入籍! 最後提提你,Spouse or Dependent Visa都有restriction, 每年離開英國不可超過90日,如超過期限,日後簽證可能會被取消, 如果將來你真係打算同老公移民到英國再一次申請簽證時,當局可能需要你解釋!

無論你最後決定喺邊度生bb都祝你順順利利!^^

男爵府

DEL.. sorry...重覆咗

複式洋房

lilianyin03 發表於 19-3-12 16:50
請問你知吾知媽媽無英藉,得爸爸有,如果媽媽過到去英國可否免費係政府生?
...

The National Health Service (NHS) is free to resident of the UK and not necessary citizen. Since you have no proof of being a resident there yourself, they are unlikely to take you on and will tell you to go private. Even if you manage to give birth in a public hospital, if they find out you are not a resident, they can charge you.

複式洋房

QYC 發表於 19-3-13 21:20
唔係可以一家去英國住幾年再幫bb攞bc?

可以但bb 唔會有自動bc,bb會同你一樣要申請visa坐移民監

別墅

我之前都有諗過去加拿大生 (因為有親戚, 但係我自己係英國讀書的)

之後放棄左, 因為
1) 就算有親戚, 就算媽媽去足咁耐陪我 (頭尾加埋都差唔多半年啦), 老公最多放到假2-3個星期, 又無自己朋友, 我覺得會好難挨, 好悶. 身邊有人支持感覺差好遠
2) 就算BB 有PASSPORT, 他日佢去讀書都唔係比LOCAL FEE (我知道英國一定係咁), 因為父母本身無係當地交稅做好公民本份 (我表弟+父母都係英藉, 都係要比OVERSEAS 學費 (近年的制度, 我十幾年前係英國讀書時D 朋友係仲可以的))
所以幫佢整本PASSPORT 主要都係比佢第時想走佬離開香港都有外地居留權...仲要係佢, 我地2公婆無

諗諗下我地都係等佢出左世, 遲下再找方法一齊全家搞移民 (如果真係好想)

別墅

lilianyin03 發表於 19-3-12 16:47
我個case吾同bb媽媽無英藉,得bb爸爸有英藉,仲要係by descent,所以焗住要去嗰邊生,呀b先有英藉,你吾同 ...

其實你老公係英藉, 你同佢結左婚, 應該就可以申請英國PASSPORT (我有朋友2年前結婚係咁)
到時父母都係英藉, 咁阿B 係邊度出世都係英藉架喇喎?

O SORRY 見到樓上有人POST 得好DETAIL~

複式洋房

我早前响英國生咗bb, 之前都有考慮返香港生, 但因為老公佢不能返香港咁耐加上產檢原因, 最終決定留响呢度生。

我個人好後悔,嗰陣完全冇時間坐月,又加上第一胎關係,除了老公冇人幫手,當時十分掛念香港的家人朋友,日日以淚洗面。就算有health visitor來,我講咗個情況,佢地都唔會幫得太多,始終係自己心結。

如果可以揀, 我會選擇返香港生。

不過,講開醫療,我生嗰間醫院都不錯,midwife 姑娘都好好人。

複式洋房

ShenDelia 發表於 19-3-13 20:01
如果你老公個bc 係by descent ,你又想bb遲d番英國嘅話我建議你係英國生。if not, your bb 100% won’t hav ...

明白!!謝謝您!!

複式洋房

mcwingwing 發表於 19-3-14 18:58
我早前响英國生咗bb, 之前都有考慮返香港生, 但因為老公佢不能返香港咁耐加上產檢原因, 最終決定留响呢度生 ...

好多謝您嘅分享!我一定考慮清楚!!謝謝你!

複式洋房

donutnut 發表於 19-3-14 11:43
其實你老公係英藉, 你同佢結左婚, 應該就可以申請英國PASSPORT (我有朋友2年前結婚係咁)
到時父母都係英藉 ...

我諗而家申請吾切了。。。。
anyway thanks

複式洋房

donutnut 發表於 19-3-14 11:41
我之前都有諗過去加拿大生 (因為有親戚, 但係我自己係英國讀書的)

之後放棄左, 因為

下原來bb攞左passport都要俾overseas學費 係近年黎先係禁?!好多謝提醒

複式洋房

peggy1020 發表於 19-3-13 22:52
當然如果喺生bb期間你係有Dependent Visa or Spouse Visa 咁錢嘅問題係可以解決嘅,我朋友係攞住spouse vis ...

真的好詳細!!十分感謝你詳細而又寶貴嘅意見!!我會再努力研究下!!

複式洋房

lilianyin03 發表於 19-3-14 23:14

我諗而家申請吾切了。。。。

其實中小學state schools 係free,如果諗住大學先番英國咁就要比學費了。如果有bc咁就大學前3年反英國住, 咁就大學比番local fees就可以了

複式洋房

lilianyin03 發表於 19-3-12 15:41
佢地專登過去生係為左呀b有英國國藉?禁請問你知道過去生大概有咩程序同埋係咪要洗好多錢?如果我老公有英 ...

你無居留,如果你旅遊簽入境,你要比錢生,岀院條數同係香港私家生收費差不多

複式洋房

julialice 發表於 19-3-15 10:53
你無居留,如果你旅遊簽入境,你要比錢生,岀院條數同係香港私家生收費差不多
...

明自!多謝您!

首頁

尾頁

跳至