在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說生完BB之後返左兩個月工, 一返工已經由中午泵兩次轉左泵一次, 細公司冇房比我係公司泵奶, 要出去附近商場泵, 其實我已經等到最谷奶個陣先出去, 咁樣會出奶出得順D, 都只係大約用半個鍾, 今日佢地出左張通告話做呢D私人野要請NO PAY LEAVE 同埋要寫低係公司份出勤記錄表度, 其實可唔可以告公司歧視架?

子爵府

MommyPanel勳章

咁你泵奶係中午食飯時間先去?

複式洋房

ms_maybb 發表於 19-3-12 16:28
咁你泵奶係中午食飯時間先去?

一時時啦, 因為工作性質問題, LUNCH 有機會要交左野先, 有陣時都係食住飯做野, o個d時段未必有時間出去泵~

男爵府

開心吸收勳章

如果係我.會介奶

子爵府

MommyPanel勳章

secretmoss525 發表於 19-3-12 16:41
一時時啦, 因為工作性質問題, LUNCH 有機會要交左野先, 有陣時都係食住飯做野, o個d時段未必有時間出去泵~ ...

如果係咁,我覺得你食飯時間,都係休息泵奶先,唔好工作住,費事俾位佢入

男爵府

SUKI20062014 發表於 19-3-12 17:58
如果係我.會介奶

我都會

男爵府

secretmoss525 發表於 19-3-12 16:19
話說生完BB之後返左兩個月工, 一返工已經由中午泵兩次轉左泵一次, 細公司冇房比我係公司泵奶, 要出去附近商 ...

應該未正式立法~
上司有無同你溝通?如果公司唔支持,你唯有lunch泵~

伯爵府

DHA勳章

secretmoss525 發表於 19-3-12 16:19
話說生完BB之後返左兩個月工, 一返工已經由中午泵兩次轉左泵一次, 細公司冇房比我係公司泵奶, 要出去附近商 ...

提外話.

您公司咁計較..改去廁所泵得唔得/ (如果無男職員) 用圍奶巾在位泵得唔得?

最谷奶個陣先出去=>咁樣好容易會減奶量. (因為身體覺得您無啲個需要)

男爵府

可以。你可以去平機website file 個case. 有個file number 就俾HR

複式洋房

阿隨 發表於 19-3-13 05:13
應該未正式立法~
上司有無同你溝通?如果公司唔支持,你唯有lunch泵~
...

佢就係唔支持啊,仲要喺知道我會出去泵奶之後改埋員工守則

複式洋房

readymama 發表於 19-3-14 13:06
可以。你可以去平機website file 個case. 有個file number 就俾HR

佢喺知道我返工之後先修改員工守則,出去泵奶要公開記錄在案(即係同事睇返個記錄表就會知道你幾點出去泵過奶)並且要攞無薪事假,係咪report左比平機會佢就會幫我follow up?

子爵府

依家政府都係鼓勵僱主配合,唔係強制,所以公司支唔支持都好緊要,你都係lunch泵好啲,唔係唔想支持你餵人奶,係現實根本唔能夠支持到你行人奶路

如果你唔怕無咗份工,又或者之後有排受,咁都可以去平機會去試吓投訴

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-3-14 19:02
依家政府都係鼓勵僱主配合,唔係強制,所以公司支唔支持都好緊要,你都係lunch泵好啲,唔係唔想支持你餵人 ...

我已經諗住辭工架啦😂😂

男爵府

你公司甘衰,你也諗住辭職,你都吾使同佢客氣,得閒米請病假

男爵府

回覆樓主:

你駛唔駛OT架? 如果要OT公司都同你計真係過份。 如果唔駛oT嘅, 同老世傾泵奶用咗嘅時間補番鐘俾佢。
利申, 我返工即停人奶, 太辛苦了。

複式洋房

seenfu 發表於 19-3-15 02:23
你駛唔駛OT架? 如果要OT公司都同你計真係過份。 如果唔駛oT嘅, 同老世傾泵奶用咗嘅時間補番鐘俾佢。
利申 ...

唔洗OT, 本身都冇咩做,我都係做晒野先去泵奶,每一日基本上有半日時間係等收工,不過老細覺得佢蝕左時間比我,我覺得大家既然夾唔到不如早走早著好過啦,無謂比佢計住晒

複式洋房

MoonT 發表於 19-3-14 21:23
你公司甘衰,你也諗住辭職,你都吾使同佢客氣,得閒米請病假

我都想,如果公司有醫療福利我實咁做啦,最弊無呢...

別墅

secretmoss525 發表於 19-3-14 19:09
我已經諗住辭工架啦😂😂

你諗住辭職就去投訴啦,正一九唔搭八公司。另外唔好請no pay leave, 你一年應該有規定可以有幾多日有pay sick leave, 攞盡先走。老實說佢不仁你不義。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

公司唔支持但唔知算唔算歧視, 亦改守則無過因此事.. 做私人野要請假表面睇都算合理.... 公司工作唔多, 亦唔係任員工出去做私人野... 如果你都打算resign, 咁唔好理佢咁多... 直接比信....

首頁

尾頁

跳至