新手媽媽,咩都唔識

YxxxxCxxxxg
|

之前睇哂排卵期,計哂再同房,平時m唔準時,33日都未嚟就驗下曼秀雷敦,2條線,第二日早上再驗clear blue pregnant 2~3week
到左星期一我想求安心,去左港安話想驗孕,就安排左我抽血,佢地話準d,之後出左份report 就有β-HCG,就話確認我有咗嘅。但係冇俾懷孕証明俾我嘅?我唔可以即刻攞㗎? 我老公打去問佢想攞返,佢話要4至7日
咁我之後應該做咩呀?我想去公立醫院順產生,但搵張智醫生跟進檢查,得唔得㗎?
我仲有好多嘢都唔知 下一步應該做咩呀?
阿隨
|
YxxxxCxxxxg 發表於 19-3-12 17:55
之前睇哂排卵期,計哂再同房,平時m唔準時,33日都未嚟就驗下曼秀雷敦,2條線,第二日早上再驗clear blue p ...

要攞懷孕證明去政府醫院排期。私家醫生照睇無對沖架。因為政府產檢唔會咁快有同埋政府產檢無得照超聲波。
另外政府會比oscar期測唐氏。如果自己諗住做t21/nifty,可以同醫院講唔做oscar

再之後12w後, 可考慮做t21/nifty~
YxxxxCxxxxg
|
阿隨 發表於 19-3-12 18:03

要攞懷孕證明去政府醫院排期。私家醫生照睇無對沖架。因為政府 ...

但係港安冇俾懷孕證明俾我呀,我約咗下星期二 再去返佢哋嗰度覆診見張醫生,咁係咪可以到時問佢拎返呀?
阿隨
|
YxxxxCxxxxg 發表於 19-3-12 18:28
但係港安冇俾懷孕證明俾我呀,我約咗下星期二 再去返佢哋嗰度覆診見張醫生,咁係咪可以到時問佢拎返呀?
...

專科醫生嘅話正常要過咗5週見到胎囊先會出懷孕證明~有啲醫生就見多啲先肯開。
想快一般西醫用驗孕紙驗到結果都會開。
asukav6
|
去家計會驗孕,即開懷孕證明,跟手去公立登記,100蚊有找,平靚正快
MokFuMaMa
|
之前睇哂排卵期,計哂再同房,平時m唔準時,33日都未嚟就驗下曼秀雷敦,2條線,第二日早上再驗clear blue p ...

如果你想去公立醫院生,都可以搵私家做產前檢查,但都要去生果間公立醫院做產前檢查呀!
唔係公立醫院無你既資料,到懷孕後期就要經急症先上到產科病房,有係公立醫院做開檢查,有咩事都可以直接上房,產科醫生護士啲態度都會好啲。
YxxxxCxxxxg
|
asukav6 發表於 19-3-12 18:45
去家計會驗孕,即開懷孕證明,跟手去公立登記,100蚊有找,平靚正快

請問家計會需要預約嗎?
asukav6
|
YxxxxCxxxxg 發表於 19-3-12 20:04
請問家計會需要預約嗎?

唔使,walkin ok
lllccclll
|

如果你想約張智 要盡快啦 我當時5-6w約 第一次睇佢都要到10w先book到呀
YxxxxCxxxxg
|
lllccclll 發表於 19-3-12 23:34
如果你想約張智 要盡快啦 我當時5-6w約 第一次睇佢都要到10w先book到呀

我約咗啦…最快都要25/4先見到張智呀