烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

琴晚睇完醫生, 今日難得放假又無乜胃口, 煮返2味開胃啲的餸- 鎮江骨和梅菜鯇魚

呢2味餸大把人都識, 我就簡單介紹下:

鎮江骨(4人份):
腩排$40
三色椒2個(正宗無三色椒的, 但想碟頭大啲...)

調味:
生抽2湯匙
老抽2湯匙
鎮江醋3湯匙
冰糖1塊

做法:
腩排出水印乾(我做法會落少少糖同油撈一陣, 肉會腍啲), 跟住大火爆2塊薑, 爆香肉排
收細火落調味, 再落冰糖, 開中火炒至上色
加1湯碗半水炆45分鐘, 加埋三色椒炒至收汁上碟

成品:

梅菜蒸鯇魚仲簡單: 買到舊靚鯇魚 ~ 完

Cheuk2012    發表於 19-3-14 22:10
xingyi    發表於 19-3-12 22:21

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

鎮江骨

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good:
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

mrtingho 發表於 19-3-12 20:43
琴晚睇完醫生, 今日難得放假又無乜胃口, 煮返2味開胃啲的餸- 鎮江骨和梅菜鯇魚

呢2味餸大把人都識, 我就簡 ...
睇到口水流...請埋我食得嗎???

琥珀宮

回覆 mrtingho 的帖子

yummy

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 mrtingho 的帖子

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

複式洋房

太強喇

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

犀利 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrtingho 發表於 19-3-12 20:43

呢2味餸大把人都識, 我就簡 ...

想請問係咪出完水後再用糖同油撈一陣呀

首頁

尾頁

跳至