婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

禁止訪問

別墅

吹吹水 發表於 19-3-15 23:42
想屈我斷章取義,樓主係你自己打
”覺得最無用都係自己,如果自己有能力,唔洗下下淨係靠老公,我就可以有 ...

我依家就係因為做pt照顧個仔,我老公亦同意,因為佢未至於認為我奶奶縱孫大問題到一定要搬,但係佢都覺得自己湊返最好。所以我先係bk求其揾d pt做下,先要靠老公,如果我搬左出去,我自己做返全職我洗鬼淨係靠老公咩。

其實你最尾個段想表達啲咩,我無覺得大肚做家務有咩問題,我真係可以話無要求我奶奶比咩恩惠我,最好比我搬走

禁止訪問

禁止訪問

別墅

重新 發表於 19-3-16 00:28
樓主要睇清楚嘅人係你唔係我,唔該你諗清楚先好話人。
我估錯啲乜?
樓主真係喺求職版某兼職post話有興趣 ...

係求職版個啲的確係我揾,我點解要否認,我以前既全職湊唔到仔,要揾啲時間彈性既pt有咩問題,咁就代表我全職都人工低,我要靠奶奶?

我一開post就講明揾同路人,我又無否認過,係你地啲唔同情況既人係度覺得我未夠你地心目中可以呻既資格姐,唔代表我唔可以呻,又唔係要你批准

我唔講我有盡自己責任(比家用、做家務)又話我靠我奶奶,要佢照顧我。補充返其實我有做又話我特登拎黎講,姐係講咩你地都先入為主覺得同住姐係靠人,就無資格呻。

其實你地心目中,咩情況先可以上黎呻呢?純粹好奇,你答唔答都得,因為我上黎呻唔洗你認同既

別墅

重新 發表於 19-3-16 00:38
樓主又前言不對後語,之前屈我估錯,又話自己搵,咪係bk搵, 不打自招,一啲都唔老實。
之前好有氣勢話同 ...

你估係我幫人揾,又話我要靠娘家買樓個啲咪就係估錯曬囉,會唔會係你地有既定立場所以覺得我係前言不對後語呢?我如果去做full time就一定夠出去租樓請工人,依家要聽奶奶話唔搬住,我就同老公商量好要做pt睇住個仔,所以自己依家就要靠老公。

我的確唔想靠老公,所以我不知幾想可以返工租樓住,我奶奶阻止左。

我自己係同一個forum開既post打既野都叫比人踢爆?你估你地福爾摩斯咩,所有時間同前文後理都未搞得清楚又要學人起底。

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

咁多辯論我只係好奇一樣野
點解個仔出廳要有時間表 你奶奶間屋好大要撘車的麽

別墅

mini1204 發表於 19-3-16 11:01
咁多辯論我只係好奇一樣野
點解個仔出廳要有時間表 你奶奶間屋好大要撘車的麽
...

唔係,只係每日其中既三個鐘,因為我個仔無論出廳幾耐同幾時出廳,我6299都係因會長時間抱住我個仔,輪流抱住,係如果中間要食野就會放手一陣,所以其實三個鐘已經好多,有時我個仔想郁,其實唔想比人抱咁耐。

翡翠宮

kittycheung622 發表於 19-3-16 11:12
唔係,只係每日其中既三個鐘,因為我個仔無論出廳幾耐同幾時出廳,我6299都係因會長時間抱住我個仔,輪流 ...

带佢落樓下放電好過
放完咪由佢地抱
同住又囷係房又真係堅古怪

別墅

路過路過 發表於 19-3-16 10:20
樓主我最認同你講,唔通人哋話你有萬鬆啲人工,你就真係萬鬆啲咩。
原來真係無
靠樓主份part t ...

其實你地個個究竟有無睇點解我依家得咁少人工,係因為依家我同我老公共識左要睇住個仔,所以返pt先人工低靠老公,如果我地租樓搬出去,我就唔會要靠我老公。

其實你地個個有既定立場,我已經話我除左個仔既野,其他對我奶奶千依百順,唔鍾意都會做,我對自己呀媽都無機會咁好,我要同奶奶住係因為我奶奶唔比我地租樓,要買左樓先搬得,唔係我想靠奶奶。

你地仍然要講到我攞我奶奶著數,一話佢切生果比我,其實我都唔想,就好似我虐待奶奶咁。現實中我奶奶就知我其實係對佢好,好鍾意同我傾計。

別墅

mini1204 發表於 19-3-16 11:16
带佢落樓下放電好過
放完咪由佢地抱
同住又囷係房又真係堅古怪

放電係有,佢地真係抱得太長時間,訓覺都要抱住,我62仲試過抱住我個仔,坐喺度瞌眼瞓,我個仔嗰陣得四個幾月,我幾驚佢會跌左佢。

翡翠宮

kittycheung622 發表於 19-3-16 11:27
放電係有,佢地真係抱得太長時間,訓覺都要抱住,我62仲試過抱住我個仔,坐喺度瞌眼瞓,我個仔嗰陣得四個 ...

我老豆揍外孫女嗰陣都係咁
不過佢地比抱既日子好短
所以成家人都由兩老抱
到兩歲左右已經成日掙扎吾要抱
所有我老豆揍過既孫都記得外公/爺爺/嫲嫲/外婆縱容愛護既美好時光
我大侄女直頭係老豆喪禮上話呢一生都會記得

所以吾洗太緊張

禁止訪問

別墅

mini1204 發表於 19-3-16 11:36
我老豆揍外孫女嗰陣都係咁
不過佢地比抱既日子好短
所以成家人都由兩老抱

可能真係我太緊張既,我老公之前都同我傾過,佢都認同係因為屋企既野入面,只有個仔我可以揸主意,所以對個仔控制慾大左少少,咁我都同意既,但係我話一定唔可以抱住佢瞌眼訓囉,太危險,過左我底線。

別墅

路過路過 發表於 19-3-16 11:40
不能認同樓主太多
個仔係你,你想困住佢24小時在房,都會有你 狡辯嘅原因,只係心痛小朋友。大 ...

姐係你覺得就係24-3=21小時,其他21個鐘佢都係房係咪?

我所講既係我同我老公返工既時候,我地放工同佢玩帶佢放電唔通你又知咩,不過24-3又真係等於21,又唔可以話你錯既

翡翠宮

kittycheung622 發表於 19-3-16 11:43
可能真係我太緊張既,我老公之前都同我傾過,佢都認同係因為屋企既野入面,只有個仔我可以揸主意,所以對 ...

有危險,有影響生命。就梗係吾得
其他既我會由佢
老人家同小朋友既互動温馨,我好珍惜,亦吾會因為自己既主觀感受而阻止。

別墅

mini1204 發表於 19-3-16 11:51
有危險,有影響生命。就梗係吾得
其他既我會由佢
老人家同小朋友既互動温馨,我好珍惜,亦吾會因為自己既 ...

所以其實我老公同我傾完,我個人都放鬆左,我今次上黎post都無話過我唔滿意我6299咁做,只係唔係所有野都可以同老公呻,所以上黎呻下

翡翠宮

kittycheung622 發表於 19-3-16 11:54
所以其實我老公同我傾完,我個人都放鬆左,我今次上黎post都無話過我唔滿意我6299咁做,只係唔係所有野都 ...

放鬆左就小事化無

首頁
23456...7

尾頁

跳至